Gość: anka IP: *.unknown.vectranet.pl 20.06.11, 18:54 czy bób jecie ze skórą czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aqua48 Re: bób IP: *.aster.pl 20.06.11, 21:58 Młody ze skórką, bo miękka i tak mi się chce bobu, że nie chce mi się jej zdejmować, a starszy już jednak bez skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: bób IP: 2.158.30.* 20.06.11, 22:34 taki naprawde mlody bob, maciupenski, slodki, prosto ze strakow jadam na surowo , w calosci z chlebem serem pecorino i pancetta. Straszy gotuje i wyluskuje . Odpowiedz Link Zgłoś
pani.cogito Re: bób 20.06.11, 23:10 A kiedy jest w Polsce sezon na bób? Czy w pierwszej połowie lipca jeszcze będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: bób 21.06.11, 12:46 już jest bób :) dziś kupiłam za 7 zł. jak bób jest młody tak jak teraz, jem ze skórką bo jest miękka, a później już bez. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.cogito Re: bób 22.06.11, 02:34 Cieszę się, że już jest i mam nadzieję, że za dwa tygodnie nadal będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ach Re: bób IP: *.icpnet.pl 25.06.11, 14:08 ja też zawsze ze skórką :) Jak wy to wyłuskujecie? Przecież to robota jak za kare :D Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: bób 25.06.11, 16:21 Gość portalu: ach napisał(a): > ja też zawsze ze skórką :) Jak wy to wyłuskujecie? Przecież to robota jak za ka > re :D Normalnie, zębami nadgryzam brzeżek skórki i palcami wypstrykuję zawartość w czeluść otworu gębowego. Odpowiedz Link Zgłoś
freyete Re: bób 26.06.11, 18:37 hmm ale szkoda tej skórki:) a jak się ją nadgryzie, to ile roztopionego masła można w niej zmieścić;) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: bób 26.06.11, 22:40 Uwielbiam bób. Póki skóra miękka to jemy z nią, gdy już twardnieje to jednak wyrzucamy ją. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_coco Re: to nadgryzanie skórki nie boli? 25.06.11, 18:24 Bob zawsze obieram przed podaniem, nawet ten mlody. Przewaznie lupinki pekaja w trakcie gotowania i z reguly nie trzeba ich nadgryzac ;)) A o pesto ze swiezego, mlodziutkiego bobu slyszeliscie ? Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: pesto z bobu to jak bigos z kalarepy ;) 25.06.11, 22:46 Eno, pesto z bobu i bazylii jest pierwsza klasa :) Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: pesto z bobu to jak bigos z kalarepy ;) 25.06.11, 22:47 Przy okazji - bigos to z definicji potrawa z posiekanych, uduszonych składników, niekoniecznie z kapusty - tako rzecze Kitowicz (bodajże bigos ze szczupaka opisywał). Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f mlodego nie obieramy, starszy tak, 26.06.11, 11:22 mlody ze skorka, a starszy obrany po obgotowaniu smazymy na oliwe z czosnkiem, dusimy w pomidorach, smazymy z chilli; miksujemy na paste - dipy z oliwa i cytryna i czosnkeim itp miksujemy na paste do tortilli; na zimno robimy salatki z koperkiem, skorkami cytryny, anchois. a na poczatku zajadamy ot tak. Odpowiedz Link Zgłoś
citrouille Re: bób 27.06.11, 09:58 Skorki skorkami, ale jak sobie radzicie z wzdeciami i gazami po zjedzeniu bobu ? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiazklanu Re: bób 27.06.11, 12:17 bób zalewamy kefirem i jemy łyżką to jest sprawdzony sposób podawania bobu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patałłach Re: bób IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 11:15 Jam wymyślił dumając u żłobu nowy sposób podawania bobu (sorry za OT, nie mogłem się powstrzymać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
panipoirot Re: bób 28.06.11, 12:05 młodziutki bób ze skórką ten starszy juz jednak bez :) Odpowiedz Link Zgłoś