28.01.11, 19:22
Czy coś wiadomo odnośnie fotoradaru? Przydałby się na Powstańców, Andersena i Szwoleżerów, tam grzeją ile wlezie, a policji i straży miejskiej dawno nie widziałam. Stoją często, ale tylko na Chełmżyńskiej...
Obserwuj wątek
    • rtef Re: fotoradar 28.01.11, 20:06
      Przed wyborami to niemal codziennie widywałem w okolicy Powstańców.
      • magda970 Re: fotoradar 28.01.11, 20:11
        to musieli być nieźle zamaskowani, ani razu ich nie widziałam, a o fotoradzarze sobie przypomniałam, kiedy to na Szwoleżerów, pędzący pełnoletnim rupieciem, nie potrącił kobiety z dwojgiem dzieci. Szok!
        • pi0trw Re: fotoradar 28.01.11, 20:47
          Byli, byli. Na parkingu przy Lewiatanie, przy kościele, na Maczka kilka razy. Wcale nie zamaskowani. Nawet na blogu burmistrza bywało info, gdzie i kiedy fotoradar będzie stał. Teraz jest po wyborach, widocznie się popsuł ;)
          • insignia928 Re: fotoradar 28.01.11, 21:18
            tak, był taki harmonogram pracy fotoradaru w październiku.dokładnie było napisane:data,ulica. na stronie Urzędu Miasta w aktualnościach.pamiętam doskonale, sprawdzałam i uważałam:)
            • mat-go Re: fotoradar 29.01.11, 11:19
              Wydaje mi się, że fotoradary nie mogą pracować w ujemnych.
              • motyl-icaa Re: fotoradar 29.01.11, 15:23
                na Powstańców są naturalne wyżłobione przez śnieg spowalniacze, żeby ominąć dziury kierowcy nawet miejscami zmuszeni są do zatrzymania - nie ma warunków na rozpędzanie, chyba, że się jedzie firmowym:)
                • agulecw Re: fotoradar 30.01.11, 13:20
                  Z tego co mi wiadomo od 2011r. zmieniły się przepisy używania fotoradarów przez Straż Miejską (i nie tylko) i na razie nie ma wzoru znaku jaki ma być ustawiany aby uprzedzić przed kontrolą fotoradarową, tak więc sStraż nie może korzystać z fotoradaru.
                  • mat-go Re: fotoradar 30.01.11, 16:08
                    A możesz pokazać źródło takich informacji?
                    • agulecw Re: fotoradar 31.01.11, 20:37
                      Ustawa o zmianie ustawy "Prawo o ruchu drogowym" z dnia 29 października 2010 r. (Dziennik Ustaw z 2010 r. Nr 225 poz. 1446, z dnia 30 listopada 2010 r.)
                      w art. 129b ust. 4 otrzymuje brzmienie:

4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji.

kluczowym przy tej zmianie jest stwierdzenie " w oznakowanym miejscu", wzór znaku jakim ma być to miejsce oznakowane jeszcze nie istnieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka