karmin-cynober 02.08.06, 02:17 Jakie znacie przepisy. Salatkowe znam. Zestaw tego co mam w lodowce nie pasuje do salatki. Mam soczewice. Co tu jeszcze wymyslec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doris-ek Re: seler naciowy 02.08.06, 03:27 jest skladnikiem mirepoix wiec moze zrob cos z mirepoix? Jezeli masz oliwki mozesz zrobic paste kanapkowa do muffaletty. Trzeba seler naciowy najpierw zamarynowac w lodowce na 24 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Zamarynowac seler? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.06, 03:39 Mam go dosc duzo. Mozliwe ze w piatek wyjade. Stad moje pytanie bo nie chce za duzo dokupowywac. Ale pasta moglaby sie przydac.Jak sie go marynuje? Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 na surowo 02.08.06, 06:00 Z kolei, tu gdzie ja mieszkam jada sie seler naciowy wylacznie na surowo. Jest chrupacy, aromatyczny i nie ma kalorii. Same zalety. A, no i jest bardzo tani, kilkadziesiat centow za zdrowa wiache. No wiec najpopularniejsza i bardzo lubiana odslona selera to pokrojony w takie zreczne paleczki /sticks/ i maczany w roznych dipach, czyli gestych sosach na zimno. W takiej formie jada sie tez male marchewki, swiezy kalafior itd. Niezbedny na kazdym ogrodowym party. Ladnie podany na plaskich polmiskach obok innych surowizn. Obok roznorodne dipy na bazie majonezu np. Seler dodaje sie tez do pieczena miesa; daje aromat, utrzymuje wilgotnosc. Ja, oprocz codziennej salaty, ktorej jest waznym skladnikiem, lubie miec go pod reka i pochrupac. Po prostu.)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris-ek Re: na surowo IP: *.houston.res.rr.com 02.08.06, 06:14 W Texasie jak i w Californii tez sie jada glownie na surowo. Karmin chodzi o to jak wykorzystac nadmiar selera nie do salatki, wiec kombinujemy:o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinkink Re: na surowo IP: *.oc.oc.cox.net 02.08.06, 07:03 E, to ja wysiadam, bo widze, ze z Ciebie kuchareczka jak talala))) Nigdy bym nie wymyslila takich frykasow. Pozdrawiam z niedaleka. p. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: na surowo 02.08.06, 08:41 Seler faktycznie nie ma kalorii ale za to te dipy!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ben333 Re: seler naciowy 02.08.06, 13:39 To jest przepis na naciowo kanapkowy wystrzał dla każdego macho. Klasyka. kroisz świeży seler naciowy jak kawałeczki jak cebulę czyli coś co przypomia większą kostkę - powiedzmy ze 4 takie łodygi puszkę tuńczyka w sosie własnym odsączasz trochę i wrzucasz robiąc mieszasz i dodajesz majonezu 1 lub 2 łyżki do tego sól i piepsz w kosystencji jest to chrupiąca pasta którą nakładasz na ....... bułkę maślaną!!!! (lub crosanta ewentualnie) oczywiście w środek. odlot gwarantowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Re: seler naciowy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.06, 20:06 Ciekawe przepisy. Problemem jest niemiecka salatka kartoflana, ktora lezy w lodowce i swojej godziny nie moze sie doczekac. Chyby sie nie doczeka bo nic mi do niej nie pasuje. Dzisiaj poszedl seler pod noz w klasycznej prostej wersji z pomidorami i mozarella. Znalazlam przepis w necie na cos w rodzaju paluszkow z selera. Umyc, obrac z grubszych wlokien, pociac na kilkucentymetrowe odcinki i wrzucic do gotujacej sie osolonej wody. 30 minut gotowania! Potem w rowki lodyg wlozyc ser i zapiekac. Mogloby byc to calkiem niezle ale dlaczego nalezy tak dlugo gotowac seler? Odpowiedz Link Zgłoś