Dodaj do ulubionych

kulinarnie

01.07.11, 22:17
pewnie dotarło do Was tez, ze jacyś dwaj dziennikarze francuscy przetrzymywani jako zakładnicy zostali uwolnieni. okazało się, ze pomimo 18 miesięcy spędzonych w pomieszczeniu o powierzchni 10m2, karmieni skromnie i tylko jedna potrawa są w wyjątkowo dobrej kondycji fizycznej i zdrowotnej, psyche pewnie gorzej. otóż panowie oprócz porcji ćwiczeń fizycznych pobierali jako pożywienie prawie, ze wyłącznie purée z ciecierzycy i to pewnie bez dodatku pasty sezamowej.
do przemyślenia, ja jutro robię kotlety z ciecierzycy :)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: kulinarnie 02.07.11, 16:52
      U mnie dzisiaj chopy gotują. Ratuj się kto może. Rybę w porach zapowiedzieli.
      • lellapolella Re: kulinarnie 02.07.11, 17:15
        ciekawe, Leloop... a cieciorka dobra jest, tyle, ze u mnie ciężko dostać... trzeba by do miasta jakiegoś albo co:) U mnie od jakiegoś czasu wariacje na temat kalafiora, już mi trochę bokiem wychodzi robienie tego samego- nudy:( Wczoraj, korzystając z samotności w czasie gotowania, starłam surowego na tarce, podsmażyłam z cebulką, czosnkiem i curry a potem wymieszałam z makaronem i żółtym serem. Miła odmiana;)
        • leloop Re: kulinarnie 02.07.11, 23:09
          Lella, cieciorka to nie to samo co ciecierzyca, wymądrzam się bo kiedyś sama się złapałam na tym, ze używam zamiennie.
          przy najbliższej okazji będąc w mieście nabądź suchego ziarna w ilości kilo lub dwa, to bardzo wydajne stworzenie. albo przez internet, znalazłam coś takiego ale może gdzie indziej taniej
          www.marii.pl/product_info.php/products_id/1063
          a kotlety pyszne :)
          • leloop Re: kulinarnie 02.07.11, 23:12
            o, tu trochę taniej
            www.sklep.wybieramzdrowie.pl/ciecierzyca-bio-400g.html
            • leloop Re: kulinarnie 02.07.11, 23:13
              acha i jak gotujesz (zresztą wszystkie strączkowe) dodawaj odrobinę sody oczyszczonej, szybciej się gotuje i ułatwia trawienie, stary arabski zwyczaj :)
          • lellapolella Re: kulinarnie 02.07.11, 23:15
            no masz, człowiek się uczy przez całe życie:) Faktycznie, to dwie różne rośliny.
            Ale w tym linku, który podesłałaś, też mylą- Leloop, odkryłaś tajemnicę;))
          • yoma Re: kulinarnie 03.07.11, 15:05
            Sezam siewny? Hm.
            • hesperia1 Re: kulinarnie 03.07.11, 15:14
              Kotlety z soczewicy albo kalafiora-pycha:)
              • asta6265 Re: kulinarnie 04.07.11, 16:48
                Też zawsze obiecuję, że kupię, ale jakoś nie mogę kupić tej soczewicy. Jest chyba biała i czerwona - tak? Która jest bardziej smaczna. Bo z tego co się orientowałsm to u nas w sklepach jest tylko czerwona.
                • leloop Re: kulinarnie 04.07.11, 17:23
                  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Lens_culirnaris.jpg/220px-Lens_culirnaris.jpg
                  my jadamy głównie zielona, która robi się brunatna po ugotowaniu. to nie tyle kwestia smaku co konsystencji po ugotowaniu, zdaje się, ze czerwona najszybciej się rozgotowuje ale głowy nie dam :)
                  wszystkie smaczne i zdrowe
                  • hesperia1 Re: kulinarnie 04.07.11, 18:17
                    My czerwoną,bo przed ugotowaniem pięknie w słoiku wygląda;)
                    • lellapolella Re: kulinarnie 04.07.11, 22:38
                      my brązową, bo tańsza;) Barwa mi nie stanowi, bo nią głównie nadziewam różne;)
                      Leloop, nie dodaję sody, podobno wit.B się rozkłada pod jej wpływem. Może dlatego Arabowie tacy nerwowi?(myśli)
                      • leloop Re: kulinarnie 04.07.11, 23:24
                        coś za coś, soda ułatwia trawienie skorup, które ponoć ciężkostrawne są ;)
                        u mnie czerwona tez droższa i tylko w bio.
                        • andziaos Re: kulinarnie 04.07.11, 23:34
                          ja ugotowałam zieloną ale nikt nie chciał jeść bo cuś kolorek nie podchodził :D
                          Nie dało się przekonać, że to nie jest to co mieli na myśli;) Sama zjadłam i juś:) Teraz będę gotować mniejsze porcje - mnie smakuje.
                          • yoma Re: kulinarnie 05.07.11, 10:47
                            Andzia, ugotuj takie coś jak grochówkę, tylko na soczewicy zamiast na grochu i na dużej ilości boczku swędzonego. Ręczę, że zeżrą i będą żebrać dokładki :)
                            • hesperia1 Re: kulinarnie 05.07.11, 12:59
                              Czasem soczewicy trochę dorzucam do zwykłej jarzynowej.
                          • leloop Re: kulinarnie 05.07.11, 14:33
                            Francuzi jedzą soczewice jako dodatek do mięsa, w miejsce ziemniaków. na tłuszczu podsmaża się cebule i wrzuca ugotowana soczewice, niezbyt dokładnie odcedzona, musi być trochę wody w niej + sol, pieprz . doskonale do wszelkich świńskich pieczeni. my możemy kupić tak przygotowana soczewice w puszkach, tylko podgrzać.
                            • dorkasz1 Re: kulinarnie 05.07.11, 20:42
                              Wstyd się przyznać, ale nigdy nie gotowałam soczewicy ani cieciorki ani ciecierzycy... Muszę to nadrobić. Dzisiaj kupiłam soczewicę. Zrobię ją tak jak Leloop radzi do świńskiej pieczeni :) Namoczyć ją najpierw?
                              • leloop Re: kulinarnie 05.07.11, 23:59
                                nie, soczewicy się nie moczy, ona się dość szybko gotuje. natomiast ciecierzyce i owszem dobrze namoczyć na noc jak fasole. cieciorki chyba się nie jada ;)
                                gotuje się w stosunku 1:3, ok. 20-25 minut. dla polepszenia smaku można dodać do gotowania liść laurowy, trochę tymianku, kawałki marchewki, ziarenka pieprzu. solimy na końcu.
                                • lellapolella Re: kulinarnie 06.07.11, 14:43
                                  ja dodaję 1-2 listki szałwii lekarskiej, pasjami lubię w fasolowatych;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka