30.10.05, 08:44
chodzi mi o takie zwykłe łazanki z kapustą kiszoną(takie jak te gotowe
dostępne w sklepach). Poda mi ktoś przepis na nie? Nie jestem doświadczona w
kuchni i sama wole nie eksperymentować ;-)
Obserwuj wątek
    • yxmena Re: łazanki 30.10.05, 09:44
      Ja robię łazanki wedle przepisu mojej Babci i wygłąda to tak:
      dwie paczki makaronu łazanki (jeśli nie ma to kupuję grube świderki)
      60 - 70 dkg mięsa wieprzowego bez kości
      2-3 marchewki (ścieram na tarce jarzynówce surowe)
      50 dkg kiszonej kapustu i mała główka kapusty słodkiej
      Sól,pieprz ziołowy
      Smalec do smażenia mięsa
      Mięso podsmażam na rumiano,dodaje marchewkę startą i razem podsmażam,wrzucam do
      kapustu i razem gotuję ok.1 - 1,5 godz.W osobnym garnku gotuję makaron i potem
      wszystko razem mieszam.Robię zawsze więcej,bo najlepsze są łazanki
      odgrzewane.Smacznego
    • zlotoslanos Re: A może tak? 30.10.05, 14:18
      Ja robię tak,gotuję osobno swoją kapustę ukiszoną już z marchewką.Wyduszam
      kulę,tnę na drobne ścinki i wrzucam do rondla w którym już podsmażałam albo
      mielone na cebulce,albo drobno posiekaną kiełbasę,boczek na cebulce,czasami też
      pieczarki.I to razem jeszcze podsmażam.Kapusta podgotowana potem podsmażona
      razem z wędzonką nabiera smaku i zapachu wędzonego.Potem jeszcze
      pieprz,majeranek i gruby makaron.I na talerz.:P
    • ampolion Re: łazanki 30.10.05, 15:20
      Dziwne. Rozejrzłem ię po Internecie i nieml z zdy przepisy wymieniały jedynie
      białą kapustę. Najbliżze temu o czym wpominz były te, w komentarzch mówice o
      kiszonej:
      www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=128
      www.powiatoswiecimski.pl/smacznego/aktualnosci.php?id=212&pdz=31
      Kiszona:
      kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=2534
      Znalazłem też przedziwną koplińszczyznę zrównującą łazanki z... lazagne!!!
      www.slownik-online.pl/kopalinski/E600D791558B23FEC12565EE00514C46.php
    • Gość: Marta Re: łazanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:48
      Ja robię łazanki z białej główki słodkiej kapusty.
      Najpierw szatkuję główkę kapusty białej, wrzucam do garnka, zalewam wodą aby
      obgotować. Jak sie tylko zacznie gotować, odcedzam kapustę z wody.
      Dolewaj trochę wody z czajnika, żeby kapusta się nie przypaliła i gotuję na
      małym ogniu.
      Następnie obieram 2 cebule, kroję w małą kosteczkę, wlewam na patelnię małą
      ilość tłuszczu i rumienię cebulę, pilnując żeby się nie przypaliła. Gotową,
      zrumienioną lekko wrzucam do kapusty.
      Na tej samej patelni wytapiam odrobinę słoninki lub boczku (dla smaku), dodaję
      do garnaka z kapustą.
      Kroję w kosteczkę kiełbaskę , np. swojską, śląską, lekko podsmażam na patelni,
      jeżeli jest tłuściejsza, nie dodaję już oliwy, wytopi się z kiełbaski i również
      wrzucam do garnka z kapustą.
      Teraz mamy już miękkawą kapustę, którą od czasu do czasu mieszamy, mamy do
      smaku kiełbaskę, cebulkę i boczek, doadajemy przyprawy: wegeta lub sól, pieprz.
      Jeżeli woda z kapusty wyparuje, należy trochę dolać, żeby nam sie nuie
      przypaliło.
      W drugim garnku gotujemy wodę na makaron, solimy i gotujemy makaron typu
      łazanki, ja kupuję LUBELLA, polecam, bardzo dobre i wydajne.
      Makaron po ugotowaniu odcedzamy, łączymy z kapustą, chwilę pozostawiamy żeby
      się to wszytko przeżarło i gotowe.
      Tani i łatwy sposób na obiad.
      • Gość: JA Re: łazanki IP: 81.210.69.* 03.11.05, 11:10
        Gotuję kiszoną KAPUSTĘ(OCZYWIŚCIE NAJLEPSZA DOMOWA)z grzybami suszonymi
        wcześniejpodgotowanymi i posiekanymi.Dodaję przysmazoną na boczku cebulkęjak
        nie ma grzybów to wostateczności pieczarki. Przyprawiam kminkiem lub
        majeranekiem,pieprz.Oprószam mąką i na ostatek dodaję ugotowane
        łazanki.Poddusic chwilkę do "przegryzienia".
    • metnia profanacja łazanek ale smaczna :) 02.11.05, 22:47
      Otóż jak padam po całym dniu a kiszki marsza mi graja to gotuje makaron łazankowy i mieszam z kupnym bigosem ( w Tesco we Wrocławiu robia na miejscu swierzy i pyszny). jeszcze lepsze jest jak sie ten makaron z bigosem podsmazy.
    • ks40 Re: łazanki 03.11.05, 20:00
      Jeszcze jedna wersja łazanek z broszury Moja Kuchnia z 1994 r. Wypróbowane i
      smaczne:
      1 cebula, tłuszcz (smalec w przepisie, ja robię na oliwie), ok. 50 dkg kiszonej
      kapusty, bulion, 4 jagody jałowca, 2-3 goździki, liść laurowy, ok. 40 dkg
      boczku wędzonego, ok. paczki szerokiego makaronu (wstążka).
      Cebulę podsmażyć na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Do tego wlać
      bulion (może być kostka), dorzucić jałowiec zgnieciony + goździki + listek
      laurowy. Dusić pod przykryciem ok. 30 min. W tym czasie pokroić boczek i
      usmażyć tzn. zrumienić. Ugotować makaron. Wymieszać boczek z makaronem (można
      dodać tłuszcz ze smażenia ale ja odlewam do miseczki i zostawiam tylko trochę)
      i uduszoną kapustą. Wstawić do ciepłego piekarnika ok. 100 - 150 st. albo
      postawić garnek na kuchence na małym gazie tylko po to żeby się przegryzło.
      Proste a smaczku dodaje jałowiec i goździki. Pzdr.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka