melinek 08.07.03, 20:36 Jak ja zrobic samodzielnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tralalumpek Re: Rozumiem. Poszukam sobie gdzie indziej. :)) n 09.07.03, 23:13 melinek napisał: > szukałam melinku kochany ale nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu , całe google przeszukałam i wszystkie książki kucharskie jakie w domu mam i nic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Rozumiem. Poszukam sobie gdzie indziej. :)) n 10.07.03, 08:11 melinek napisał: > Rozumiem. Poszukam sobie gdzie indziej. :)) nocoty :) Ale nie jest łatwo. przy wyborze musztardo dostępnych na rynku mało kto chce robić ją sam. Ja wiem o musztardzie tyle: potrzebna jest gorczyca czarna + żółta w proporcjach takich, jakie Twoje podniebienie jest w stanie wytrzymać (czarna jest ostra, żółta nie). Do tego miód (w wersji ekonomicznej cukier), ocet biały winny, wino (ew. odrobina piwa) + przyprawy, w zależności od tego, jaka ta musztarda ma być. Proporcje? nie wiem, pewnie to zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć ;) i ucierać, ucierać, ucierać.... do gładkiej masy ps. gorczycę trzeba wcześniej zmielić Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Wiec jednak cos jest. Dziekuje. :)) 10.07.03, 17:14 Dziekuje :)) tez Tralalumpkowi za czas spedzony na poszukiwaniu przepisu. Duza buzka. :)))) Racja, ze jest duzy wybor musztard w sklepach i nie znam nikogo, kto chcialby sie bawic w robienie domowej musztardy. Jednak z majonezem jest podobnie, jest duzy wybor a sporo osob woli przyrzadzic sobie samodzielnie. Pytalam, bo chodzilo mi o ominiecie sztucznych barwnikow, ulepszaczy smakowych i konserwantow. Odpowiedz Link Zgłoś
szumak majoness to co innego 11.07.03, 16:52 mozesz robic smakowe , czosnkowe ziołowe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: Musztarda. IP: *.toya.net.pl 10.07.03, 17:37 "Sposób przyrządzania musztardy angielskiej. Zagotować 1 litr prawdziwego winnego octu, wsypać weń 1/2 kg miałkiego cukru i 1/2 kg angielskiej mielonej gorczycy, rozcierać dobrze łyżką aby grudek nie było i gotować tak długo na wolnym ogniu w kamiennej rynce, aż masa ta zupełnie zgęstnieje. Wtedy odstawić, 1/4 kg cukru zrumienić na jasno-bronzowy kolor, rozprowadzić jeszcze pół litrem winnego octu, dolewać po trochę wygotowanej musztardy, którą posolić do smaku i wymieszawszy na jednolitą masę złożyć do słoja. Jeśliby była za gęsta, można rozrobić ją jeszcze octem." "Musztarda francuska. Utrzeć w donicy 1/2 kg miałko zmielonej i przesianej gorczycy z niewielką ilością octu estragonowego, żeby się zrobiło gęste ciasto. Dodać 1 obmytego w zimnej wodzie śledzia ulika, którego obrać z ości i skóry, usiekać na masę i przetrzeć przez sito i kilka usiekanych i utłuczonych w możdzieżu na masę marynowanych korniszonów. Wsypać 12 dkg cukru, wlać trochę karmelu dla zafarbowania musztardy na żółty kolor i trzeć przez dwie godziny w misce, poczem przefasować przez gęste sito, zagotować parę razy w kamiennej rynce ciągle mieszając, aby nie przywarła do dna; jeśli jest zagęsta, to rozpuścić trochę octem i zimną włożyć do słoików." Źródło: Uniwersalna książka kucharska, Marya Ochorowicz-Monatowa, wyd.1910r. Powodzenia w tarciu! Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: Musztarda. 14.07.03, 19:00 Gość portalu: elka napisał(a): > Powodzenia w tarciu! Dzieki za przepis. :)) Trzec sprobuje w mikserze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kortatu Re: Musztarda. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 20:38 bez przesady ! unikanie konserwantow w musztardzie oczywiście ma sens w momencie gdyby: jej spozycie wynosililo jakies ogromne ilosci nie bylo musztard bez konserwantow !!! byla mozliwosc unikniecia konserwantow w innych produktach ja kupuje musztardy bez konserwantow, wybor jest ogromny, cena mniej wiecej 3*wyzsza liczac na podstawie koszyka musztard kamis :) Mysle ze wysilek przy samodzielnym robieniu musztardy jest daremny, ale zycze wytrwalosci rzeczywiscie sa osoby ktore same robia majonez, ale akurat jest tu spora roznica i w skadnikach i w ilosci wykorzystania (np kiedy robimy jakas impreze i serwujemy 10 salatek) oki, koncze bo zanudzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRy Re: Musztarda. IP: gateway:* / 192.168.32.* 15.07.03, 12:04 Ja lubię "krem z gorczycy z miodem"... Odpowiedz Link Zgłoś