patrice7 18.11.07, 11:01 mam karkowke ,jak ja przyrzadzic aby wyszlo pyszne miesko z sosokiem??prosze o pomoc bo jestem raczej z tych poczatkujacych:)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Miesko do klusek slaskich 18.11.07, 11:42 www.google.pl/search?q=z+kark%C3%B3wki&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Klasycznie do klusek śląskich robi się rolady i "modro kapusta". Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Miesko do klusek slaskich 18.11.07, 12:18 Rolady wołowe, rzecz jasna. Z modrą kapustą tworzą zestaw bezkonkurencyjny. Kluchy śląskie z wieprzowiną to dla mnie profanacja, no ale dziś w całej Polsce podaje się je z czymkolwiek, więc pewnie i z tą karkówką będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anika Re: Miesko do klusek slaskich IP: *.tsi.tychy.pl 19.11.07, 13:26 Ponacieraj karkówkę przyprawami (vegeta, pieprz, papryka)zwiąż nitką żeby uformować ją i podsmaż na maśle, jak białka się zetną to dodaj odrobinę bulionu, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem. Do garnka dodaj obrane ząbki czosnku w całości. Podpiekaj ją w garnku ok 1,5 godziny, obracając co jakiś czas. Jak będzie gotowa wyciągnij, usuń nitki i pokrój, a powstały w garnku sos zagęść mąką, jak lubisz zabiel śmietaną. Pzdr i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś