Dodaj do ulubionych

foremka silikonowa - i co?

11.04.06, 12:47
Witam,
dostałam foremkę silikonową keksówkę, ale nie wiem jak sie w tym piecze. Jest
bardzo miękka. Jak wlałam wodę, to się odkształciła. Co będzie z ciastem? Może
to jakaś nieudana produkcja? Słyszałam, że te formy sa rewelacyjne.
Proszę o pomoc, bo chcę ją wypróbować do świątecznych wypieków.
Obserwuj wątek
    • ag.gu Re: foremka silikonowa - i co? 11.04.06, 12:56
      też się zastanawiałam czy się nie odkształci.Ja mam okrągłą i jest b.
      miękka.Może rzeczywiście to jakiś odrzut?
      • linn_linn Re: foremka silikonowa - i co? 11.04.06, 13:52
        Ja mam taka: jak dotad pieklam w niej tylko chleb. Jest miekk, ale w pieczeniu
        zachowuje sie prawdilowo. Trzeba tylko uwazac przy wkladaniu do piekarnika.
        • szarotka11 Re: foremka silikonowa - i co? 11.04.06, 14:08
          A może trzeba potraktować ją jako "wkładkę" do normalnej formy ???
          • linn_linn Re: foremka silikonowa - i co? 11.04.06, 14:40
            Nie wiem, jaka masz. Do niektorych dolaczane sa specjalne "stelaze", ale
            wiekszosc uzywa sie bez niczego. No chyba ze Twoja jest jakas super nowoscia...
            • linn_linn Re: foremka silikonowa - i co? 11.04.06, 14:41
              Jeszcze jedno: ciasto jest geste, wiec moze nie sugeruj sie woda.
    • Gość: g Re: foremka silikonowa - i co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 14:48
      Foremki silikonowe trochę się odkształcają, szczególnie te do dużych wypieków.
      Trzeba kupować te lepsze(niestety droższe)-są grubsze i mają wzmocnienia (moja
      keksówka w rogach i w połowie długości).

• morgan11 Re: foremka silikonowa - i co? 11.04.06, 19:22
        czy taka forme przed pieczeniem trzeba smarowac tluszczem i sypac bulka tarta?
        • Gość: g Re: foremka silikonowa - i co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 08:28
          nie trzeba
          • Gość: Ag Re: foremka silikonowa - i co? IP: *.int.pan.wroc.pl / *.int.pan.wroc.pl 12.04.06, 11:11
            Trzeba przed pierwszym uzyciem i po zbyt ambitnym szorowaniu.
    • kurkadomowa Re: foremka silikonowa - i co? 12.04.06, 11:54
      kupiłam taką foremke, każą ją przed uzyciem pierwszy raz umyc płynem do naczyń,
      potem przed wlaniem ciasta posmarować tłuszczem

ona wytrzymuje z tego co widze temp. do 230 st i mozna ją tez zamrozic do minus40st

a ja mam formę do babki:-) z kominkiem:-) myslę, że nie trzeba jej wkładać
      dodatkowo do formy z metalu ciasto utrzyma się spokojnie

miłego pieczenia!
      • Gość: szuszu Re: foremka silikonowa - i co? IP: *.dial.proxad.net 12.04.06, 14:41
        Przed wypelniem ciastem postawic forme na cienkiej blaszce, tej ktora zazwyczaj
        jest w piekarniku, i wstawic forme do piekarnika razem z blaszka.
        • Gość: ewk Re: foremka silikonowa - i co? IP: *.skynet.net.pl 12.04.06, 15:14
          A czy one nie są szkodliwe? Nic im się nie dzieje pod wpływem wysokiej temp.?
          • Gość: Janusz Re: foremka silikonowa - i co? IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 02:26
            Nic się z nimi nie dzieje. Nie rozpuszczają się i nie wydzialają nic toksycznego.

Formy z silikonu gorszej jakości (nie platynowego) wydzielają jakieś szkodliwe
            tlenki, ale tylko podczas produkcji i muszą być z niego oczyszczane, więc do
            sklepów trafiają już podobno O.K. (to podobno jak z teflonem, który nie
            oczyszczony jest toksyczny). Nie wnikam w to, czy ten proces oczyszczania jest
            przeprowadzany prawidłowo, jeżeli forma kosztuje kilka złotych.
    • Gość: fiedqa Re: foremka silikonowa - i co? IP: *.elsat.net.pl 13.04.06, 14:06
      ja mam foremki misie i serduszka. na razie pieklam w nich biszkopty i sie udaly.
      nie mam znimi zadnych problemow. nie odksztalcily sie ani nic takiego.
      • Gość: Alina Re: foremka silikonowa - i co? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.06, 13:32
        Te formy są supoer naprawde polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka