Gość: irka IP: *.kabelA.oprit.rug.nl 02.03.04, 13:31 no wlasnie...chce zrobic na obiad, zawsze podsmazam z jablkami, do tego puree, a moze znacie jakies inne przepisy? z gory dziekuje, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nancy Re: watrobka drobiowa IP: 193.111.166.* 02.03.04, 13:51 Osobiście też wolę smażoną, ale moja córka i mąż lubią duszoną i taką nieraz robię - w rondlu rozpuszczam 2 łyżki masła, dolewam szklankę wody i wrzucam 3-4 pokrojone w talarki cebule, listek laurowy i szczyptę pieprzu. Na patelni obsmażam wątróbkę, przekładam do rondla cebulą (jak już się zagotuje), przykrywam i duszę, aż cebula zacznie się rozpadać. Wtedy solę odpowiednio i gotowe. Można podać z ziemniakami, ale dobre też z gryczaną kaszą i ogórkiem kiszonym. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: watrobka drobiowa 02.03.04, 16:08 Podam Ci dwa przepisy autorstwa p. Renaty Pacer Wątróbki drobiowe z papryką i pieczarkami. 40 dag wątróbek kurzych, strąk zielonej papryki, 15 dag pieczarek, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, łyżka sosu sojowego, pieprz, sól. Umyte i oczyszczone wątróbki osuszyć, każdą przekroić na pół. Umyte piecarki pokroić na ćwiartki, umytą paprykę w krótkie paski. W głebokiej patelni rozgrzać oliwę i masło, poczym smażyć wątróbki, piecarki i paprykę na średnim ogniu 10 min, często mieszając, aby wątróbki się zrumieniły z obu stron, a warzywa nie przypaliły. Pod koniec skropić sosem sojowym i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać prosto z patelni. Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z ziołami. 50 dag wątróbek, cebula, łyżka oliwy, 3 łyżki masła, 3/4 szklanki śmietany 18%, pół szklanki mleka, łyżeczka mąki, 2 łyżeczki musztardy, po pół łyżeczki suszonej bazylii i rozmarynu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wątróbki umyć, oczyścić, osuszyć i każdą przekroić na pół. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć wątróbki z cebulą na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli [3-4 min]. Mleko wymiesać z mąką i musztardą. Wlać na patelnię i zagotować, mieszając dodać zioła. Wątróbki dusić na małym ogniu 10 min. Uduszone wątróbki zaprawić śmietaną, oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: watrobka drobiowa IP: *.gizycko.mm.pl 03.03.04, 07:30 Można też do wątróbki w trakcie duszenia dodać,zamiast wody,piwo jabłkowe.Jest poprostu pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: watrobka drobiowa 03.03.04, 07:52 na patelni podsmazam na maselku wątrobke na drugiej patelni podsmazam na maselku cebule kiedy wątróbka jest juz smakowita dodaje do niej grzyby potem wszystko razem wsadzam na jedną patelnie i podaje taki pseudo gulasz bardzo smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: watrobka drobiowa 03.03.04, 09:04 polecam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10642394&a=10642394 Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreczek Re: watrobka drobiowa 03.03.04, 09:54 a ja jeszcze chciałam uderzyć z innej beczki i przy okazji zapytać się co robicie, aby wątróbka nie strzelała tłuszczem podczas smażenia. Ja zawsze ją moczę w mleku, później odsączam na sicie i lekko oprószam mąką. Jak wrzucę na patelnie na rozgrzany tłuszcz to po pewnym czasie zaczyna momentami strzelać, jest to dość upiorne, bo nie dość, że parzy to już niestety mam ścianę oklajstraną miejscami tłuszczem :( Czekam na porady i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: watrobka drobiowa 03.03.04, 10:02 smażyć na maśle, zmniejszyć ogień, gdy tylko zacznie strzelać. Ot i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy Re: watrobka drobiowa IP: 193.111.166.* 03.03.04, 10:05 Się zastanawiam czasem od czego to strzelanie zależy, bo nieraz strzela niesamowicie, aż podskakuje wysoko na patelni, a czasem nic. Ja po prostu przykrywam pokrywką na czas strzelania; taka dosmażająca się już nie strzela. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: watrobka drobiowa 03.03.04, 10:38 A mnie utkwila w pamieci taka watrobka drobiowa podawana w dobrej restauracji Podana byla w wiklinowym, przykrytym klapka koszyczku. A byla to watrobka panierowana (bulka), chrupiaca i wspaniala! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: watrobka drobiowa IP: *.proxy.aol.com 03.03.04, 14:08 Spaghetti z wątróbką, robiłem i dobre. W jakimkolwiek odpowiednim do spaghetti sosie. Odpowiedz Link Zgłoś