e_margot 30.10.05, 08:44 chodzi mi o takie zwykłe łazanki z kapustą kiszoną(takie jak te gotowe dostępne w sklepach). Poda mi ktoś przepis na nie? Nie jestem doświadczona w kuchni i sama wole nie eksperymentować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yxmena Re: łazanki 30.10.05, 09:44 Ja robię łazanki wedle przepisu mojej Babci i wygłąda to tak: dwie paczki makaronu łazanki (jeśli nie ma to kupuję grube świderki) 60 - 70 dkg mięsa wieprzowego bez kości 2-3 marchewki (ścieram na tarce jarzynówce surowe) 50 dkg kiszonej kapustu i mała główka kapusty słodkiej Sól,pieprz ziołowy Smalec do smażenia mięsa Mięso podsmażam na rumiano,dodaje marchewkę startą i razem podsmażam,wrzucam do kapustu i razem gotuję ok.1 - 1,5 godz.W osobnym garnku gotuję makaron i potem wszystko razem mieszam.Robię zawsze więcej,bo najlepsze są łazanki odgrzewane.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: A może tak? 30.10.05, 14:18 Ja robię tak,gotuję osobno swoją kapustę ukiszoną już z marchewką.Wyduszam kulę,tnę na drobne ścinki i wrzucam do rondla w którym już podsmażałam albo mielone na cebulce,albo drobno posiekaną kiełbasę,boczek na cebulce,czasami też pieczarki.I to razem jeszcze podsmażam.Kapusta podgotowana potem podsmażona razem z wędzonką nabiera smaku i zapachu wędzonego.Potem jeszcze pieprz,majeranek i gruby makaron.I na talerz.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margot Re: łazanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 14:21 a jak gotować kapustę kiszoną? dolać do niej troche wody czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: łazanki 30.10.05, 14:24 Jak niedolejesz to spalisz :D Dolej, potem odcedź i po ostudzeniu wyduś w rękach .Nie sól. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: łazanki 30.10.05, 15:20 Dziwne. Rozejrzłem ię po Internecie i nieml z zdy przepisy wymieniały jedynie białą kapustę. Najbliżze temu o czym wpominz były te, w komentarzch mówice o kiszonej: www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=128 www.powiatoswiecimski.pl/smacznego/aktualnosci.php?id=212&pdz=31 Kiszona: kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=2534 Znalazłem też przedziwną koplińszczyznę zrównującą łazanki z... lazagne!!! www.slownik-online.pl/kopalinski/E600D791558B23FEC12565EE00514C46.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: łazanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:48 Ja robię łazanki z białej główki słodkiej kapusty. Najpierw szatkuję główkę kapusty białej, wrzucam do garnka, zalewam wodą aby obgotować. Jak sie tylko zacznie gotować, odcedzam kapustę z wody. Dolewaj trochę wody z czajnika, żeby kapusta się nie przypaliła i gotuję na małym ogniu. Następnie obieram 2 cebule, kroję w małą kosteczkę, wlewam na patelnię małą ilość tłuszczu i rumienię cebulę, pilnując żeby się nie przypaliła. Gotową, zrumienioną lekko wrzucam do kapusty. Na tej samej patelni wytapiam odrobinę słoninki lub boczku (dla smaku), dodaję do garnaka z kapustą. Kroję w kosteczkę kiełbaskę , np. swojską, śląską, lekko podsmażam na patelni, jeżeli jest tłuściejsza, nie dodaję już oliwy, wytopi się z kiełbaski i również wrzucam do garnka z kapustą. Teraz mamy już miękkawą kapustę, którą od czasu do czasu mieszamy, mamy do smaku kiełbaskę, cebulkę i boczek, doadajemy przyprawy: wegeta lub sól, pieprz. Jeżeli woda z kapusty wyparuje, należy trochę dolać, żeby nam sie nuie przypaliło. W drugim garnku gotujemy wodę na makaron, solimy i gotujemy makaron typu łazanki, ja kupuję LUBELLA, polecam, bardzo dobre i wydajne. Makaron po ugotowaniu odcedzamy, łączymy z kapustą, chwilę pozostawiamy żeby się to wszytko przeżarło i gotowe. Tani i łatwy sposób na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: łazanki IP: 81.210.69.* 03.11.05, 11:10 Gotuję kiszoną KAPUSTĘ(OCZYWIŚCIE NAJLEPSZA DOMOWA)z grzybami suszonymi wcześniejpodgotowanymi i posiekanymi.Dodaję przysmazoną na boczku cebulkęjak nie ma grzybów to wostateczności pieczarki. Przyprawiam kminkiem lub majeranekiem,pieprz.Oprószam mąką i na ostatek dodaję ugotowane łazanki.Poddusic chwilkę do "przegryzienia". Odpowiedz Link Zgłoś
metnia profanacja łazanek ale smaczna :) 02.11.05, 22:47 Otóż jak padam po całym dniu a kiszki marsza mi graja to gotuje makaron łazankowy i mieszam z kupnym bigosem ( w Tesco we Wrocławiu robia na miejscu swierzy i pyszny). jeszcze lepsze jest jak sie ten makaron z bigosem podsmazy. Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: łazanki 03.11.05, 20:00 Jeszcze jedna wersja łazanek z broszury Moja Kuchnia z 1994 r. Wypróbowane i smaczne: 1 cebula, tłuszcz (smalec w przepisie, ja robię na oliwie), ok. 50 dkg kiszonej kapusty, bulion, 4 jagody jałowca, 2-3 goździki, liść laurowy, ok. 40 dkg boczku wędzonego, ok. paczki szerokiego makaronu (wstążka). Cebulę podsmażyć na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Do tego wlać bulion (może być kostka), dorzucić jałowiec zgnieciony + goździki + listek laurowy. Dusić pod przykryciem ok. 30 min. W tym czasie pokroić boczek i usmażyć tzn. zrumienić. Ugotować makaron. Wymieszać boczek z makaronem (można dodać tłuszcz ze smażenia ale ja odlewam do miseczki i zostawiam tylko trochę) i uduszoną kapustą. Wstawić do ciepłego piekarnika ok. 100 - 150 st. albo postawić garnek na kuchence na małym gazie tylko po to żeby się przegryzło. Proste a smaczku dodaje jałowiec i goździki. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś