08.09.13, 15:55
pod ciężarem trosk, lat i zbędnych kilogramów padłam na kolana;) I trzeba było odłożyć pazurki na długim stylisku i sięgnąć po krótkie, które wkrótce okazały się szajsowne. Jestem grzeczna, nic jesienią nie kupiłam, zero nowego zielska, no to może choć jakiś ekskluzywny sprzęt sobie sprawię?
Rozważam Gardenę, ale jaką? Trzy-, czy pieciopazurową?
image.ceneo.pl/data/products/4719489/i-gardena-pazurki-8924-20.jpg
www.wik-tor.pl/allegro/narzedzia/gardena/grabie/pazurki_3166_1.JPG
jakieś sugestie, droga redakcjo?
Obserwuj wątek
    • leloop Re: pazurki 08.09.13, 17:36
      każde z nich ma inne zastosowanie moim zdaniem. do pazurkowania wybrałabym pięciopalczaste.
      ja mam od lat "wilka" i bardzo sobie chwale :)
      • szadoka Re: pazurki 08.09.13, 19:28
        ja ma plastkiowe fiskarsy. Ma i pazurki i "widelec"
    • horpyna4 Re: pazurki 08.09.13, 19:27
      Narzędzia należy dopasowywać do użytkownika, bo każdy człowiek nieco inaczej pracuje. Ja mogę tylko powiedzieć, co nadaje się dla mnie, ale nie musi to automatycznie być najlepsze dla każdego.

Otóż dla mnie zupełnie nie nadają się te pięciopalczaste pazurki z pierwszego zdjęcia, bo one tylko głaszczą ziemię. Natomiast te z drugiego są właściwie zagięte i dobrze się wbijają. Ilość zębów jest (jak dla mnie) sprawą drugorzędną; liczy się kształt, czyli sposób gięcia.
      • lellapolella Re: pazurki 08.09.13, 19:41
        no i super, wszystko wiem, dzięki:)
        • nieskorzanka Re: pazurki 08.09.13, 21:53
          Mam taką i na żadną inną nie zamienię. Służy mi do pielenia, spulchniania, a te widełki też do wyciągania perzu (doskonałe)

https://www.ogrodniczy.com.pl/img_midi/ROMANIK-Motyczka-widelki-Standard-238.jpg
          • lellapolella Re: pazurki 09.09.13, 08:43
            chyba dużo zależy od tego, jaką ma się ziemię- ja na przykład nigdy nie spulchniam, bo nie ma potrzeby. Motyki wcale nie używam, nie sprawdza się, bo jest za mokro- ukorzeni się każdy kawałek, który nie zostanie uprzątnięty.
            • lellapolella Re: pazurki 10.09.13, 10:58
              Jestem grzeczna, nic jesienią nie kupiłam, zero nowego zielska,
              jak to mówią: nie chwal dnia przed zachodem a męża przed śmiercią... właśnie zdefraudowałam kasę na pazurki, trudno kupię już zimą na nowy sezon;)
              • yoma Re: pazurki 11.09.13, 10:00
                ihihihi to przynajmniej pokaż na co :)
                • lellapolella faktycznie, gdzie tam do jesieni! 11.09.13, 11:46
                  to przynajmniej pokaż na co :)
                  dłuuugo by opowiadać:))
                  Trzy różne przepiękne rozchodniki olbrzymie plus jedna odmiana w gratisie, dwie nowe trwałe naparstnice, aster "Golden Spray", taka rudbekia
                  www.bilscy.info/rudbekia---rudbeckia-black-beauty
                  , biały syberyjszczak i powojniki, w tym gratis to
                  e-clematis.com/pl/p/Clematis-Stolwijk-Gold-PBR/343
                  No i już całkiem gdzie indziej parę lelijek, niebywała okazja:D
                  M.in botaniczna Speciosum Album
                  img855.imageshack.us/img855/6448/uezn.jpg
                  i trochę gigantomanii;)
                  img43.imageshack.us/img43/2963/ybs5.jpg
                  Niewykluczone, że załapałam się na takie też:
                  img5.imageshack.us/img5/7063/byib.jpg
                  img32.imageshack.us/img32/2951/wv2.JPG

Powiem krótko: chrzanić pazurki, w ostateczności urżnę długie:D
                  • yoma Re: faktycznie, gdzie tam do jesieni! 11.09.13, 15:58
                    O rany, zarąbiste lelije, gadaj zaraz skąd?
                    • lellapolella Re: faktycznie, gdzie tam do jesieni! 11.09.13, 17:33
                      stamtąd, gdzie kupowałam wiosną potwora:)
                      forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=48459&start=588
                      ale juz prawie rozebrane:/
                      Jak masz możliwość, to zerknij na wątek tej dziewczyny, co sprzedaje, ona ma ogród w sosnach:))
                      forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=58263&start=602
                      róże i lelije:)
                      • yoma Re: faktycznie, gdzie tam do jesieni! 11.09.13, 18:37
                        thx :)
                  • szadoka Re: faktycznie, gdzie tam do jesieni! 11.09.13, 18:35
                    rudbekie fajne, no i ta botaniczna lelija....
              • horpyna4 Re: pazurki 11.09.13, 10:05
                No przecież jesienią nic (jeszcze) nie kupiłaś, bo wciąż jest lato. Jak na razie nie musisz wycofywać się z tamtego stwierdzenia.
                • asta6265 Re: pazurki 11.09.13, 15:00
                  Trafne spostrzeżenie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka