Gość: ewKa IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 05.02.03, 17:03 prawdziwy serek olomuniecki -widziałam dzisiaj w "moim" sklepie coś takiego i wyglądał jakos dziwnie (był w przezroczystej folii) może ktoś to jadł? pewnie tylko dla smakoszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyrocznia Re: serek olomuniecki 05.02.03, 18:35 Podłączam się :))). Kiedyś z mężem kupiliśmy rzeczony serek, jedliśmy go głównie na grzankach - jest baaaardzo dziwny, śmierdzi tak, że trzeba pół dnia wietrzyć mieszkanie, smakuje oryginalnie (jakby był robiony metodą tradycyjną:)). Kiedyś te serki pojawiły się w programie Makłowicza - czy ktoś to pamięta? Proszę o przepisy.... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: serek olomuniecki IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.02.03, 11:25 Im bardziej oslizgły i śmierdzący tym lepszy. ;) Uwielbiam i zawsze przywożę kilogramami niemal z Czech. Tylko mój mąż bacznie uważa bym go dokładnie opakowała, w kilka worków, bo kiedyś zapachu z bagażnika nie mógl się pozbyć przez kilka dni. ;) Makłowicz prezentował go w dwóch wersjach: 1) na kanapce: chleb, plastry "twarużka", na to plastry cebuli 2) zapiekane w piwnym cieście: piwne ciasto (a'la naleśnikowe ale na piwie), dość gęste, maczane w nim krążki "twarużków" i smażone na głębokim oleju. Ja sama często, zanim zdążę z nich coś przygotować, zjadam w pierwotnej postaci. ;) PS. Tą oślizgłość i smrodek trzeba oczywiście nauczyc się odróżniać, bo zepsute też będą oslizgłe i śmierdzące ale już gorzkawe. Zdarzyło mi się takie spróbowac tylko raz, gdy za długo przeleżały w lodówce. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.L. Re: serek olomuniecki IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.03.03, 14:30 Mieszkam niedaleko Czeskiej granicy i często jeżdżę tam na zakupy.W/w serki przywożę często [są przeważnie w krążkach-z dziurką w środku i bez].Zazwyczaj pakuję je w 2-3 warstwy woreczków-każdy osobno zawiązany,jednak już nie raz celnicy przeżyli szok,zaglądając nam do bagażnika.Kiedyś wzięłam słoiczek w celu unieszkodliwienia zapachów na czas podróży.Niestety,zakrętka już nigdy nie pozbyła się "aromatu" mimo przeróżnych prób typu:-soda,ocet,sól,etc.Był to pomysł zaczerpnięty z Czeskiego sklepiku spożywczego,gdzie serki były wsypane do wielkiego słoja z zamknięciem na gumową uszczelkę,który stał na regale chłodniczym.Przyznam jednak,że jest to dość dobry sposób.Warto poświęcić słoiczek [lub kilka],co wyjdzie na zdrowie naszym rodzinom w czasie jazdy. Ja te serki jadam panierowane [mąka,jajko z przyprawami i dużą ilością czosnku,bułka tarta] i smażone;albo po prostu na kanapce.Świetne do piwka lub białego wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyrocznia Re: serek olomuniecki IP: *.stansat.pl 24.03.03, 10:21 E.L. - jesteś niezastąpiona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz normalna rzecz ... przeca IP: *.atr.bydgoszcz.pl 06.02.03, 12:02 sie kupuje sie je pomidorem ogorkiem cebulkom paprykom chlebem zacny wyrób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: normalna rzecz ... przeca IP: 195.117.149.* 07.02.03, 13:20 Gość portalu: sz napisał(a): > sie kupuje > sie je > pomidorem > ogorkiem > cebulkom > paprykom > chlebem > zacny wyrób sie je sie kupuje ino lepiej nie wonchac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz początkowo nie pachniał IP: *.atr.bydgoszcz.pl 26.03.03, 15:52 ale potem (dzisiaj) uważam że zapach jego jest przyjemny wielce naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: serek olomuniecki IP: *.at.ibm.com 26.03.03, 16:14 A gdzie w Warszawie można nabyć takiego śmierdziela, bo po waszych postach nabrałam nieprzepartej chęci spróbowania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vampirelka Re: serek olomuniecki IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 21:37 jest w Geancie ( w kazdym razie na jubilerskiej ) oraz w Albertach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avva Re: serek olomuniecki IP: 194.181.108.* 27.03.03, 10:44 Są w delikatesach Bomi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: serek olomuniecki IP: *.at.ibm.com 27.03.03, 11:00 A gdzie owe delikatesy się mieszczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vampirelka Re: serek olomuniecki IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 11:17 bomi - w klifie i przy silverscreen, geant na jubilerskiej, albert pod galeria centrm i na powislu - kolo mostu poniatowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: serek olomuniecki IP: 213.77.17.* 27.03.03, 15:05 Niedawno byłem w Olomuncu - tam na jednej z glownych ulic prowadzących od Rynku jest knajpa gdzie daja syrowa smes czyli rozne sery zapiekane m.in. olomunicekie. Raj w gebie. I to tego pilsnerek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: serek olomuniecki - raport z doświadczenia IP: *.at.ibm.com 31.03.03, 09:14 No więc byłam w tym Geancie, po dłuższym poszukiwaniu udało mi się serek zlokalizować i nabyć. Podróż autobusem z torbą pełną serków była mocno stresująca, obawialiśmy się, że kierowca wyrzuci nas w końcu z autobusu, ale o dziwo, nie! Tylko jakoś luźno się wokól nas zrobiło ;-))) W domu serki w panierkę i na patelnię - i jakoś tak okropnie się rozpłynęły. Ale były naprawdę niezłe z sosem czosnkowym i winem, chociaż wyglądały nie najlepiej. Jutro spróbuję "na żywca". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś