Dodaj do ulubionych

rogale marcinskie!

IP: 82.139.156.* 09.11.11, 12:56
A moze ktos posiada przepis na rogale marcinskie to bardzo bym była wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: rogale marcinskie! 09.11.11, 14:27
      Nawet gdyby ktoś posiadał, w co wątpię bo to skrzętnie utrzymywany w tajemnicy przepis zdradzony w tym roku zaledwie paru osobom, które wygrały jakiś tam konkurs, to samo ciasto składa się z 81 warstw. Już widzę robienie ich w domu...
      wiadomosci.onet.pl/regionalne/poznan/poznali-tajemnice-rogali-swietomarcinskich,1,4879393,wiadomosc.html
      • Gość: miu Re: rogale marcinskie! IP: *.centertel.pl 09.11.11, 14:37
        W Warszawie mozna je kupic w cukierni w przejsciu podziemnym pod Placem Bankowym.
        Wylacznie dla milosnikow baaaaardzo slodkich ciast.
        • Gość: miu Re: rogale marcinskie! IP: *.centertel.pl 09.11.11, 14:39
          PS. Liczne przepisy na te rogale: KLIK
          • Gość: miki202 Re: rogale marcinskie! IP: *.nat0.sta.nsm.pl 09.11.11, 14:55
            W Gdańsku w PiP kupiłam. Oryginalne poznańskie jadłam tyle lat temu, że już nie wiem, czy są one takie same. Nie pamiętam. Wdzięczna bym była za słowo, co w Piotrze i Pawle sprzedają.
            • kosmopolitesiorbut Re: Muszą mieć znaczek certyfikatu: 09.11.11, 15:18
              tnij.org/n5fu
            • Gość: pies-li-kot Re: rogale marcinskie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 15:37
              W poznańskim PiP na specjalnym z tej okazji stoisku są sprzedawane rogale z kilku cukierni, własnej produkcji rogali PiP nie uskutecznia, więc musialabyś dowiedzieć się na miejscu.
              Ale z pewnością są to rogale z certyfikatem:)
              Jak co roku sprzedaż zaczyna się ok. tygodnia wcześniej, ceny na tę okazje rosną (w niektórych cukierniach prowadzona jest sprzedaż całoroczna), a mimo ustalonego odgórnie składu smak każdego rogala jest inny.
              Zwykle raz w roku (przez te kilka dni;)) do syta - testujemy rodzinnie wyroby z poszczególnych cukierni (oczywiście po kawałku - rogal swoje waży) i jeszcze nie trafiłam na ten idealny.
              A to ciasto wcale nie półfrancuskie, a to nadzienie kosmicznie słodkie - reguła jest jedna - im bliżej św. Marcina, tym cukiernie idą na ilość i proporcje nadzienia względem ciasta zmieniają się na niekorzyść tego pierwszego.
              Przede mną degustacja najdroższych (Elite i Mercure dawniej kultowy Merkury) - sama jestem ciekawa, czy będą rzeczywiście najlepsze?
              • eurytka Re: rogale marcinskie! 09.11.11, 16:51
                Dajcie zarobić specjalistom:)
                To sie nie opłaca samemu!
                Nie trzeba kupowac browaru by napic sie piwa:)
              • kropkaa Re: rogale marcinskie! 09.11.11, 23:26
                Kupiłam te z ogromnym certyfikatem autentyczności w PiP i były dla mnie niejadalne. W nadzieniu bowiem pełno było orzechów ziemnych. Te, które lata temu kupowałam w jakimś kultowym miejscu w Poznaniu były pyszne i na pewno bez tego okropnego wsadu.
                • mitta Re: rogale marcinskie! 10.11.11, 01:50
                  Szkoda twojej roboty, bo i tak ci się nie uda. Ja od dwóch tygodni testuję, w każdej cukierni są troche inne. Nie lubię, gdy ciasto jest zbyt "francuskie", suche. W PiP były właśnie takie z kilku cukierni w cenie 30 - 35 zł. Dzisiaj kupiłam po 24 zł/kg i były prawie idealne. Wysłałam kurierem swojej przyjaciółce na drugi koniec Polski.
                • amused.to.death Re: rogale marcinskie! 10.11.11, 19:11
                  > Kupiłam te z ogromnym certyfikatem autentyczności w PiP i były dla mnie niejada
                  > lne. W nadzieniu bowiem pełno było orzechów ziemnych.

'te' czyli które?
                  Byłam dziś w PiPie i widziałam, że sprzedają rogale z trzech lub czterech różnych cukierni.
                  A każdej smakuje trochę inaczej:D
                  • kropkaa Re: rogale marcinskie! 10.11.11, 19:55
                    Wtedy były jedne i pytałam pani, czy certyfikat dotyczy ich. Potwierdziła. Były od Kandulskiego.
                    • amused.to.death Re: rogale marcinskie! 11.11.11, 00:14
                      Ja co roku kupuję w dwóch miejscach: u Kandulskiego i w Elite.
                      W tym roku próbowałam tych drugich, tych pierwszych nie - wypowiem się jutro.
                      W każdym bądź razie te z Elite były z orzechami włoskimi.
                      A Kandulskiego ogólnie bardzo lubię - nie tylko za rogale.
      • kasiamat00 Re: rogale marcinskie! 10.11.11, 08:03
        81 = 3 * 3 * 3 * 3 - składasz na 3, rozwałkowujesz i tak 4 razy, wyjdzie 81 warstw. Czterokrotne składanie i rozwałkowywanie ciasta nie brzmi jakoś przerażająco nawet dla mnie, a ja nie znoszę robić ciasta.
        • kosmopolitesiorbut Re: rogale marcinskie! 10.11.11, 08:54
          Tiaaaa... Tylko zapomniałeś/łaś wspomnieć do jakiej grubości trzeba je rozwałkować, że trzeba po każdym rozwałkowaniu ciasto schłodzić itp. itd.. A jak się robi ciasto francuskie czy półfrancuskie w domu wie każdy kto choć raz się za to zabrał... Ale nikt niezabrania, mamy wolność i kuchniokrację.
          • tannat Re: rogale marcinskie! 10.11.11, 11:01
            > A jak się robi ciasto francuskie czy półfrancuskie w domu wie każdy kto choć raz się za to
            > zabrał... Ale nikt niezabrania, mamy wolność i kuchniokrację.

A ja uwielbiam własne ciasto francuskie i własne rogale, choć marcińskimi nie mam prawa ich nazwać, bom nie z Wielkopolski
            • agpagp Re: rogale marcinskie! 11.11.11, 16:48
              > A ja uwielbiam własne ciasto francuskie i własne rogale, choć marcińskimi nie m
              > am prawa ich nazwać, bom nie z Wielkopolski
              >
              i to jest podejście właściwe irytuje mnie fakt nazywania przez moich znajomych marcińskimi rogali które kupili w jakiejś ichniej piekarni - ja też nie kupuję oscypka w Wielkopolsce tylko ser górski
      • tannat Re: rogale marcinskie! 10.11.11, 19:01
        Ależ wszystko co spełnia niniejsze kryteria może być nazwane "rogalem świętomarcińskim":

eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:062:0006:0010:PL:PDF&rhs=publications
        Sekrety i sekreciki to inna sprawa - każda piekarnia ma swój "sposób" na rogal. Natomiast używanie składników wymienionych we wniosku - nadanie im odpowiedniego kształtu i wagi i oczywiście miejsce wytworzenia nadaje mu tytuł "rogala świętomarcińskiego". Szkoda, że te tradycyjne przepisy zawierają margarynę a nie masło... Na szczęście można to naprawić robiąc samemu i nie ma co robić z rogali wielkiej tajemnicy bo nią nie jest :). I wystarczy, że będzie miał 45 warstw (dopuszcza się także 20 warstw). Wszystko jest w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej
      • Gość: Kasia Re: rogale marcinskie! IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.11, 14:15
        Wydaje mi się, że przepis jest tajemnicą i nie jest łatwy do przyrządzenia. Lepiej chyb czas posiwecic na jakis dobry obiad miesny.
        • tannat Re: rogale marcinskie! 11.11.11, 16:40
          Nie ma czegoś takiego jak "przepis na rogale świętomarcińskie". Są tylko warunki, jakie muszą spełniać, by mogły się tak nazywać i wskazane są w dokumencie, który cytowałem wyżej. Oczywiście każda piekarnia ma swoje sekreciki. Przeważnie jednak są przesłodzone, co przykrywa wszelkie wady... I niestety są robione na margarynie... :/ Podobnie jak krakowskie obwarzanki... :/
    • mitta Re: rogale marcinskie! 10.11.11, 11:06
      Kasiu, nawet jeżeli komuś się będzie chciało robić ciasto, to jeszcze nie koniec zabawy. Rogal musi mieć nadzienie z białego maku i mnóstwa bakalii, lukrową polewę, która nie odpada i trzeba jeszcze taki rogal upiec, aby w środku nie było ciasta, a z wierzchu spalenizny. A rogal swoje waży - 250 - 300 g. Więc powodzenia życzę, a ja wolę kupić, tym bardziej, że "moja" cukiernia ma certyfikat i robi pyszne. Podobno są na allegro.
    • gaga-sie Czy pod koniec listopada.. 10.11.11, 22:51
      będzie można w Poznaniu kupić rogale marcińskie? W jakim miejscu najlepiej? Ale mam ochotę spróbować, zazdroszczę wam tej tradycji...
      • Gość: Tawananna* Re: Czy pod koniec listopada.. IP: *.ip.netia.com.pl 10.11.11, 23:13
        Tak, rogale są sprzedawane w wielu cukierniach przez cały rok. Mnie kiedyś bardzo smakowały, kupowane w piekarni "Pod Strzechą" na dworcu PKP, ale było to już jakiś czas temu.
      • Gość: pies-li-kot Re: Czy pod koniec listopada.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 23:21
        Przez cały rok sprzedaż prowadzi na pewno cukiernia Elite, polecam, bo nie najgorsze.
        A ile rankingów, tyle subiektywnych ocen:)
    • Gość: pies-li-kot Najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 11:52
      moim skromnym zdaniem z Francuskiego Łącznika. Niebo w gębie:)
      Niewielkie (w sam raz), rewlacyjne ciasto, 4 zł. sztuka.
    • Gość: kaska Re: rogale marcinskie! IP: *.w90-29.abo.wanadoo.fr 11.11.11, 18:28
      We Francji to jest tradycyjna Galette des Rois szczegolnie w swieto Epiphanie ktore przypada na poczatku stycznia.Ciasto francuskie-(2 rulony)ktore kupuje juz gotowe i rozwalkowane na okragly 'placek'Mozliwe ze w Pl mozna zamowic u cukiernika???Nastepnie przygotowanie 'farszu' to juz latwizna dla kazdego.

80g masla temp pokojowa (konsystencja masci)
      80g cukru pudru
      80g migdalow mielonych (w proszku)
      kilka kropli zapachu migdalowego
      1 cale jajko i 5 g (lyzeczka)maki skrobiowej
      dobrze wymieszac wszystkie skladniki na jednolita mase.
      Posmarowac troche bialka lub mleka brzeg pierwszego rulonu ciasta francuskiego
      (2 paczki ciasta francuskiego(moje kazdy rulon 230g)
      Rozwinac z papieru ciasto francuskie pierwsza paczke
      Wylozyc mase migdalowa na ciasto,rozsmarowac regularnie,uwazajac by nie smarowac na brzegi
      druga paczke ciasta rozwinac i przykryc pierwsze docisnac oba jak nalesniki,ja robie to widelcem,nozem lekko nakreslic kratke na ciescie by byl ladny wzorek.Wstawic do lodowki 20min,wyjac z lodowki,posmarowac lekko wierzch ubitym bialkiem ze szczypta soli
      na nowo 20 min do lodowki jeszcze raz smarowac ubitym posolonym bialkiem,i na nowo do lodowki 20min
      Podgrzac piecznik 180° lub term 5
      piec 25min podawac letnie.
      Tobie chodzi o rogale,mozesz sama nadac ksztalt jaki Ci sie podoba,okragle,prostokatne,lub takie jak moie na zwyklej plaskiej blasze z piekarnikaTroche roboty ,ale efekt gwarantowany .
      • Gość: Katte Re: rogale marcinskie! IP: *.access.telenet.be 11.11.11, 20:38
        galette des Rois ma ochydny smak
        • Gość: FRANKA Re: rogale marcinskie! IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 11.11.11, 21:00
          katte -nie opowiadaj glupot jak nie jadlas prawdziwego galette des rois ,robie tak jak wyczytalam wyzej , przepis kaski ,niebo w gebie ,i jak dalam kawalek do sprobowania mojemu specjaliscie z piekarni to sie po prostu zachwycil , ty pewnie nie mialas okazji sprobowac tej pychotki ,a moze kupilas jakiegos gotowca - one sa jak piszesz ochydne i masz racje ,sprobuj zrobic jak podano przepis a napewno zmienisz zdanie ,robie ta galette od lat a zaproszeni goscie zawsze domagaja sie podwojnej porcji --zycze sprobowac - smacznego
        • Gość: kaska Re: rogale marcinskie! IP: *.w90-29.abo.wanadoo.fr 11.11.11, 21:14
          Na temat gustow,smakow i kolorow nie ma co dyskutowac,kazdy ma inne
      • Gość: km Re: rogale marcinskie! IP: *.net-serwis.pl 11.11.11, 20:42
        Gość portalu: kaska napisał(a):

> We Francji to jest tradycyjna Galette des Rois szczegolnie w swieto Epiphanie
        > ktore przypada na poczatku stycznia.

To święto jest znane także w Polsce jako Trzech Króli (Objawienie Pańskie) i obchodzone 6 stycznia

Pozdrawiam
        km
        • Gość: kaska Re: rogale marcinskie! IP: *.w90-29.abo.wanadoo.fr 11.11.11, 21:11
          Dzieki za info
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka