Gość: gościnnie IP: *.acn.waw.pl 29.07.11, 18:55 Gdzie kupić ? Taki prawdziwy .Szukałam, ale nie ma......... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Ekstrakt waniliowy. 29.07.11, 20:23 Kupic wanilię (allegro, ebay) i zrobic samej. Ale imho lepiej po prostu zamrozic laski i uzywac mrozonych - ekstrakt to jednak nie jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Ekstrakt waniliowy. 29.07.11, 20:24 A jesli nie, to chyba w M&S widzialam, jakies 14-18zl/buteleczka. I w Kuchniach Swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Ekstrakt waniliowy. 29.07.11, 20:30 Potwierdzam, w M&S i w Kuchniach jest na pewno. Lubie stwierdzenia - wszędzie szukałam ale nie ma.... :) Wszędzie, czyli gdzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
spaceage Re: Ekstrakt waniliowy. 01.08.11, 08:18 Używam tego z M&S i jestem dosyć zadowolona. Używałam takiego w jasnym opakowaniu z KŚ (miał nawet w sobie te drobinki wanilii) ale był jakiś bardzo tłusty i ciężko było wydobyć wszystko z buteleczki, ten z M&S jest na alkoholu i w konsystencji wody. Czasami resztki tegoz KŚ wydobywałam roztowrem tego z M&S. Odpowiedz Link Zgłoś
ewikowa Re: Ekstrakt waniliowy. 01.08.11, 08:52 ja kupuje od goscia na allegro juz od kilku lat - naturalne ekstrakty w bardzo dobrych cenach - nie tylko waniliowy ale inne. Nie wiem czy podac wam link - czy to wtenczas reklama? ten wlasnie kupuje: allegro.pl/ekstrakt-waniliowy-200-ml-i1744487222.html Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Ekstrakt waniliowy. 01.08.11, 12:37 200 ml za prawie 50 zlotych? Strrrasznie drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Ekstrakt waniliowy. 01.08.11, 16:08 bene_gesserit napisała: > 200 ml za prawie 50 zlotych? Strrrasznie drogo. to chyba tanio - mnie sie wydaje ze widziałem kiedys w "Złotych Tarasach" tam na dole w cenie 150 zet za buteleczkę 200 ml... ale to moze byla taka specjalna firma dla VIPów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościnnie Re: Ekstrakt waniliowy. IP: *.acn.waw.pl 01.08.11, 18:13 Wszędzie to jest tam, gdzie ja jestem.... ,a wracając do ekstraktu waniliowego to on może uczulać? czyli małym dzieciom do ciasta raczej nie dodawać? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Ekstrakt waniliowy. 02.08.11, 06:50 EKSTRAKT.... Chętnie się dowiem jak zrobić w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Ekstrakt waniliowy. 02.08.11, 10:35 kosmopolitesiorbut napisał: > EKSTRAKT.... Chętnie się dowiem jak zrobić w domu... Tu znajdziesz cytowany przeze mnie przepis XIX-wieczny pani Gruszeckiej: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67323091,67621584,0,2.html?v=2 pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Dzięki wielkie A. - na Ciebie zawsze można liczyć. 02.08.11, 10:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y. Re: Ekstrakt waniliowy. IP: *.dynamic.chello.pl 30.07.11, 01:21 Najprościej (i najtaniej) zrobić własny, piszę to jako doświadczony nabywca i ekstraktomejker ;) Jeśli nie zależy Ci na czasie spróbuj zrobić własny ekstrakt, to banalne, ale jeśli się spieszysz kup na Allegro albo w sklepach typu Kuchnie Świata - tam też jest, ale cena odstrasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: Ekstrakt waniliowy. IP: *.home.aster.pl 30.07.11, 16:01 Zrobiłam raz taki ekstrakt, wg. przepisu znalezionego w necie, na jakiejś "dobrej stronie". Niestety, jak na mnie to wyszedł za mało waniliowy, choć lasek było wystarczająco dużo, czas ich macerowania odpowiedni, potrząsanie butelką regularny. Gdy go dolewałam do ciasta, nie czułam, żeby zapach wanilii był odpowiednio mocny. Właściwie prawie nie czułam go w cieście, dolewałam więc dużo i w trymiga zużyłam. Strata czasu, wolę kupny. Zamawiam przez net. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Ekstrakt waniliowy. 30.07.11, 17:49 Skoro nie wyszedł, to znaczy że jednak lasek nie było odpowiednio dużo, lub były nieodpowiednio przygotowane do ekstrakcji, a przepis z netu do bani. Mój ekstrakt pachnie wanilią jak szalony. Natomiast pomysł z mrożeniem fajny - spróbuję na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Ekstrakt waniliowy. 31.07.11, 09:58 Moja esencyja waniliowa robiona onegdaj wg recepty pani Maryji Gruszeckiej ma dzisiaj juz z 10 lat i ciagle pieknie pachnie tak jak powinna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ekstrakt waniliowy. 30.07.11, 08:17 Mozna zrobic cos takiego: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67323091,67621584,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Ekstrakt waniliowy. 30.07.11, 12:53 Najprościej to kupić w jakimś sklepie netowym. Wystarszy wrzucić hasło w googla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościnnie Re: Ekstrakt waniliowy. IP: *.acn.waw.pl 31.07.11, 14:14 W internecie ekstrakt waniliowy stoi .Przeczytałam wszystkie rady i linki.Kiedyś robiłam cukier waniliowy wkładając do słoika z cukrem pudrem laskę wanilii,ale nie udało się..... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Ekstrakt waniliowy. 31.07.11, 15:37 Jedna z forumowiczek, ania z Niemiec, ma swoj wlasny sposob na cukier waniliowy - o ile pamietam, miksuje wykorzystane laski wanilii (takie z wyskrobanymi juz do czegostam ziarenkami) na jak najdrobniejsze kawalki i dopiero to miesza z cukrem, a potem przed uzyciem go przesiewa. To ma o wiele wiecej sensu. Ja pare razy robilam wg paru receptur wlasne ekstrakty, i one niby pachną, ale 'dusza' wanilii, ten gleboki, owocowy wciągający aromat gdzies sie w tym gubi, niestety. W ciescie o wiele lepiej czuc cukier wanilinowy, niz ten autentyczny domowy ekstrakt. Dlatego wolę mrozone laski - jesli korzysta sie z hurtowych zakupow, najlepszy imho sposob na ich konserwację. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ekstrakt waniliowy. 31.07.11, 15:55 www.kitchenbutterfly.com/2010/06/09/how-to-make-vanilla-powder/ Odpowiedz Link Zgłoś
iksigrekzet111 Re: Ekstrakt waniliowy. 01.08.11, 12:12 W Kauflandzie - może masz gdzieś ten sklep w pobliżu? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Ekstrakt waniliowy. 02.08.11, 10:47 Gość portalu: gościnnie napisał(a): > Gdzie kupić ? Taki prawdziwy .Szukałam, ale nie ma......... www.aledobre.pl/3009,Ekstrakt_waniliowy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościnnie Re: Ekstrakt waniliowy. IP: *.acn.waw.pl 02.08.11, 11:38 Znaleziony. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś