yoma 27.06.11, 16:13 zna się ktoś na ptaszyskach? Wrzeszczy głośno i ostro, takie cicicicicicicirp! cicicirp! z pewną sugestią noża na szkle, a porusza się tak szybko, że nie sposób przyuważyć, ale chyba nieduże. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorkasz1 Re: Coś leci i wrzeszczy 28.06.11, 08:41 Wrzeszczą najczęściej sroki albo sójki, ale one nie są nieduże. Choć w porównaniu do bociana... to są nieduże. Tutaj masz sójkę, może rozpoznasz? Po prawej stronie obrazka jest głośniczek, kliknij na niego www.ptaki.info/index_ptaki.php?dzial=2&kat=26&art=101&limit=0#a1 Odpowiedz Link
yoma Re: Coś leci i wrzeszczy 29.06.11, 11:58 Sójki to ja znam doskonale, zupełnie inaczej wrzeszczą. I to było chyba tak gdzieś z polowę mniejsze. I o wiele szybsze. Kolega, który się zna, zasugerował dzierzbę gąsiorka... No nic, może się da przyuważyć. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Coś leci i wrzeszczy 29.06.11, 16:24 U mnie w ogrodzie jest para gąsiorków. Kłócą się od tygodnia niemożebnie. Wrzeszczą jak głupie. Może to sposób aby moje koty chcą odstraszyć? Banderas dzisiaj wracał z ogrodu oburzony. Chyba mu zakłóciły drzemkę nad stawem. Ale one, te gąsiorki, jakieś takie super szybkie nie są. A wielkości podobnej do sikorek, tylko facet ma wyraźny, ciemny pasek na oku. Odpowiedz Link
yoma Re: Coś leci i wrzeszczy 29.06.11, 16:57 Cóż, dzisiaj i tak nic nie leci i nie wrzeszczy, więc chyba po nomen omen ptokach. Zaintrygowało mnie to cicicicicirp! bo jeszcze takiego nie słyszałam. Odpowiedz Link