dora1313 24.01.05, 06:53 Ugotowałam ostatnio brukselkę z wody, ale nikt mi jej nie chciał jeść - była tak gorzka. Gotowałam w odkrytym garnku z solą i cukrem. Jak w Przyszłości pozbyć się tej goryczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mwookash A to nie jest właśnie cały smaczek brukselki? IP: *.man.polbox.pl 24.01.05, 07:15 Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: brukselka 24.01.05, 09:52 Tak wlasnie smakuje - niestety, jak ktos nie lubi nic nie zrobisz. Mozesz sprobowac dodac do zupy jarzynowej- moze zaakceptuja? Albo wrzucic w jakas zapiekanke, najlepiej z ziemniakami ktore zlagodza jej smak. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Dokładnie taki ma smaczek 24.01.05, 10:00 można zapiec pod beszamelem z innymi warzywami i serem - co również złagodzi smak, ale z mojego doświadczenia wynika, że to jedno z warzyw budzących zawsze gorące emocje, tak pozytywne jak i negatywne...))) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re:Dokładnie taki ma smaczek 24.01.05, 10:06 Wszyscy maja racje, nie ma raczej sposobu na jej własny charakterystyczny smaczek. 1. Mozesz sprobowac zmniejszyc kapustki zdejmując całą pierwszą warste i sciąć ile dasz rade głąbik (alre żeby sie nie rozpadły). 2. Mozesz też właśnie zapiekac, albo podawać naprwdę z duuuużąilością bułki tartej smażonej na maśle solonym... Łagodniej w goryczce, ale zawsze jednak pozostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re:Dokładnie taki ma smaczek 24.01.05, 13:30 jacek1f napisał: > 1. Mozesz sprobowac zmniejszyc kapustki zdejmując całą pierwszą warste i sciąć ile dasz rade głąbik (alre żeby sie nie rozpadły). To dobry sposób :O)) Mnie bardziej przeszkadza zapach - mimo skórki chleba w czasie gotowania. Radzę sobie prosto: smażę na maśle i na koniec daję parę kropel oleju sezamowego... Tyle, że ja jestem od niego uzależniony... Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Przy okazji pytanie 24.01.05, 10:18 Obiło mi się o uszy, że przed gotowaniem powinno się robić nożem kryżyki na głąbach brukselki. Czy ktoś o tym slyszał? Jaki miałoby to mieć cel? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Przy okazji pytanie 24.01.05, 10:22 Krzyżyki na głąbie mają na celu równomierne ugotowanie się całej kapustki,bo podczas gdy listki są miękkie głąb może być dalej twardy.Dlatego warto go nacinać,ja przynajmniej zawsze tak robię. A brukselka traci sporo goryczy po przemrożeniu,ale z drugiej strony właśnie gorycz daje ten smak charakterystyczny więc albo się ją lubi albo nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia :))) 24.01.05, 13:02 Nie,to nie zabobon :) Tak samo warto nacinać grube łodygi kalafiora i brokuła,wtedy gotują się równomiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: brukselka IP: 213.17.230.* 24.01.05, 12:07 Jestem zwolenniczką brukselki, ale raz mi się zdarzyło, ze była strasznie gorzka w smaku. Nie wiem, czy zdaniem dory brukselka jest gorzka zawsze, czy tylko tak się raz trafiło? Ja raczej powiedziałabym, że brukselka zwykle jest dość mdła, chociaż ma wyrazistą własną nutę. Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: brukselka 24.01.05, 12:40 Brukselka wcale nie musi być gorzka. Ja ostatnio gotowałam taką z mrożonki i była rzeczywiście gorzkawa, ale na ogół wcale gorzka nie jest. Ja robię tak: wrzucam obraną z wierzchnich, ciemnozielonych liści brukselkę na wrzątek, chwilę obgotowuję, odlewam wodę, wrzucam brukselkę do rondelka z niewielką ilością wody i łyżką masła. Słodzę i duszę - najpierw odkrytą, potem przykrywam. Gdy jest już miękka, dolewam śmietanki i wrzucam 1-2 łyżki pokruszonego sera Lazur. Duszę jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści i utworzy wraz ze śmietanką sosik. Taka brukselka nie jest ani gorzka, ani mdła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: brukselka IP: *.access.telenet.be 24.01.05, 12:48 Brukselka nie powinna byc zolta ale ciemnozielona . Sprobuj ugotowac z kostka bulionowa i po odcedzeniu wody dodaj lyzeczke majonezu i wymieszaj przed podaniem na talerz Dobra jest tez uprzednio zamrozona . Trzeba ja pokroic w plasterki i tylko podgrzac aby zmiekla i nie stracila koloru dobra jako dodatek do warzyw z makaronem po chinsku , zup wtedy jest bardzo slodka Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: halo dora 1313 24.01.05, 13:19 a mozesz mi zdradzic tajemnice jak to robisz, ze wychodzi ci gorzka brukselka ? ja takiej jeszcze nigdy nie jadlem Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: brukselka 24.01.05, 14:15 A już miałem nadzieję, że ktoś przepis na gołąbki z brukselki poda... Pozdrawiam mikroskopijnie :) Krzysztof P.S. Nie wiem, czy to przesąd, ale w mojej wiosce zawsze się gotuje brukselkę nieco przemrożoną i wówczas wcale nie jest gorzka! Chyba dzisiaj będzie na obiad, albo na podkurka (podkurek?) K. Odpowiedz Link Zgłoś