Gość: bem IP: *.chello.pl 24.09.07, 11:40 Wymieniłem 7 letni akumulator i wiele sie nie zmieniło. Nie zawsze rozrusznik mi zakręci. Kontrolki nic nie przygasają. Czy to jeszcze klemy akumulatora ? czy może rozrusznik ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karburatorek Re: Akumulator czy rozrusznik ? IP: *.lmk.metro.digiweb.ie 24.09.07, 22:16 Na razie do zdalnej diagnozy to wiemy mniej niż nic: - czy rozrusznik przynajmniej próbuje zakręcić - czy (jeżeli nie) słychać jakikolwiek dźwięk z komry silnika w momencie włączenia startera.Konkretnie chodzi o wyraźnie słyszalny stuk elektrowłącznika umieszczonego na starterze. To, że kontrolki nie przygasają - to jest już jakaś informacja.Skoro nie przygasają, to nie jest wina klem. Jednak (jeżeli nie znasz sie na "autoprądach" może rozsądniej było zacząć od najprostszych pomiarów u autoelektryka, a nie pochopnie od razu wymieniać akumulator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bem Re: Akumulator czy rozrusznik ? IP: *.chello.pl 25.09.07, 09:27 Na pewno podjadę do elektryka. Stuk jakiś wyraźnie słychać i albo nie kręci wcale albo na wolnych obrotach zaskakuje całkiem sprawnie. Przed wymianą akumulatora wszystko chyba przygasało.Akumulator wymieniałem w warsztacie, a nie u elektryka i co widać jest znaczącą różnicą. Na razie nie będę zareklamował tego warsztatu na tym forum. Dzięki za info. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karburatorek Re: Akumulator czy rozrusznik ? IP: *.lmk.metro.digiweb.ie 25.09.07, 22:38 No to przyczyn może być parę: -złe połączenie pomiędzy akumulatorem a rozrusznikiem (przewód plusowy) - złe połączenie silnika z nadwoziem (tzw. "masa") - uszkodzony wyłącznik elektromagnetyczny rozrusznika (brak styku) - zawieszone szczotki na komutatorze w rozruszniku Dla osoby z jakimkolwiek pojęciem o działaniu multimetru i rozrusznika wstępna diagnoza nie jest problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Akumulator czy rozrusznik ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.07, 11:40 No i jeszcze jedna przyczyna jeśli auto ma ten sam wiek albo większy niz miał alumulator to może być kwestia wypalonych styków przy stacyjce Odpowiedz Link Zgłoś