Gość: początkująca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 09:57 Jak je zrobić? Pomóżcie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: początkująca Re: Rolada śląska-zrazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 10:21 O rany nikt nie wie. Chodzi za mną taki śląski, pyszny obiad... Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Rolada śląska-zrazy 20.03.05, 10:27 Nie wiem, czy śląskie:-)) Ale robię tak: plastry dobrej wołowiny lekko rozbijam, posypuję pieprzem, smaruję ostrą musztardą i zawijam z plasterkiem ogórka, bekonem lub chudym boczkiem i cebulką. Otaczam w mące i obsmażam. POdsmażam cebulę - leciutko, dodaję bulion i mamoczone, pokrojone suszone grzyby,odrobinę tymianku i duszę 1,5 godzi. Potem drobno posiekany kiszony ogórek bez skórki i gęstą śmietanę.( zamiast grzybów możesz dać podduszone pieczarki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Rolada śląska-zrazy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 11:00 Oczywiście ze nie śląskie, nie obtacza się w mące, nie dodaje grzybów (pieczarek) oraz ogórka i tymianku do sosu ! A do nadzienia dodaje się również pokrojoną w pasemka kiełbasę. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Racja Andrzej:) 20.03.05, 16:40 Bez grzybow i tymianku:)Ale ja kielbasy tez nie dodaje tylko boczek:) No a jak po slasku to jeszcze kluski i modro kapusta:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Rolada śląska-zrazy 20.03.05, 16:57 Czy to to: www.gotowanie.wkl.pl/przepis6448.html Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Rolada śląska-zrazy 20.03.05, 17:05 po slasku - wersja pszczyńsko-zamkowa: lekko(!) rozbite mieso posolic, popieprzyc, troszke posmarowac musztarda, na to drobno pokrojona cebula, paseczki boczku wedzonego, garstka ryzu (wersja tradycyjna to kawalek kielbasy + ewentualnie ogórek), zawinac, obsmazyc, dusic pod przykryciem do miekkosci, sos spod pieczenia zabielic smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Rolada śląska-zrazy 21.03.05, 10:12 Siostro! Ryż? Chleb pokrojony w słupki. Oprócz niego rzecz jasna - kiszony ogórek, cebula i boczek wędzony. Oczywiście na mięsie posmarowanym musztardą. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Rolada śląska-zrazy 21.03.05, 10:25 tak ryz, to przepis mojej babci, ktora we wczesnej mlodosci sluzyla w zamku pszczynskim i taki przepis stamtad zaszczepila w naszej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś