Dodaj do ulubionych

KARKÓWKA - PROSTY PRZEPIS, BŁAGAM!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:37
Poratujcie mnie, proszę! Nie umiem gotować a muszę dziś coś zrobić dla
zgłodniałego faceta. Mam ryż, cztery plastry karkówki, pomidory, żółty ser i
trochę przypraw. Nie muszę dodawać, że gotować nie potrafię. Czy macie pomysł
na coś prostego z ww składników?
Obserwuj wątek
    • giezik Re: KARKÓWKA - PROSTY PRZEPIS, BŁAGAM!!! 05.07.04, 14:42
      do karkówki, ryż to tak średnio. No ale, jak nie chce Ci sie wychodzić to niech będzie

A samo mięso - lekko rozbij , oprosz ziołami. Jesli masz miód, czosnek, olej i sos sojowy to rekomendował bym mieszankę tychże, jako marynatę.
      Karkówka niech w tym poleży troche. A pozniej na rozgrzaną patelnię ciach z obu stron.
      Nie wiem jakie to mieso - trzeba by obejrzeć,obwąchać i podotykać ale zasada jest taka, ze moze byc "gumiaste", wtedy bez duszenia sie nie obejdzie. Mozesz rowniez podlac mocnym alkohelm na koniec smazenia i podpalic.
      • Gość: Iza Re: KARKÓWKA - PROSTY PRZEPIS, BŁAGAM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 14:59
        Mam czosnek, miód, oliwę z oliwek i olej Kujawski (które będzie lepsze?), nie
        mam sosu sojowego tylko maggi - czy można jej użyć? Jakie mniej więcej mają być
        proporcje oliwy do miodu i ile czosnku dodać? Lubię pikantne potrawy ale za
        dużo czosnku to nie jest chyba dobrze...
        Mięso wydaje się ok, jest miękkie, jak ściskam to rozchodzi się pod palcami
        (nie całkowicie, oczywiście:)). Jakich ziół użyć? Mam łagodne curry, majeranek,
        oregano, pieprz, sól, chilli, zioła prowansalskie.
        • giezik Re: KARKÓWKA - PROSTY PRZEPIS, BŁAGAM!!! 05.07.04, 15:03
          jesli masz to co piszesz (szkoda tego sosu sojowego) to wycisnij ze 2 zabki czosnku, wlej lyzke oliwy, ze dwie lyzki miodu, chili (no sama ocen jak lubisz - z 1/2 lyzeczki moze byc), do tego troche maggi (lyzeczka - nie wiem czy jest bardziej slone niz sos sojowy). I niech w tej mieszaninie polezy.

Jak nie jestes pewna co wyjdzie - odkroj kawalek i (wazne, zeby byl dosc gruby) i usmaz go (jesli patelnia teflonowa, nie musi byc na tłuszczu) z obu stron
          • Gość: Iza Re: KARKÓWKA - PROSTY PRZEPIS, BŁAGAM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 15:14
            OK, to idę działać, facet będzie za 1,5 godziny. Dzięki, dzięki za pomoc!
            • Gość: prostaczek Re: KARKÓWKA - PROSTY PRZEPIS, BŁAGAM!!! IP: *.dsl.pipex.com 05.07.04, 20:49
              qurde ...., a gdzie reportaz po .... , ja bym chcial przeczytac jak sie udala
              ta karkowka, w koncu dostalas pomoc, iles ludzi przeczytalo ... i mysle, ze nie
              jestem jedyny, ktorego ciekawi czy ta pomoc n a szybko dawana pomogla ...

wiec Iza napisz jak wyszlo ...
              • Gość: Iza Re: KARKÓWKA - PROSTY PRZEPIS, BŁAGAM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 11:09
                O, przepraszam, w takim razie piszę. Marynatę przyrządziłam zgodnie z
                zaleceniem, mięsko trochę poleżało, zapach był super, mniam, mniam.
                Położyłam na patelnię (niestety trochę mi się z jednej strony za bardzo
                przysmażyła mimo małego płomienia), wyszło mięciutkie tylko, że zdaniem faceta:
                ZA SŁODKIE! Mnie smakowało ale on stwierdził, że za dużo miodu (dałam 1 łyżkę)
                i że mogłam go rozpuścić i trochę nim tylko polewać.
                Faktem jednak jest, że miód całkowicie zdominował inne przyprawy - nawet
                czosnek! Nie sądziłam, że jest on taki mocny!
    • Gość: Ampolion Re: KARKÓWKA - PROSTY PRZEPIS, BŁAGAM!!! IP: *.proxy.aol.com 05.07.04, 21:45
      Aha!...
      www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=przepisy+kulinarne+kark%F3wka&btnG=Google+Search
      Może jeszcze coś po angielsku?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka