IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.08, 12:32
jak Wy robicie krupnik? kasze gotujecie osobno razem? kiedy ja dodac?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Krupnik 17.01.08, 12:49
      Mieso goruje chwile (20-30min) z wloszczyzna i sola, przelewam
      wszystko, zeby pozbyc sie szumowin, dodaje listek bobkowy, ziele
      angielskie i pieprz w kulkach i ew. jeszcze sol ( bo kasza i
      ziemniaki wciagna tez troche). Wtedy wrzucam kasze - na ok. 4 litry
      wywaru wrzucam z 5 garsci kaszy jeczmiennej sredniej ( ale ja lubie
      gesto) i chwile gotuje, pozniej dorzucam ziemniaki pokrojone w
      drobna kostke ( ilosc wg. uznania).
      Gotuje az ziemniaki zmiekna.
    • Gość: genny Re: Krupnik IP: 217.11.129.* 17.01.08, 14:29
      Cóż, każdy gotuje inaczej. Poza rosołem nie gotuję zup na mięsie, bo
      nie lubię, mam jakąś barierę.Dużo więc jarzyn, sporo kaszy i kilka
      grzybków suszonych. Przyprawy oczywiście, dużo pieprzu a na koniec
      odrobina, no, może nie odrobina a trochę śmietanki, 12% z kartonika.
      Tak u mnie lubią.
    • default Re: Krupnik 17.01.08, 15:29
      Gość portalu: kiki80 napisał(a):

      > 5 łyzek kaszy jęczmiennej, i gotuję 1,5h
      > i gotuje 0,5 godziny do miekkosci jarzyn

      Powiedz mi - jak wygląda kasza po 2 godzinach gotowania?
      Obawiam się, że robi się z niej całkowicie niejadalny kit.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Krupnik 17.01.08, 16:34
      Pierwsza zasada - jeżeli chcemy ugotować mięso wrzucamy je do wrzątku,
      Druga zasada - jeżeli gotujemy wywar mięso wrzucamy do zimnej wody.
      A więc do zimnej wody wrzucamy mięso (ja osobiście gotuję na podrobach
      drobiowych) i pokrojoną w kawałki włoszczyznę, bez kapusty (to przecież nie
      rosół ani kapuśniak) dodajemy pieprz ziarnisty, ziele, liść i trochę przyprawy
      kuchennej i ewentualnie trochę soli. Gotujemy do otrzymania dobrego wywaru.
      Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie
      dosypujemy kaszę. Gotujemy jeszcze chwilę do miękkości. Podajemy z natką
      pietruszki drobno posiekaną.
      pozdrawiam
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Krupnik na podrobach 17.01.08, 23:13
        Krupnik na podrobach

        4-5 żołądków kurczaka
        Kilkanaście serc z kurczaka
        Kilka końcówek skrzydeł indyczych
        2-3 skrzydełka kurczaka
        Kilka - kilkanaście łapek kurczaka lub indyka
        Wszystko myjemy żołądki kroimy na ćwiartki i do garnka, zalewamy wodą i dodajemy
        pokrojoną kostkę włoszczyznę. Dodajemy liść, ziele, pieprz ziarnisty, trochę
        przyprawy warzywnej i sól. Gotujemy do miękkości podrobów. Dodajemy ziemniaki
        pokrojone w kostkę i gotujemy dalej, gdy ziemniaki są prawie miękkie dodajemy
        kaszę jęczmienną średnio grubą i gotujemy do ugotowania kaszy. Podajemy z drobno
        posiekaną natką pietruszki.
        Na takich podrobach krupnik jest bardzo kleisty i zawiesisty, a jednocześnie
        bardzo delikatny.
    • plucha Re: Krupnik-wersja błyskawiczna (dla leni:)) 18.01.08, 09:36
      Do garnka wrzucić łyżkę masła (albo domowego smalcu), zeszklić na
      tym posiekaną cebulę, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i
      mrożonkę "włoszczyzna krojona w paski". Można też użyć innej
      mrożonki - "zupa wiejska" Hortexu, która zawiera ziemniaki, zatem
      czas przygotowania zupy jeszcze jeszcze krótszy i odpada nam
      obieranie i krojenie kartofli. Przykryć, dusić chwilę razem, potem
      dolać wody, posolić, popieprzyć, nie-ortodoksi mogą dorzucić kostkę
      bulionową albo łyżeczkę wegety. Kiedy ziemniaki i warzywa miękkie,
      wsypać kaszę w proporcji 1 łyżka na 1 talerz. Gotować do miękkości
      kaszy, czyli jakieś 5-7 minut. Na koniec (już po zdjęciu z ognia)
      obficie posypać posiekaną natką pietruszki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka