Gość: jeżynka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 22:27 Dziewczyny co mogę wyczarować z jeżyn? Czekam na przepisy!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: JEŻYNY 25.08.04, 03:20 najsmaczniejsze na surowo oczywiscie, moja babcia wyczarowywala cos wspanialego, ale jak dopytywalam o przepis to mowila ze to wypadek przy pracy :(, teraz niestety babci juz nie ma prawdopodobnie po zasypaniu owocow na sok i odcisnieciu go owocki byly przesmazone mocno, moze tylko pozostawione na rogu plyty pieca opalanego weglem (wiecie, taki stary wieski piec) mialo to cudo postac skandyzowanych kostek owocowych, nie za slodkich wolalam niz cukierki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_z_drzewa Re: JEŻYNY 25.08.04, 10:01 A może tarta z delikatnym serniczkowym nadzieniem i przepięknym jeżynowym płaszczykiem na wierzchu? Do tego sernika można dodać odrobinę soku i będzie taki fioletowawy. Pełne szaleństwo. Smacznego. Generalnie jednak jestem za jedzeniem tych pyszności na surowo. Chociaż kiedy roku pewnego przesadziłam z malinami leśnymi ... nie mogłam na nie patrzeć przez kolejne cztery lata. ;0) Dżemik też byłby pyszny... Albo lody waniliowe z sosem jeżynowym na ciepło... Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: JEŻYNY 25.08.04, 10:06 albo zmiażdżone z trochą cukru jako farsz do naleśników i na to (można ale nie trzeba) bita smietana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: JEŻYNY IP: *.upc-g.chello.nl 25.08.04, 10:11 Mam jezyny w ogrodzie i mocno obrodzily. W zeszlym roku robilam dzemik, mam jeszcze. W tym roku zrobie chyba sos, predzej mi zejdzie niz dzemik. I troche zostawie w zamrazarce na ciacho jakies. Wlasnie mi sie przypomnialo ze mam sliwki dostane i musze sie nimi zajac. Wiec biegne. Milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś