IP: *.chello.pl 05.06.10, 10:15
I tylko kupić ten kumin ciężko w normalnym sklepie czy supermarkecie... :(
Obserwuj wątek
    • Gość: bartek Re: Kumin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 13:44
      To przecież zwykły kminek!
      • Gość: pasqda Re: Kumin IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 14:08
        No właśnie to nie jest zwykły kminek! Za to bardzo często bywa z nim mylony. Jest zupełnie inny w smaku.

A co do możliwości kupienia to w wątku o przyprawach jest informacja, że w Tesco był (może wciąż jest) do kupienia. W opakowaniu Tesco, pod nazwą kminek, ale w środku był najprawdziwszy kmin rzymski.
      • krysia2000 Re: Kumin 11.09.10, 14:40
        A Bart to zwykły Bartek!

Tak ciężko z kminem rzymskim w Pl?
      • corrina_f1 Re: Kumin 11.09.10, 14:56
        Gość portalu: bartek napisał(a):

> To przecież zwykły kminek!

No nie bardzo. Poczytaj co nieco...
      • mhr-cs Re: Kumin 12.09.10, 08:12
        Gość portalu: bartek napisał(a):

> To przecież zwykły kminek!
        powachaj,to zupelnie cos innego
        nos nie klamie
    • coralin Re: Kumin 11.09.10, 13:50
      Ciężko kupić , bo Polacy powszechnie tego nie stosują. No ale wiele innych przypraw też nie (estragon), a jednak są. Może działa to mylenie z kminkiem?
      • linn_linn Re: Kumin 11.09.10, 14:22
        Ja przywoze zawsze z Polski, gdyz we Wloszech jest o niego jeszcze trudniej. Kupowalam chyba w sklepie przy ul Marszalkowskiej w Warszawie: byl tam kiedys osrodek kultury wegierskiej chyba.
        • coralin Re: Kumin 11.09.10, 14:48
          No fakt, że w Polsce są przynajmniej sklepy z orientalnymi przyprawami, Włosi są raczej skupieni na swoich smakach. We francuskich marketach kumin i inne wschodnie przyprawy kupimy bez problemu (duża społeczność arabska), we włoskich faktycznie nie. Polacy są zdecydowanie bardziej otwarci na nowości, choć dopiero się uczą i przez lata nie mieli tylu możliwości.
          • linn_linn Re: Kumin 11.09.10, 21:37
            Ja po raz pierwszy dostalam kumin od pewnego Marokanczyka: ogromna torebke. Mialam zapas na dlugo. Na poczatku musialam odkryc co to takiego: nie bylo napisu nawet.
            • coralin Re: Kumin 11.09.10, 22:00
              Takie są te skromne torebki foliowe z krajów arabskich.
              Polacy chyba i przez historię i przez klimat są już żądni bardziej aromatycznych przypraw przynajmniej zimą.
              Do kuminu ciężko niektórych przekonać , bo w woreczku im śmierdzi. Z częścią tych orientalnych przypraw/mieszanek tak jest. Dopiero po jakimś czasie gotowania oddają smak i aromat potrawie. Nie jest tak łatwą przyprawą jak bazylia,oregano i inne zioła.
              • linn_linn Re: Kumin 12.09.10, 06:37
                Ja przekonalam sie do kuminu dodajac go do marynaty do pieczonego kurczaka: jeden skaldnik wiecej, a zupelnie inny smak. Potem kiedy skonczylam torebke, nie moglam tego faktu przebolec. Niestety w poblizu nie mma sklepow arabskich, ale w Warszawie zawsze udalo mi sie zrobic zapas.
                • coralin Re: Kumin 12.09.10, 10:13
                  Nikt nie pisze, że jest to produkt niedostępny w Polsce. W większych miastach można go kupić.
                  Ja kumin też polubiłam od pierwszego powąchania i spróbowania w potrawie.
        • znana.jako.ggigus we Wloszech 11.09.10, 20:22
          zajrzyj do arabskich/tureckich/azjatyckich sklepow. Na pewno maja.
    • princesswhitewolf Re: Kumin 11.09.10, 14:38
      ang Cumin to kmin rzymski, a kminek perski to po ang Caraway. 2 inne przyprawy
    • corrina_f1 Re: Kumin 11.09.10, 14:55
      Gość portalu: gościówa napisał(a):

> I tylko kupić ten kumin ciężko w normalnym sklepie czy supermarkecie... :(

No fakt, łatwo nie jest, ale nie jest nieosiągalny :)
      Dlatego z Syrii przyjechały 2 kilogramy, do następnego wyjazdu powinny starczyć ;)
    • kajaanna Re: Kumin 11.09.10, 15:51
      > I tylko kupić ten kumin ciężko w normalnym sklepie czy supermarkecie... :(

Wystarczy iść do Herbapolu, żeby za niespełna trzy złote kupić wielką paczkę kuminu.
      • asiakusy Re: Kumin 11.09.10, 20:01
        hmmm a może żeby nie było wątpliwości i się nie myliło, warto byłoby wprowadzić do obiegu wschodnią nazwę "zira" (Rosjanie na przykład zapożyczyli i nie mylą tych przypraw)?
        • asiakusy Re: Kumin 11.09.10, 20:06
          ... albo jakąś inną, która nie kojarzyłaby się z kminkiem :) bo pewnie ta przyprawa ma wiele nazw lokalnych
        • qubraq Re: Kumin 13.09.10, 17:47
          asiakusy napisała:

> hmmm a może żeby nie było wątpliwości i się nie myliło, warto byłoby wprowadzić
          > do obiegu wschodnią nazwę "zira" (Rosjanie na przykład zapożyczyli i nie mylą
          > tych przypraw)?

Asiu, od dzis zaczynam używac tylko Twojej nazwy Zira :-) ale zeby bylo ciut inaczej to przezwę ją "zdzira"... :-) ... i przyznam się ze nie przepadam za jej smakiem natomiast nasz kminek moge jesc ze wszystkim szczegolnie utartym posypuje chleb ze smalcem albo z maslem :-)
          • coralin Re: Kumin 13.09.10, 17:57
            A ja lubię i kumin i kminek.
            Przypomniałeś mi tym wpisem, że tęsknię już za takim chlebem regionalnego producenta, który robi chleb z kminkiem i nie jest to tylko posypka czy ozdobnik, ale tego kminku w chlebie półkilowym jest chyba z 10 dkg;)
    • 0yotte Re: Kumin 11.09.10, 22:27
      jedna z popularnych firm na K. ma w ofercie kmin rzymski, zazwyczaj jest do kupienia np. w Carrefour, w każdym razie nigdy nie miałam z tym problemu
      jest też w Delikatesach Bomi
      • Gość: e??? Re: Kumin IP: *.acn.waw.pl 12.09.10, 12:51
        boisz się napisać KOTANYI? kmin w ziarnach
        • 0yotte Re: Kumin 12.09.10, 15:06
          ano się boję, bo tu się czasem takie posty wycina... :P
        • n_ina Re: Kumin 13.09.10, 19:48
          o jak fajnie, nie wiedziałam
      • Gość: ddd Re: Kumin IP: 193.164.157.* 17.09.10, 11:53
        Ostatnio gdzieś czytałam że kumin sprzedaje tesco - opakowanie"tescowe" na opakowaniu stoi kminek mielony, ale to jest kumin.
        • qubraq Re: Kumin 26.09.10, 15:55
          Gość portalu: ddd napisała:

> Ostatnio gdzieś czytałam że kumin sprzedaje tesco - opakowanie"tescowe" na opak
          > owaniu stoi kminek mielony, ale to jest kumin.

Natomiast kminek mielony sprzedają "Dary Natury" oraz Galeo, Kucharek Prymat i ktos jeszcze...
        • marciasek kupiłam, sprawdziłam - to zwykły kminek n/t 27.09.10, 00:54
          • Gość: Ania Re: kupiłam, sprawdziłam - to zwykły kminek n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 12:42
            może coś się zmieniło i naprawili błąd, swego czasu też kupiłam niby kminek a był kmin - ten niemielony, w ziarnach, ale to było kilka miesięcy temu
    • lashqueen Re: Kumin 12.09.10, 08:09
      Linn Linn, w dużych supermarketach znajdziesz wszystko, kumin także :). Ostatnio widuję, ze duże marki przyprawowe (np. Cannamela) mają w swej ofercie różne orientalne przyprawy, takze znane mieszanki.
    • najma78 Re: Kumin 12.09.10, 17:04
      Kuminu z kminkiem pomylic sie nie da poprostu, maja zupelnie inny aromat. Uzywam kumin w ziarnkach i kumin w proszku w zaleznosci czego wymaga potrawa. Indyjskie definitywnie wymagaja kuminu jak i wiele innych, niektore tak popularne jak chili con carne chociazby.
      • znana.jako.ggigus do wszystkich potraw z soczewica 12.09.10, 17:10
        kumin musi byc, jak mnie kolega Arab pouczyl i ma racje.
        • Gość: dorotkah Re: do wszystkich potraw z soczewica IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.09.10, 20:54
          Kminek i cumin maja wedlug mnie zupelnie inny smak.Cumin jest chyba podstawowa przyprawa w kuchni tex-mex i wlasnie ten posmak kuminu bardzo rozni kuchnie tex-mex od kuchni meksykanskiej.Oprocz oczywiscie innych detali :-)
    • Gość: ja Re: Kumin IP: *.chello.pl 14.09.10, 14:28
      ale macie problem..w prawie każdym sklepie od dawna można kupić kammun...jest w każdym realu czy carrefour...eh
      • Gość: sara Re: Kumin IP: 212.160.148.* 15.09.10, 15:17
        kammun? a co to takiego?
        • qubraq Re: Kumin 15.09.10, 16:50
          Jak Ci Angol powie [Kosijaski] albo [Łozyluki] to bedziesz od razu wiedziec ze to Kosciuszko albo Wasilewski; tak samo jest z kuminem po ichniemu ;-)
        • corrina_f1 Re: Kumin 15.09.10, 16:51
          Gość portalu: sara napisał(a):

> kammun? a co to takiego?

Po arabsku kumin.
          • qubraq Re: Kumin 16.09.10, 15:44
            corrina_f1 napisała:

> Po arabsku kumin.

czyli كمون :-)

• corrina_f1 Re: Kumin 16.09.10, 21:44
              qubraq napisał:

> corrina_f1 napisała:
              >