Gość: agunka IP: 193.59.192.* 19.02.03, 13:34 jak w temacie.... bede wdzieczna za odswiezenie mojej pamieci - naszlo mnie na salatki:) pzdr, Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: salatka Waldorff IP: *.tele2.pl 19.02.03, 17:05 Oryginalna jest taka: 3 słodko-kwasne jabłka, seler korzeniowy sredniej wielkosci, 10 wyłuskanych orzechów włoskich, 2 łyżki soku z cytryny, pół szklanki majonezu, cukier, pieprz, sól Jabłka obrać, przekroić, po wycięciu gniazd nasiennych pokroić w spor± kostkę i polać połow± soku z cytryny. Seler obrać, zblanszować, ostudzić, pokroić w słupki i skropić reszt± soku. Orzechy grubo posiekać. Rozdrobnione składniki wymieszać z majonezem, doprawić sola,cukrem i pieprzem. Jest tez wersja z pieczonum kurczakiem, ale najb znana to ta, co napisalam. Seler mozna zastapic naciowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzik Re: salatka Waldorff IP: 212.182.122.* 19.02.03, 20:51 Ja selera ucieram na grubej tarce a zamiast samego majonezu stosuję różne kombinacje majonezu z jogurtem naturalnym lub ze śmietaną. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annamaria Re: salatka Waldorff IP: 148.246.64.* 19.02.03, 23:47 ja stosuje seler naciowy (z koniecznosci, bo w kraju, gdzie przebywam seler korzenny jest po prostu nieznany), ktory wraz z jabluszkami scieram na grubej tarce. dodaje sparzone i pokrojone orzechy. sos robie na bazie jogurtu naturalnego, ukradkiem (domownicy delikatnie mowiac nie przepadaja za majonezem) dodaje troszke majonezu i doprawiam musztarda. mieszanka ta nie wymaga juz soli ani pieprzu, ale oczywiscie to kwestia indywidualnego gustu. Odpowiedz Link Zgłoś