Dodaj do ulubionych

Salatka z kurczaka

IP: *.rwe.com 03.06.05, 11:13
Podajcie proszę przepis na jakąś dobrą sałatkę z kurczakiem. SPrawa pilna
robie dziś na urodziny dla przyjaciela.
Dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • fruwam "kura po peruwiansku" 03.06.05, 11:22
      piersi kurczaka usmazyc i zimne pokroic w kostki. do tego czerwona i zielona
      papryka pokrojone (oczywiscie tez w kostki). sos: majonez + koncentrat
      pomidorowy + pieprz + sol. niestety nie mam przy sobie proporcji, zreszta i tak
      zawsze robie w ciemno... to jest znakomity przepis dla mezczyzn (zawsze tylko
      panowie zajadaja sie ta salatka ale ja tez ja uwielbiam)
      • Gość: bambus24 salatka z kurczaka IP: *.jpk.pl / *.rotmanka.jpk.pl 03.06.05, 11:27
        piersi usmazyc,pokroic dodac kukurydze , ananasa i majonez.bardzo smaczna!
        • klaudia1973 Re: salatka z kurczaka 03.06.05, 11:41
          kurczak ryz orzechy brzoskwinie z puszki sos smietanowo majonezowy z czosnkiem
        • fruwam Re: salatka z kurczaka 03.06.05, 12:12
          i jeszcze rodzynki!
          • kasikk2 Re: salatka z kurczaka 03.06.05, 12:19
            pokrojone w kawałeczki piersi i usmażone z dodatkiem przyprawy grilowej, do
            tego ananas z puszki w kosteczkę, kukurydza i sałata lodowa ( zamiast sałaty
            pasuje tez seler naciowy). Wszystko podajemy z sosem majonezowo-jogurtowo-
            cytrynowym ( 2/3 jogurtu naturalnego, 1/3 majonezu, sok z jednej cytryny, sól ,
            świeżo zmielony pieprz)
          • Gość: kuchta Re: salatka z kurczaka IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.12.05, 14:36
            rodzynki do kurczaka -nigdy się nie spotkałm ???
        • magda-fl Re: salatka z kurczaka 03.06.05, 17:29
          Gość portalu: bambus24 napisał(a):

> piersi usmazyc,pokroic dodac kukurydze , ananasa i majonez.bardzo smaczna!
          Ale majonez tylko kielecki :) a piersi powiiny być wcześniej natarte czosnkiem
          granulowanym. Można tez dodać drobniutka posiekaną cebulkę. Faktycznie pyyyyycha :)
        • Gość: justa Re: salatka z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 08:52
          primo!!!
        • Gość: justa Re: salatka z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 19:37
          potwierdzam
      • Gość: !v Re: "kura po peruwiansku" IP: *.rwe.com 03.06.05, 14:24
        Bardzo dziękuję
        • mk191 Re: salatka florydzka 03.06.05, 14:59
          To jeszcze ja dorzuce pyszny przepis - piers z kurczaka duszona, gotowana lub
          podsmazona (jak kto lubi i akurat ma pod reka) pokorjona w drobne kawaleczki a
          do tego winogrono zielone pokrojone w polowki, czerwona cebulka w piorka i
          platki migdalowe. Wymieszac z sosem majonezowym. Schlodzic przed podaniem.
          Pycha!
          • Gość: antycyponek Re: salatka florydzka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:31
            Ja robię coś bardzo podobnego (kurczak, winogrona, migdały), z tym że bez
            cebuli, a z żółtym serem pokrojonym w kostkę (robiłam i z ostrym i z mozarellą
            i było równie dobre), do tego jeszcze sałata albo trochę kapusty pekińskiej, a
            sos robiłam z jogurtu naturalnego + miód + musztarda + curry. Zawsze bardzo
            wszystkim smakuje.
    • Gość: karola Re: Salatka z kurczaka na slodko IP: *.astral.lodz.pl 03.06.05, 15:09
      salatka z kurczaka
      -podwojna piers z kurczaka
      -woreczek ryzu
      -puszka kukurydzy
      -paczuszka orzechow wloskich
      -puszka ananasa
      -paczka rodzynek
      -carry
      -majonez

piers ugotuj w kostce rosolowej ostudz i pokroj w kostke
      ryz ugotuj z dodatkiem carry
      orzechy posiekaj (niezabardzo)
      ananasa pokruj w kawaleczki
      wszystko razem wymieszaj dodaj carry i majonez

salatka jest naprawde pyszna
      robie ja juz kilka lat i zawsze znika ze stolu
      smacznego
    • Gość: Sylwia Re: Salatka z kurczaka IP: *.bb.online.no 03.06.05, 15:46
      spróbuj pysznej i bardzo łatwej sałatki...
      W misce układaj warstwami (każdą warstwę smarując cieniutko dobrym majonezem):
      - osączony seler konserwowy - 1 słoik
      - kukurydza - 1 puszka
      - soczyste jabłko pokrojone w cienkie słupki
      - kawałki pieczonego kurczaka
      - pokrojone ananasy - 1 puszka
      - plasterki jajek gotowanych na twardo - 4 szt.
      - zielona część pora drobniutko pokrojona
      Ostatniej warstwy juz nie smarujemy majonezem.
      Nie dodajemy żadnych przypraw, nie mieszamy, chłodzimy w lodówce...
      Możesz bez obawy podać tę sałatkę, u mnie zawsze znika jako pierwsza mimo że
      robię jej najwięcej:)

• justine74 Re: Salatka z kurczaka 10.06.05, 13:33
        nie lubię za bardzo pora, ale chyba się przekonam :-)
        • buterfly5 Re: Salatka z kurczaka 10.06.05, 20:47
          Zobaczysz, zakochasz się!!!
          • buterfly5 Re: Salatka z kurczaka 10.06.05, 20:51
            PS. w ostatnią sobotę na wytworną kolację zapakowałam tą sałatkę w przekrojone
            wzdłuż i wydrążone ananasy... znowu zaskoczyłam swoich gości:)
            • Gość: justine74 to chyba się skuszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:54
    • Gość: beataaas Re: Salatka z kurczaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:17
      Ugotować lub upiec 3-4 udka z kurczaka. Ostudzić. Układać warstwami na
      półmisku (dużym, owalnym, takim na wędliny) następujące składniki warstwami.
      Każdą warstwę solić i pieprzyć:
      1. liście sałaty w całości aby wyłożyć cały półmisek
      2. poszarpane na kawałki udka z kurczaka
      3. cebulka pokrojona w kostkę (ostatnio dałam też troszkę szczypiorku)
      4. ogórek kiszony pokrojony w półplasterki
      5. jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
      6. ogórek konserwowy pokrojony w półplasterki
      7. rzodkiewka pokrojona w plasterki
      8. pomidor pokrojony w półplasterki.
      Całość tuż przed podaniem polać sosem śmietana+musztarda+troszkę majonezu+sól,
      pieprz. Nie mieszać. Nakłdać zsuwając na talerz. Sałatka jest bardzo dobra.
    • Gość: fizzo Re: Salatka z kurczaka IP: *.devs.futuro.pl 22.06.05, 12:03
      wariant 1:
      30 dag brokułów, 2 kolorowe papryki, czerwona cebula, 3 pomidory, 40 dag
      pieczonego mięsa z kurczaka, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku,
      bazylia, oregano, mielona paryka, sól

Brokuły umyć, podzielić na różyczki, odcięte łodyżki pokroić w plasterki.
      Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 min, przelać zimnąwodą, osączyć. Obraną
      i opłukaną cebulę pokroić w cienki piórka, paprykę umyć, oczyścić z pestek,
      pokroić w kostkę. Z pomidorów wykroić nasady ogonków, pokroić na cząstki.
      Warzywa wymieszać z pokrojonym w kostkę pieczonym kurczakiem. Całość polać
      sokiem z połowy cytryny połączonym z oliwą. Doprawić przeciśniętym przez praskę
      czosnkiem, oregano, tymiankiem, mieloną papryką, solą.

Wariant 2:
      4 małe pomarańcze, 4 duże cykorie, 50 dag filetów z piersi indyka lub kurczaka,
      sól, biały pieprz, 2 łyżki oleju, 40 dag jogurtu naturalnego, 10 dag śmietany
      kremówki, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka cukru, kilka
      listków mięty do dekoracji.

Z pomarańczy obierz skórkę, pokrój ją w drobne paseczki. Z owoców usuń białe
      podskórze, a miąższ pokrój ostrym nożem w plasterki. Cykorię oczyść, umyj,
      wykrój głąb i pokrój w grube plastry. Ułóż na półmisku przekładając plastrami
      pomarańczy. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę, ponadziewaj na patyczki do
      szaszłyków. Oprósz solą i pieprzem. Smaż na gorącym oleju ok. 5 min. obracając.
      Przygotuj sos: jogurt wymieszaj ze śmietanką i sokiem z cytryny. Przypraw solą,
      cukrem i curry. Polej sałatkę, na tym ułóż szaszłyki, udekoruj listkami mięty.
      Posyp paseczkami skórki pomarańczowej.

Wariant 3:
      1 jajko na twardo, 1/2 piersi z kurczaka, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki
      delikatnej musztardy, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki oliwy, cebula, rukola, 4
      pomidorki, 4 pieczarki marynowane, sól, pieprz.

Jajko obierz i pokrój na ćwiartki, mięso w cienkie paseczki, usmaż, zwiń w
      koreczki, zepnij wykałaczkami. Przygotuj sos: ocet+miód+musztarda+1 łyżeczka
      oliwy+posiekana cebula. Dopraw solą i pieprzem. Umyj sałatę i wyłóż na talerz,
      dodaj przekrojone na pół pomidorki, plasterki pieczarek i jajko. Ułóż koreczki
      z kurczaka, polej sosem. Podawaj z pełnoziarnistym chlebkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka