Dodaj do ulubionych

nadnercza a tarczyca-powiazania

16.02.11, 02:28
jaka jest zaleznnosc miedzy tarczyca a nadnercza mi?, czy katecholamaniny pobudzaja cialo tak samo jak h.tarczycy? , czy jesli ktos ma niedoczynnosc tarczycy to nadnercza przejmuja stery ze tak sie wyraze i odwrotnie?znacie jakies artykuly na ten temat?
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: nadnercza a tarczyca-powiazania 16.02.11, 10:02
      Powiązanie jest bezpośrednie na kilka sposobów:

1) kortyzol niezbędny jest do utylizacji/transportu hormonów tarczycy do wnętrza komórek
      2) Przy niedoczynności, gdy obniża się metabolizm, nadnercza przejmują (a raczej próbują przejąć) rolę hormonów tarczycy i przyspieszają swoją produkcję adrenaliny i reszty w celu rozkręcenia metabolizmu. Ubocznie wzrasta produkcja kortyzolu, która hamuje aktywność hormonów tarczycy i robi się bałagan nic dobrego nie przynoszący

Obiecuję wszystkim już od miesiąca artykuł pełen nt powiązań tarczyca nadnercza - w końcu będzie!
      • kasia19812 Re: nadnercza a tarczyca-powiazania 16.02.11, 13:13
        tak tak Aniu czekamysmile
        • dorian4808898 Re: nadnercza a tarczyca-powiazania 17.02.11, 02:20
          aniu czy zatem kofeina pomoze w niedoczynnosci?
          a teraz mala ciekawostka, otoz slawne omega 3 brane przy niedoczynnosci moga duzo namieszac gdyz blokuja noradrenaline która jest napedem dla ciala!, ja juz po 1 kapsulce omego 1000mg wpadam w depresje,nbezssennosc, lęki, agresja , pekaja naczynja,uczucie zimna, itk

aniu a jaki wpływ na tarczyce ma tyrozyna?

czym grozi lekka niedoczynnosc tarczycy jesli osoba sie przyzwyczaji do tego i calym jej napedem bedzie nadnercza adrenalina i noradrenalina?

aniu a jak sie ma teoria dlugosci zycia a metabolizm, wynika z tegpo ze niedoczynnosc wydluza zycie bo wolny mewtabolizm to mniej wolnych rodkinow ,wolniejszy podzial komorek nizzsza temperatura i itp ,a nadczynnosc skraca zycie?

ponoc ludzie celowo stosuja diety niskokaloryczne i to obniza poziom h.\tarczycy i wydluza zycie?
          • anka.83 Re: nadnercza a tarczyca-powiazania 17.02.11, 09:21
            dorian4808898 napisał:

> aniu czy zatem kofeina pomoze w niedoczynności?

Nie. Tak samo, jak adrenalina nie pomoże. To "produkty zastępcze", ale najważniejsze, niezbędne do prawidłowej pracy absolutnie każdej komórki ciała są hormony tarczycy. Absolutnie nic nie jest w stanie na dłuższą metę ich zastąpić.

> a teraz mala ciekawostka, otoz slawne omega 3 brane przy niedoczynnosci moga
            > duzo namieszac gdyz blokuja noradrenaline która jest napedem dla ciala!, ja j
            > uz po 1 kapsulce omego 1000mg wpadam w depresje,nbezssennosc, lęki, agresja , p
            > ekaja naczynja,uczucie zimna, itk

A ja wiem, że wysoki poziom kwasów omega 3 jest dobry przy depresji. Dyskusyjna sprawa.

> aniu a jaki wpływ na tarczyce ma tyrozyna?
            >
            > czym grozi lekka niedoczynnosc tarczycy jesli osoba sie przyzwyczaji do tego i
            > calym jej napedem bedzie nadnercza adrenalina i noradrenalina?

Pamiętaj, że nadnercza się kiedyś męczą. Nie są w stanie pracować na podwyższonych obrotach całe Twoje życie.
            >
            > aniu a jak sie ma teoria dlugosci zycia a metabolizm, wynika z tegpo ze niedocz
            > ynnosc wydluza zycie bo wolny mewtabolizm to mniej wolnych rodkinow ,wolniejszy
            > podzial komorek nizzsza temperatura i itp ,a nadczynnosc skraca zycie?

Na logikę ma to trochę sensu. Ale nie do końca.
            Cały nasz organizm to wielki, koszmarnie złożony system. Każda nierównowaga (mineralna, wodna, hormonalna, kaloryczna, cokolwiek) powoduje szereg konsekwencji, negatywnych skutków ubocznych.
            Pamiętaj, że fakt, z jednej strony obniżone tempo podziałów komórkowych może wydłużać życie, z drugiej zaś obniżona aktywność komórkowa powoduje spowolnienie usuwania toksyn z organizmu. A to bardzo życie skraca (i prowadzi do różnych schorzeń, w tym nowotworowych).

> ponoc ludzie celowo stosuja diety niskokaloryczne i to obniza poziom h.\tarczy
            > cy i wydluza zycie?

Nie słyszałam.

Dla mnie najważniejszą przesłanką jest dobre samopoczucie (to się wiąże się z szerokim zakresem, jakby to nazwać, objawów - stabilny poziom energii, psychika i fizis w doskonałej formie, brak negatywnych objawów ze strony organizmu - czytaj żadnych niewyjaśnionych bólów, wzdęć, problemów ze skórą, itp itd). To gwarantuje długie życie.

Gdzie teraz tacy ludzie są na świecie, to nie wiem, chyba tylko mnisi tybetańscy osiągają doskonałą równowagę fizyczno-psychicznąbig_grin
            • anka.83 tyrozyna 17.02.11, 09:26
              nie zauważyłam - tyrozyna to białko niezbędne do powstania hormonów tarczycy. I wielu, wielu innychsmile

Najlepiej powie Ci to Wikipedia:

pl.wikipedia.org/wiki/Tyrozyna
              • robak.rawback Re: tyrozyna 19.02.11, 00:03
                jak sie na nadnercza leczysz to chetnie uslysze jak i co o tym swoim leczeniu myslisz

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,115065828,115065828,zimno_ci_jak_sie_podgrzac_nadnercza_tarczyca.html
                • anka.83 Re: tyrozyna 23.02.11, 13:01
                  nie leczę się na nadnerczasmile zgłębiam temat po prostu.

Post poczytam w wolnym czasie
                  • gralint hashimoto wynikajace z niedoczynnosci nadnerczy 06.05.11, 14:37
                    Osłabione nadnercza (zarówno w chorobie Addisona, jak i oslabione przejsciowo w wyniku: stresu, infekcji czy głodówkowej diety) moga spowodowac niedoczynnosc tarczycy typu immunologicznego. Wtedy postepowanie jest inne, tj podaje sie leki ,ktore uzupelniaja niedobory hormonow nadnerczy a tarczyca sama wraca do normy tj przeciwciala i niedoczynnosc cofaja sie. Nie jest konieczne podawanie euthyroxu do konca zycia. Tu jest o tym mowa:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10401714
                    • anka.83 Re: hashimoto wynikajace z niedoczynnosci nadnerc 06.05.11, 15:00
                      to jest artykuł z celiakią akurat. I na dodatek znów oparty na jednoosobowym przypadku, czyli nie ma wartości merytorycznej.
                      • ona1.2.3.4.5.6 Re: hashimoto wynikajace z niedoczynnosci nadnerc 06.05.11, 15:38
                        omega-3 pomaga w depresji, jezeli jest stosowane razem z antydepresantami,a raczej tu chodzi o zazywanie kwasu EPA >1g dzien , bo DHA nie dziala na depresje. - czytalam ostatnio na ten temat akurat artykul przegladowy dot. badan klinicznych w j.ang.
                      • gralint Re: hashimoto wynikajace z niedoczynnosci nadnerc 06.05.11, 16:20
                        anka.83 napisała:

> to jest artykuł z celiakią akurat. I na dodatek znów oparty na jednoosobowym pr
                        > zypadku, czyli nie ma wartości merytorycznej.

Anka83 ale oczekujesz ode mnie bym przytoczyla linki do wszystkich artykulow na ten temat?? Jesli ich pelno w Medline i wszystkie mowia to samo! Nie sa jednostkowe, to raz. Dwa przypadki opisuje sie w artykulach jednostkowo dosc czesto. I to ma wielka wartosc wlasnie przy diagnozie innnych pacjentow! Pojedyncze przypadki sugeruja ,ze natura ma swoje rozne drogi ktore nie dadza sie do jednego przypadku sprowadzic: masz hashimoto to je lecz. Leczenie tarczycy w celiakii moze nie dawac zadnych rezultatow, tak samo jak i leczenie tarczycy w chorobach nadnerczy - nie praktykuje sie podawania euthyroxu u pacjentow z chorymi nadnerczami gdyz moze to zaszkodzic a nie pomóc.
                        • anka.83 Re: hashimoto wynikajace z niedoczynnosci nadnerc 06.05.11, 16:56
                          Gralint, przyjęło się, że na poparcie swoich tez podajemy swoje źródła.

Przypadek jednej osoby może nas naprowadzić na jakiś trop, natomiast obowiązkiem potem jest udowodnienie swojej tezy licznymi badaniami. Tak więc pojedyncze przypadki nie mają absolutnie wartości - chyba, że masz do czynienia z niezwykle rzadką chorobą, kilka przypadków na milion, wtedy trudno - pracujesz z tym, co masz.
                          • robak.rawback Re: hashimoto wynikajace z niedoczynnosci nadnerc 07.05.11, 00:59
                            nie chce mi sie czytac teraz linku wiec nie wiem o cyzm mowi - wiec na to sie nie wypowiadam

oslabione nadnercza zaburzaja wchlanianie hormonow tarczycowyc i cos tam jeszcze robia etc. jak sie je doprowadzi do jakiejs rownowagi to wtedy mozna wracac z podawaniem tyroksyny, albo probowac i zobaczyc czy sa jakies dziwne reakcje czy nie - tak bylo w moim przypadku i tez tak zaobserwowalo to paru dobrych lekarzy tarczycowych. nie znaczy to jednak ze kazdemu to pomoze bo kazdy jest inny
                            • gralint Re: hashimoto wynikajace z niedoczynnosci nadnerc 07.05.11, 08:49
                              robak.rawback napisała:

> oslabione nadnercza zaburzaja wchlanianie hormonow tarczycowyc i cos tam jeszcz
                              > e robia etc.

Bez kortyzolu nie sa wykorzystywane w komórkach hormony tarczycy wiec leczenie tarczycy nic nie daje. Do tego podawanie euthyroxu powoduje nasilenie rozpadu kortyzolu w watrobie
                              wiec wiele osob wchodzacych na wyzsza dawke euthyroxu moze miec sensacje i czuc sie koszmarnie a u osob z oslabionym nadnerczami grozic to moze zgonem.
                              Dlatego czasem podaje sie i euthyrox i kortyzol (hydrocortyzon) lub sam hydrocortyzon u osob ktore maja niedoczynnosc tarczycy na tle niedoczynnych nadnerczy.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11770254
                              • kamikierka Re: hashimoto wynikajace z niedoczynnosci nadnerc 09.05.11, 16:00
                                Gralint, czy mogłabyś odezwać się do mnie na mojego maila gazetowego? Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka