Gość: gościówa IP: *.chello.pl 05.06.10, 10:15 I tylko kupić ten kumin ciężko w normalnym sklepie czy supermarkecie... :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bartek Re: Kumin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 13:44 To przecież zwykły kminek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: Kumin IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 14:08 No właśnie to nie jest zwykły kminek! Za to bardzo często bywa z nim mylony. Jest zupełnie inny w smaku. A co do możliwości kupienia to w wątku o przyprawach jest informacja, że w Tesco był (może wciąż jest) do kupienia. W opakowaniu Tesco, pod nazwą kminek, ale w środku był najprawdziwszy kmin rzymski. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: Kumin 11.09.10, 14:40 A Bart to zwykły Bartek! Tak ciężko z kminem rzymskim w Pl? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Kumin 11.09.10, 14:56 Gość portalu: bartek napisał(a): > To przecież zwykły kminek! No nie bardzo. Poczytaj co nieco... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Kumin 12.09.10, 08:12 Gość portalu: bartek napisał(a): > To przecież zwykły kminek! powachaj,to zupelnie cos innego nos nie klamie Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Kumin 11.09.10, 13:50 Ciężko kupić , bo Polacy powszechnie tego nie stosują. No ale wiele innych przypraw też nie (estragon), a jednak są. Może działa to mylenie z kminkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kumin 11.09.10, 14:22 Ja przywoze zawsze z Polski, gdyz we Wloszech jest o niego jeszcze trudniej. Kupowalam chyba w sklepie przy ul Marszalkowskiej w Warszawie: byl tam kiedys osrodek kultury wegierskiej chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Kumin 11.09.10, 14:48 No fakt, że w Polsce są przynajmniej sklepy z orientalnymi przyprawami, Włosi są raczej skupieni na swoich smakach. We francuskich marketach kumin i inne wschodnie przyprawy kupimy bez problemu (duża społeczność arabska), we włoskich faktycznie nie. Polacy są zdecydowanie bardziej otwarci na nowości, choć dopiero się uczą i przez lata nie mieli tylu możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kumin 11.09.10, 21:37 Ja po raz pierwszy dostalam kumin od pewnego Marokanczyka: ogromna torebke. Mialam zapas na dlugo. Na poczatku musialam odkryc co to takiego: nie bylo napisu nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Kumin 11.09.10, 22:00 Takie są te skromne torebki foliowe z krajów arabskich. Polacy chyba i przez historię i przez klimat są już żądni bardziej aromatycznych przypraw przynajmniej zimą. Do kuminu ciężko niektórych przekonać , bo w woreczku im śmierdzi. Z częścią tych orientalnych przypraw/mieszanek tak jest. Dopiero po jakimś czasie gotowania oddają smak i aromat potrawie. Nie jest tak łatwą przyprawą jak bazylia,oregano i inne zioła. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kumin 12.09.10, 06:37 Ja przekonalam sie do kuminu dodajac go do marynaty do pieczonego kurczaka: jeden skaldnik wiecej, a zupelnie inny smak. Potem kiedy skonczylam torebke, nie moglam tego faktu przebolec. Niestety w poblizu nie mma sklepow arabskich, ale w Warszawie zawsze udalo mi sie zrobic zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Kumin 12.09.10, 10:13 Nikt nie pisze, że jest to produkt niedostępny w Polsce. W większych miastach można go kupić. Ja kumin też polubiłam od pierwszego powąchania i spróbowania w potrawie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus we Wloszech 11.09.10, 20:22 zajrzyj do arabskich/tureckich/azjatyckich sklepow. Na pewno maja. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kumin 11.09.10, 14:38 ang Cumin to kmin rzymski, a kminek perski to po ang Caraway. 2 inne przyprawy Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Kumin 11.09.10, 14:55 Gość portalu: gościówa napisał(a): > I tylko kupić ten kumin ciężko w normalnym sklepie czy supermarkecie... :( No fakt, łatwo nie jest, ale nie jest nieosiągalny :) Dlatego z Syrii przyjechały 2 kilogramy, do następnego wyjazdu powinny starczyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kajaanna Re: Kumin 11.09.10, 15:51 > I tylko kupić ten kumin ciężko w normalnym sklepie czy supermarkecie... :( Wystarczy iść do Herbapolu, żeby za niespełna trzy złote kupić wielką paczkę kuminu. Odpowiedz Link Zgłoś
asiakusy Re: Kumin 11.09.10, 20:01 hmmm a może żeby nie było wątpliwości i się nie myliło, warto byłoby wprowadzić do obiegu wschodnią nazwę "zira" (Rosjanie na przykład zapożyczyli i nie mylą tych przypraw)? Odpowiedz Link Zgłoś
asiakusy Re: Kumin 11.09.10, 20:06 ... albo jakąś inną, która nie kojarzyłaby się z kminkiem :) bo pewnie ta przyprawa ma wiele nazw lokalnych Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumin 13.09.10, 17:47 asiakusy napisała: > hmmm a może żeby nie było wątpliwości i się nie myliło, warto byłoby wprowadzić > do obiegu wschodnią nazwę "zira" (Rosjanie na przykład zapożyczyli i nie mylą > tych przypraw)? Asiu, od dzis zaczynam używac tylko Twojej nazwy Zira :-) ale zeby bylo ciut inaczej to przezwę ją "zdzira"... :-) ... i przyznam się ze nie przepadam za jej smakiem natomiast nasz kminek moge jesc ze wszystkim szczegolnie utartym posypuje chleb ze smalcem albo z maslem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Kumin 13.09.10, 17:57 A ja lubię i kumin i kminek. Przypomniałeś mi tym wpisem, że tęsknię już za takim chlebem regionalnego producenta, który robi chleb z kminkiem i nie jest to tylko posypka czy ozdobnik, ale tego kminku w chlebie półkilowym jest chyba z 10 dkg;) Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: Kumin 11.09.10, 22:27 jedna z popularnych firm na K. ma w ofercie kmin rzymski, zazwyczaj jest do kupienia np. w Carrefour, w każdym razie nigdy nie miałam z tym problemu jest też w Delikatesach Bomi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e??? Re: Kumin IP: *.acn.waw.pl 12.09.10, 12:51 boisz się napisać KOTANYI? kmin w ziarnach Odpowiedz Link Zgłoś
0yotte Re: Kumin 12.09.10, 15:06 ano się boję, bo tu się czasem takie posty wycina... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Kumin IP: 193.164.157.* 17.09.10, 11:53 Ostatnio gdzieś czytałam że kumin sprzedaje tesco - opakowanie"tescowe" na opakowaniu stoi kminek mielony, ale to jest kumin. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumin 26.09.10, 15:55 Gość portalu: ddd napisała: > Ostatnio gdzieś czytałam że kumin sprzedaje tesco - opakowanie"tescowe" na opak > owaniu stoi kminek mielony, ale to jest kumin. Natomiast kminek mielony sprzedają "Dary Natury" oraz Galeo, Kucharek Prymat i ktos jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: kupiłam, sprawdziłam - to zwykły kminek n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 12:42 może coś się zmieniło i naprawili błąd, swego czasu też kupiłam niby kminek a był kmin - ten niemielony, w ziarnach, ale to było kilka miesięcy temu Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Kumin 12.09.10, 08:09 Linn Linn, w dużych supermarketach znajdziesz wszystko, kumin także :). Ostatnio widuję, ze duże marki przyprawowe (np. Cannamela) mają w swej ofercie różne orientalne przyprawy, takze znane mieszanki. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Kumin 12.09.10, 17:04 Kuminu z kminkiem pomylic sie nie da poprostu, maja zupelnie inny aromat. Uzywam kumin w ziarnkach i kumin w proszku w zaleznosci czego wymaga potrawa. Indyjskie definitywnie wymagaja kuminu jak i wiele innych, niektore tak popularne jak chili con carne chociazby. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus do wszystkich potraw z soczewica 12.09.10, 17:10 kumin musi byc, jak mnie kolega Arab pouczyl i ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: do wszystkich potraw z soczewica IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.09.10, 20:54 Kminek i cumin maja wedlug mnie zupelnie inny smak.Cumin jest chyba podstawowa przyprawa w kuchni tex-mex i wlasnie ten posmak kuminu bardzo rozni kuchnie tex-mex od kuchni meksykanskiej.Oprocz oczywiscie innych detali :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Kumin IP: *.chello.pl 14.09.10, 14:28 ale macie problem..w prawie każdym sklepie od dawna można kupić kammun...jest w każdym realu czy carrefour...eh Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumin 15.09.10, 16:50 Jak Ci Angol powie [Kosijaski] albo [Łozyluki] to bedziesz od razu wiedziec ze to Kosciuszko albo Wasilewski; tak samo jest z kuminem po ichniemu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Kumin 15.09.10, 16:51 Gość portalu: sara napisał(a): > kammun? a co to takiego? Po arabsku kumin. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Kumin 16.09.10, 15:44 corrina_f1 napisała: > Po arabsku kumin. czyli كمون :-) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Kumin 16.09.10, 21:44 qubraq napisał: > corrina_f1 napisała: > > > Po arabsku kumin. > > czyli كمون :-) > W samej rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś