Gość: Toja IP: *.gda.ids.pl 03.06.04, 08:45 Kto zna dobry przepis na surówkę z młodej kapustki na obiad? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: teresa Re: Surówka z młodej kapusty. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.06.04, 10:06 Ja przyrządzam ją tak samo , jak przez cały rok . Kapustę drobno pokroić , dodać posiekaną cebulkę - zasolić . Następnie zetrzeć marchewkę , dobrze wymieszac , podrzucając dwoma widelcami . Jeśli ktoś lubi , może dodać natkę pietruszki , szczypiorek . Teraz dodaję troszkę cukru , octu i olej lub oliwę ( zamiast octu , można dodać sok z cytryny lub ocet winny ) . I to wszystko . Surówka z młodej kapusty jest pyszna , delikatna . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: Surówka z młodej kapusty. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.06.04, 10:10 Zapomniałam , że trzeba także dodać pieprz - do smaku . Bez pieprzu , ani rusz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esik Re: Surówka z młodej kapusty. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 10:30 A ja robie tak: kapuste szatkuje, sole i odstawiam do "zmiekniecia". Do kazdej wersji obowiazkowo dodaje drobno pokrojona zielona cebulke. Do tej kapusty i cebulki mozna dodawac wszystko na co ma sie ochote lub co ma sie w domu. Np.: -pomidor + ogorek + papryka, -pomidor + ogorek + czstki pomaranczy, -pomidor + ogorek kisz. + kalarepka, -rzodkiewka + ogorek + awokado itd. Kompozycji jest b.duzo. Jesli dodaje cos kwasnego to wystarczy polac oliwa. Jesli ma byc elegancko to mozna zrobic sos na bazie oliwy z dodatkiem soku z cytryny lub pomaranczy lub musztardy. Mozna do takiej salatki dodawac pietruszke zielona lub koperek. Jednym slowem dowolnosc w komponowaniu dodatkow jest ogromna i dzieki temu taka surowka nigdy sie nie znudzi bo za kazdym razem ma inny smak. Smacznego esik Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: Surówka z młodej kapusty. 03.06.04, 10:53 Kapustę drobno posiekać, koperek drobno posiekać. Pora pokroić na cieniutkie półplasterki Połączyć kapustę z koperkiem i porem, osolić i odstawić. W tym czasie zetrzeć na tarce marchewkę, seler (który trzeba skropić cytryną). Starte warzywa dodać do kapusty. Surówkę polać olejem z pestek winogron i odstawić na 1/2 godziny do lodówki. Pycha. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś