zettrzy 22.09.09, 01:23 do pakowania i teraz lepiej sie czuje bo wiem ze jak bede miala w co to sie spakuje! musze, no po prostu musze wrocic! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metodiw Re: zamowilam pudla 22.09.09, 10:15 A jak długo mieszkałaś w Stanach? (dobrze rozumuję, tak?) Odpowiedz Link
woda.lekko.gazowana Re: zamowilam pudla 22.09.09, 11:24 a ja myślałam, że pudla zamówiłaś, pieska takiego puchatego Odpowiedz Link
felinecaline Re: zamowilam pudla 22.09.09, 12:16 Mnie sie tez skojarzylo zepsem, ale pamietajac o powodach zycia bez kota wrocilam na wlasciwy tok mysli. Powodzenia w pakowaniu. W jakiej okolicy zamierzasz sie osiedlic? Odpowiedz Link
a74-7 Re: zamowilam pudla 22.09.09, 15:19 To " musze wrocic " to z zalem ? czy w nadziei i radosci ?? Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia Odpowiedz Link
zettrzy Re: zamowilam pudla 22.09.09, 22:13 duzo pytan... odpowiadam hurtem pudla psa bym nie zamowila tylko adoptowala w schronisku... to jest, gdyby nie moja pasja do kotow, psy mnie nie kreca az tak; w kazdym razie fakt smiesznie wyszlo w Stanach spedzilam 30 lat - wieksza polowa zycia, bylo nie bylo mozna miec dosyc nie? od jakiegos czasu coraz czesciej lapie sie na tym ze mi brak spaceru po Bednarskiej, albo chcialabym czeresni takich jakie u nas sprzedaja ludzie na targu a nie tych z paczuszek w celofanie, albo jeszcze cos... coraz czesciej i czesciej jade na Greenpoint celem nabycia jakiejs muzyki czy filmu... no jednym slowem, dojrzalam do powrotu... zwlaszcza ze ten Nowy Jork ktory znalam i lubilam i w ktorym tyle sie dzialo, takze w moim prywatnym zyciu, juz nie istnieje... ludzie powyjezdzali, byznesy sie pozamykaly, firmy poplajtowaly, wszedzie jakas nowa demografia, tam gdzie kiedys byla metropolia - kluby, tlum, butiki, ludzie dorosli, prochy i ten tego, dzisiaj place budow, dentysci, banki, na ulicach sami turysci, rodzinne jadlodajnie i mamuski z wozkami... grajdol sie zrobil, a bylo Miasto jak z filmu noir a grajdol to ja wole w wydaniu europejskim, niestety zreszta (wedlug sondazu Metra, Nowy Jork stanowi jedyne miejsce na swiecie w ktorym ludzie autentycznie tesknia do powrotu ulicznych opryszkow) a poza tym z domu bedzie mi latwo wyskoczyc do jakiegos paryzewa czy londyniszcza, co jak sprawdzilam namacalnie jednak nadal sa metropolie z prawdziwego zdarzenia tak ze, meble wystawilam na craigslist, samochod opycham dilerowi, ktory sie napalil bo ten samochod zawsze pojdzie, a reszte czyli ksiazki, lampy, i pare metrow szesciennych moich wlasnorecznie wydziubanych swetrow w pudla i do domciu zanim co planuje wyjazd w pazdzierniku, zobaczymy czy cos sie nie potenteguje Odpowiedz Link
felinecaline Re: zamowilam pudla 22.09.09, 22:34 Nie chce studzic Twojego entuzjazmu do "rajow utraconych", bo sama takie mam, ale czy nie sadzisz, ze i one sie zmienily tak, jak na Twoich oczach zmienial sie NY? Co z nich jeszcze zostalo? Wlasnie - Oto jest pytanie... Odpowiedz Link
zettrzy Re: zamowilam pudla 22.09.09, 22:39 ale ja nie utracilam raju, tylko, skoro juz mowimy praktycznie, ktos powinien zajac sie domem, bo moja mama juz nie bardzo moze... a to duzy dom i spory ogrod raj utracony, jak dla mnie, to bardziej NY z lat 80-90 a co zostalo w starym kraju, hej - i tak tego nie bardzo pamietam (po tylu latach?), druga rzecz to nigdy nie byl raj, a po trzecie zanim sie przystosuje bede miala tysiace zabawnych przygod... odzyje! Odpowiedz Link
felinecaline Re: zamowilam pudla 22.09.09, 22:45 Ucieklo mi spod "palcy". I powodzenia zycze i Mame pozdrawiam. Odpowiedz Link
zettrzy Re: zamowilam pudla 23.09.09, 02:04 a dziekuje, przekaze pozdrowienia - mama tez lekarzowala przez iles tam dekad Odpowiedz Link
a74-7 Re: zamowilam pudla 22.09.09, 22:43 spacerkiem po Bednarskiej ? Powisle, ej ?? To kolezanka warszawianka ? Ze NY sie zmienil- well, "londoniszcze" zmienilo sie ze trzy razy w ciagu mojej" kadencji" tutaj,nowe idzie - to co zginelo - odnowilo sie hurtem z nurtem i trendem ; nie ma co sie przywiazywac do starych schematow Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia Odpowiedz Link
zettrzy Re: zamowilam pudla 23.09.09, 02:12 podwarszawianka... nie o schematy mi chodzi, tylko o ten, no, lajfstajl... ten nowy zupelnie mi nie podchodzi, zreszta ja tez sie zmienilam, nie ma co na sile trwac w niewygodnych ukladach... stary NY juz se ne vrati, i to nie tylko moje odczucie... zbyt wiele zniszczyly ostatnie przebudowy, aby nadal tutaj bylo jak w latach 80, kiedy NY byl naprawde, no naprawde... jak z filmu noir Odpowiedz Link
tralalumpek Re: zamowilam pudla 23.09.09, 13:23 a jaki lajfstajl oczekujesz w polsce? po 30 latach dla ciebie polska jest obcym srodowiskiem Odpowiedz Link
zettrzy Re: zamowilam pudla 23.09.09, 21:19 no wlasnie, uplynie sporo czasu zanim sie przystosuje - albo dojde do wniosku ze trzeba znowu gdzies wyjechac Odpowiedz Link
a74-7 Re: zamowilam pudla 23.09.09, 10:46 hmmmm,jasne kazdy dojrzewa do decyzji wracac czy nie ... Rozumiem powody (rodzina ) Ja nigdy nie zylam wspomnieniami , a sentymentow pozbawily mnie opowiadania znajomych wracajacych do kraju rodzinnego .Niektorzy wyjechali stad z fanfarami i - wrocili tu po cichutku , nie mogli sie dostosowac ...w ojczystym kraju do tego co mysleli ze znaja najlepiej Zreszta czytanie forum's Gazety - tez daje przeglad w ktorym kierunku idziemy A co do lifestyle - chyba kazdy tworzy sobie sam taki w jakim chce zyc ,nieprawdaz? Ciekawa jestem jak bedzie twoj lifestyle wygladal w Polsce ? Bednarska juz pewnie nie ta sama .... Moj malz uogolnia: - wszystko teraz w kraju nazywa sie: Dziadunia - ( np flaczki czy inne konserwy) i Babuni makarony ,zacierki) a dziadunia z babunia oddaja do domu starcow .... DD Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia Odpowiedz Link
zettrzy Re: zamowilam pudla 23.09.09, 21:22 no wlasnie, to nie jest decyzja oparta na sentymentach, wlasciwie jedyny sentyment jaki mi zostal to rozczarowanie wspolczesnym NY i kierunkiem na przyszlosc; to juz lepiej zajac sie hodowla kur, nie? moj lajfstajl - na poczatek trzeba bedzie zredukowac ilosc gastarbajterek w domu do dwoch-trzech, bo mama lubi tlum potem sie zobaczy makarony babuni... co tam, zawsze moge zaczac jakies swetry babuni Odpowiedz Link
a74-7 Re: zamowilam pudla 23.09.09, 21:33 Czyli przyszlosc przed toba D A mowia ze zycie zaczyna sie po czterdziestce D Pozdrawiam Nie zapomnij zamowic container na te pudla ;-DD Odpowiedz Link
zettrzy Re: zamowilam pudla 23.09.09, 21:57 kontener juz mi powiedzieli bedzie za duzy, wiec maja robic jakas sprzedaz wiazana... czyli cos mi do tego kontenera doloza i policza mniej za przewoz wedlug jednej z moich ciotek, zycie zaczelo sie po 80-tce Odpowiedz Link
a74-7 Re: zamowilam pudla 23.09.09, 22:07 lucky woman ! Ja rowniez jestem urodzona optymistka ) Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia Odpowiedz Link