Dodaj do ulubionych

Rogale świętomarcińskie

IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.10, 18:28
Nie jestem z Poznania, a co rusz o nich dziś słyszę. Wyglądają apetycznie i to bardzo, aż pochłonęłabym z chęcią kilka :)
Ile kosztuje taki oryginalny rogal z wyższej półki?
No i naprawdę mają nadzienie z białego maku?
Pytania do mieszkańców Poznania i okolic, bo reszcie świata nie dowierzam ;)
Obserwuj wątek
    • rozamund Re: Rogale świętomarcińskie 11.11.10, 18:34
      Rogale kosztują pomiędzy 20 a 40 zł za kilogram, te droższe mają być teoretycznie bardziej "prawdziwe" od tych tańszych, w praktyce bywa różnie.
      Jeden rogal z reguły waży ok. 20 dag. Nadzienie naprawdę jest z białego maku :) W tym roku próbowałam rogali z kilku cukierni i chyba najlepiej smakowały mi rogale z Elite.
      • Gość: jeza_bell Re: Rogale świętomarcińskie IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.10, 18:47
        Dziękuję
        A ja dałabym sobie głowę uciąć, że one na sztuki są sprzedawane. Na zdjęciach wyglądają okazale i nawet zastanawiałam się nad tym czy dałabym radę 3 zjeść ;)
        • rozamund Re: Rogale świętomarcińskie 11.11.10, 18:53
          Nie spotkałam się z rogalami na sztuki, one są dość zbliżone kształtem i wielkością, ale wagą jednak się różnią.
          A tu przepis gwarą poznańską ;)
          www.poznan.pl/mim/public/swmarcin/pages.html?id=221&ch=8987&p=16209&instance=1017&lang=pl&lhs=swmarcin&rhs=publications
    • princesswhitewolf Re: Rogale świętomarcińskie 11.11.10, 18:49
      Mozna upiec w domu. Bialy mak dostepny u Przydasiowej w internetowym sklepie. Jako wielkopolanka dzis upieklam klasyczne rogale marcinskie mojemu domowemu marcinkowi
    • maki-chan Re: Rogale świętomarcińskie 11.11.10, 19:44
      potrawy świętomarcińskie są chyba coraz bardziej popularne.
    • marghe_72 Re: Rogale świętomarcińskie 11.11.10, 19:46
      Ja nie z Poznania ale spieszę donieść, że nabyłam 3 rogale.
      Wazyły prawie kilogram (!)
      Udało mi się zjeść mały kawałek..
      Osobisty pochłonął całego z ogromnym apetytem ;)

cena za 1 kg - 29.90 zł
      Piotr i Paweł
      • Gość: adacho Re: Rogale świętomarcińskie IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.10, 01:53
        Zjadłem jeden za 29,90 parę dni temu - był chyba z Fawora - paskudnie uperfumowany i oszukany pod względem masy. Dobre były droższe - w pracy szef chyba stawiał Kandulskiego, w domu mieliśmy Mercure.
    • Gość: pies-li-kot Re: Rogale świętomarcińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 22:20
      Najdroższe z cukierni w hotelu Merkury (Mercure), ok. 47 zł, przeciętnie od 30 do 40. Tak naprawdę nadzienia powinno być możliwie najwięcej, ciasto to zbędny;) dodatek, choć od jego jakości i rodzaju zależy smak rogala. Najlepsze - półfrancuskie.
      Na rodzinie przetestowałam od początku tygodnia rogale z 5 cukierni - zwycięzca rankingu GW z piekarni Fawor przereklamowany, faktycznie ciasto piekarnicze, niezłe z Elite, ale najlepsze chyba z Ekspresowej. Niektóre zostały zdyskwalifikowane przez dzieci na samym początku, za obecność rodzynek. W każdym razie rogali mamy na rok dość.
      Dla mieszkańców innych rejonów - są w sprzedaży cały rok (np. w Elite), tak więc jeśli będziecie w P-niu, warto doświadczyć tego rozkosznego smaku;))).
    • Gość: Agata Re: Rogale świętomarcińskie IP: 95.108.59.* 11.11.10, 23:21
      Na sztukę będzie tak przeważnie 7-8 zł.
    • floress Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 08:36
      Rogale są przereklamowane. Kosztują powyżej 30 zł za kilogram (te z certyfikatem), jeden waży ok. 30-35 dkg. Zatem jest to droga zabawa.
      Nadzienie powinno się składać z maku, wanilii, śmietany, fig (lub daktyli), rodzynek, skórki pomarańczowej, śmietany i masła.
      W większości rogali mak jest faktycznie biały, jednak nadzienia się różnią. Niektóre mają rodzynki, inne nie, niektóre czuć olejkiem migdałowym, a skórki próżno szukać. Na wierzchu powinny mieć orzechy laskowe, a wszystkie mają ziemne.
      Są za wielkie, jak dla mnie niektóre mają za dużo nadzienia. Ciasto powinno być półfrancuskie, choć ja wolę bardziej drożdżowe.
      Na pewno polecam spróbować, choć jest to ciasto ciężkie, tłuste i kaloryczne.
      • qubraq Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 10:28
        Kilkakrotnie TV podala wczoraj, ze poznaniacy tego dnia zjadają 400 ton rogali (!!!) ...
        400 ton to 400 000 kilogramow a ilu mieszkańców mieszka w Poznaniu? ;-)
        • princesswhitewolf Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 11:49
          ok 800 tys. mieszkancow ma Poznan
          To tak jakby kazdy niemowlak starzec zjadl conajmniej pol kilograma hehee. Jakaz bzdura.
          Byc moze maja na mysli cala wielkopolske, oraz rogale upieczone w Poznaniu ale sprzedawane w innych czesciach kraju- inacze nie mialo by to sensu
          • floress Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 12:55
            princesswhitewolf napisała:

> ok 800 tys. mieszkancow ma Poznan
            > To tak jakby kazdy niemowlak starzec zjadl conajmniej pol kilograma hehee. Jaka
            > z bzdura.
            > Byc moze maja na mysli cala wielkopolske, oraz rogale upieczone w Poznaniu ale
            > sprzedawane w innych czesciach kraju- inacze nie mialo by to sensu

To chyba wykonalne. Wychodzi 0,5 kg na osobę. Czyli ciut więcej niż jeden rogal. Nie wiem czy liczona jest sprzedaż tylko w tym dniu, czy wcześniej (myślę, że tak). Trzy dni pod rząd po jednym rogalu i ze spokojem można osiągnąć ten wskaźnik. Niektórzy jedzą więcej niż jednego.
            • Gość: pies-li-kot Re: Rogale świętomarcińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 13:37
              Poznań ma niecałe 600 tys. mieszkańców.
              A więc rogali jemy jeszcze więcej:) No i te maluchy karmione mlekiem matki, jak znakomicie po maku śpią...
              • princesswhitewolf Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 13:47
                wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34308,539661.html
                Tu jest napisane, ze te 200 ton upiekli cukiernicy poznanscy. Nie jest jednak napisane ze tylko zostaly skonsumowane w Poznaniu. Zapewne w calej wielkopolsce + poza.

W ogole jakos strasznie mitologizuja te rogale marcinskie w prasie.Te tytuly w prasie np. Zamach na Rogal MarcinskiegoZapewne to chwyt reklamowy cukiernikow. No owszem sa smaczne, ale wiele polskich wypiekow jest smaczna.

Poza tym w wielkopolske sa dostepne caly rok w cukierniach. A ile kalorii ho ho...
                • qubraq Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 16:58

> wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34308,539661.html
                  > Tu jest napisane, ze te 200 ton upiekli cukiernicy poznanscy. Nie jest jednak napisane ze
                  > tylko zostaly skonsumowane w Poznaniu.

Nie czytałem GP, mówie na podstawie wiadomosci z TV ;-)
              • floress Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 13:49
                Gość portalu: pies-li-kot napisał(a):

> Poznań ma niecałe 600 tys. mieszkańców.
                > A więc rogali jemy jeszcze więcej:) No i te maluchy karmione mlekiem matki, jak
                > znakomicie po maku śpią...
                2 na łebka. Tylko ja sama, która aż tak rogalami się nie zachwycam, zjadłam 2,5 (nie jednego dnia), więc normę wyrobiłam ponad.
          • qubraq Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 16:56

> ok 800 tys. mieszkancow ma Poznan

Eeech - nie wiedziałem ;-)

> To tak jakby kazdy niemowlak starzec zjadl conajmniej pol kilograma hehee. Jaka
            > z bzdura. Byc moze maja na mysli cala wielkopolske, oraz rogale upieczone w Poznaniu ale
            > sprzedawane w innych czesciach kraju- inacze nie mialo by to sensu

Chyba tak, masz racje; tez tak myślalem :-)
    • amused.to.death Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 13:09
      Ja zjadłam wczoraj dwa i pół rogala - więc normę wyrobiłam. Kandulski i Elite - bardzo smaczne:) - lubię jak są wielkie i ciężkie i mają duuuuuuuużo nadzienia.
      Na sztuki są sprzedawane w kawiarniach do kawy, normalnie na wynos kupuje się na wagę.
      • mhr-cs Re: Rogale świętomarcińskie 12.11.10, 13:47
        amused.to.death

nie zapomi turystow
        i smakoszy,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka