Gość: cechatehace IP: *.Kuso.osi.pl 24.09.05, 11:46 Macie jakieś propozycje odnośnie chili w słoikach? może jakieś sosy? albo marynowane w całości? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuszaa2 Re: chili 24.09.05, 12:47 Od kilku lat marynuje w calosci albo przekrojone na pol (z pestkami oczywiscie), do tego dodaje: pokrojona marchewke i cebule, czosnek w kawalkach, kawalki suszonej sliwki, czasem ziarnko kardamonu. Zalewa? Podobna jak do zwyklej papryki, czyli: 10 szkl. wody, 1/2 szkl. octu, 1/2 szkl. oleju, 1 i 1/2 szkl. cukru, dwie czubate lyzki soli, ziele angielskie, liscie laurowe, ja jeszcze dodaje pare szczypt ziol prowansalskich lub bulgarskiej czubricy. Taka zalewe zagotowac i wrzucic do niej papryczki. Po ponownym zagotowaniu - gotowe. Mozna ladowac w sloiki z dodatkami (swietnie przechodza taka "delikatna" ostroscia), zalac zalewa i zawekowac. Wychodzi pycha i szybko znika... :) Odpowiedz Link Zgłoś
cechatehace Re: chili 24.09.05, 18:05 Oooo czyli marynata normalna, to spróbuję dziękuję :), a jakieś sosy może ktoś zna? Odpowiedz Link Zgłoś