21.03.12, 10:24
rosło mi takie coś, małe, pchało się wszędzie, głównie w irysy szczątkowe i mech, wyrywałam, wygrabiałam - takie jakieś siemnoczerwone...
a dorwawszy fachową prasę "Działkowiec" czy inny "Mój ogród" znalazłam to chwaścisko

żurawkę mam
i mam, bo już w tym roku lezie
ale teraz to ja się na jej uprawę przerzucam
i nawet pod dom przeniosę, o ile ona zechce
Obserwuj wątek
    • yoma Re: żurawka 21.03.12, 10:59
      Hyhy... a która żurawka, bo ja znam co najmniej dwie? Krwista (ta dziksza) czy ogrodowa (co to ich jest milion odmian z kolorowymi liśćmi)?
      • lampka_witoszowska Re: żurawka 21.03.12, 15:29
        krwista to jakoś wedle googla rośnie wzwyż, a moja się zdecydowanie czołga
        wychodzi mi na jakąś ogrodową
    • horpyna4 Re: żurawka 21.03.12, 12:00
      A jesteś pewna, że to żurawka? Bo z opisu zachowań trochę wygląda mi to na szczawik rożkowaty, żurawka nie pcha się aż tak wszędzie. No i ten gatunek szczawika ma właśnie ciemnoczerwone liście.
      • lampka_witoszowska Re: żurawka 21.03.12, 15:30
        rozwijam się przy Was :) zdjęcia oglądam an googlach is ie uczę, o czym mówimy :)
        szczawik rożkowaty znałam jako szczawik, też mam, ale w malinach :)
        • lellapolella Re: żurawka 21.03.12, 17:38
          jest jeszcze żurawka drżączkowata, ta właśnie, co Ci ja Yoma wysłałam- bydlę z niej rośnie ogromne ale jednak nie łazi, tylko się w kępę rozrasta.
          Mam natomiast jakąś ogrodową o czerwonych liściach właśnie i groza jak toto się nasiewa, w sezon skolonizowałoby mi piwnicę, jakbym nie walczyła. Może coś takiego właśnie Lampka ma?
          • lampka_witoszowska Re: żurawka 21.03.12, 17:44
            o, to by mi pasowało, czerwone liście, na ogrodową najbardziej wygląda, ale łazęga z niej nie do zatrzymania
            • yoma Re: żurawka 21.03.12, 18:13
              Foto dawaj i już.
              • lampka_witoszowska Re: no... 25.03.12, 16:22
                więc wg mnie to niżej to jest moja żurawka -a wg Was?
                ;)

https://zielonalampka.blox.pl/resource/IMG_8590.JPG
                • lellapolella Re: no... 25.03.12, 17:02
                  wg mnie dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans) Tyż ładna ale faktycznie lubi się rozłazić. Wersje z ozdobnymi liśćmi są mniej ekspansywne. Niezastąpiony zadarniacz w cieniu:)
                  • horpyna4 Re: no... 25.03.12, 17:22
                    Dąbrówka jak najbardziej. Żurawka ma dłoniaste liście, tak jak np. pelargonie.
                    • lampka_witoszowska Re: no... 25.03.12, 18:25
                      o, dzięki :)
                      dabrówka, tyż piknie :)
                      przeniosę sobie na pólnocny kawałek ziemi, może się ucieszy
                      a ktoś chce? :)
                      • horpyna4 Re: no... 25.03.12, 20:08
                        Dąbrówka może z powodzeniem rosnąć i w słońcu, jeżeli nie ma zbyt sucho. Jej ciemnoniebieskie kwiaty dobrze komponują się np. z różowymi stokrotkami.
                        • yoma Re: no... 26.03.12, 14:39
                          Uprzejmie donoszę, że mnie dąbrówka w cieniu zdechła. Teraz siedzi w takim miejscu, co ma pełnego słońca może dwie godziny dziennie, ale za to w samo południe, i wygląda na zadowoloną.
                      • hesperia1 Re: no... 25.03.12, 20:22
                        Ja mogę chcieć,zrewanżować mogę się żurawką.Mam trzy różne:)
                        • lampka_witoszowska Re: :D 25.03.12, 21:24
                          jestem za!
          • yoma Re: żurawka 21.03.12, 18:12
            A właśnie, wiedziałam, że o czymś zapomniałam...
            • lellapolella Re: żurawka 21.03.12, 18:43
              https://img836.imageshack.us/img836/4152/img6577c.jpg- to moje na piwnicy
              a tutaj po wykopaniu i zadoniczkowaniu; jak postały na tarasie w słońcu to im liście zjaśniały:)
              https://img402.imageshack.us/img402/3486/img6579a.jpg
              • yoma Re: żurawka 21.03.12, 18:50
                I powiadasz, że one się tak sieją?
                • lellapolella Re: żurawka 21.03.12, 19:23
                  ta akurat się sieje:) ta, która Ci wysłałam tylko przyrasta w astronomicznym tempie ale jako jedna z nielicznych jest ozdobna również z kwiatów- tworzy dużą różową chmurę nad liśćmi, bardzo długo, a jak się ją potem przytnie, to powtarza kwitnienie.
                  • yoma Re: żurawka 21.03.12, 19:37
                    I to mi się bardzo podoba :) natomiast tych ogrodowych mam od pytona, a kwitły jeszcze w grudniu, to jak się nasieją...
                  • leloop Re: żurawka 21.03.12, 21:05
                    to ja poproszę te siewna, ma liście podobne do mojej tylko moja kwitnie na różowo i tez robi kępy
                    • lellapolella Re: żurawka 21.03.12, 22:12
                      a nie ma problemu, przypomnij jak będziesz u mamy, to Ci wyślę:)
                      swoja drogą, sama jestem ciekawa, jak będzie z innymi ogrodowymi, czy też będą tak namiętnie się siały...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka