01.02.11, 08:50
Dziś rano leciała "Maja w ogrodzie".Obejrzałam tylko urywek.I tam prawili o trocinach do podsypywania roślin.Dowiedziałam się że trociny muszą być przekompostowane przez kilka miesięcy i czymś przesypywane(mocznikiem?mącznikiem?),bo inaczej zabierają azot i mnożą się jakieś bakterie.Ja podsypywałam świeżymi.Nie mam miejsca na kolejny kompostownik.Mogę to zrobić w worku?
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Trociny 01.02.11, 08:59
      moim zdaniem wystarczy trochę wapna, jest grzybobójcze. nie słyszałam o tym, żeby kompostować trociny czy inne "podsypki" ale może dlatego, ze tutaj kupuje się je już gotowe.
      wiem, ze podsypka z kory iglastych ma odczyn kwaśny, dlatego nie wszędzie się nadaje.
      • dorkasz1 Re: Trociny 01.02.11, 09:58
        Zarówno świeża kora jak i świeże trociny 'wyjadają' azot potrzebny im w procesie rozkładu. A jak go wyjedzą, to rośliny go nie dostaną, więc trzeba troszkę zwiększyć dawkę azotu. Ja zwykle po posadzeniu i "wykorowaniu" nawierzchni posypuję całość 'Azofoską'. Bo nie zdarzyło mi się jeszcze kupić kory przekompostowanej. W świeżych trocinach drzew liściastych jest dużo garbników, które powodują spowolnienie wzrostu roślin. Lepiej więc je przekompostować przesypując np. saletrą amonową. Spokojnie można to zrobić w workach, tylko trzeba je ponakłuwać. Ja tak robię ziemię liściową. Pakuję liście do worków, takich po korze, układam na ziemi i "dziabię" widłami. Szczególnie lubię to robić, gdy jestem wściekła :)
        • hesperia1 Re: Trociny 01.02.11, 10:22
          Lepiej więc je przekompostować przesypując np. saletrą amonową.
          A jak długo w tych workach trzeba trzymać?
          • dorkasz1 Re: Trociny 01.02.11, 10:33
            Trociny z liściastych około roku, iglaste rozkładają się szybciej, no i nie mają tylu garbników, więc krócej.
            • hesperia1 Re: Trociny 01.02.11, 10:42
              Dziękuje:*
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka