20.06.14, 11:14
Jak się go pozbyć? Mam u siebie i mi nie przeszkadza, ale mam nowy kliencki ogród i tam jest tego multum! Help!!!
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: skrzyp 20.06.14, 11:50
      Skrzyp polny nie lubi wapnia w glebie, może więc trochę zwapnować? Chyba, że mają tam być rośliny, które też nie lubią.
    • leloop Re: skrzyp 20.06.14, 13:09
      wyślij mi, marze o skrzypie a nie mam ani jednego :/ ;)
      • horpyna4 Re: skrzyp 20.06.14, 14:50
        Może masz właśnie wapienną ziemię?
        • leloop Re: skrzyp 20.06.14, 17:22
          > Może masz właśnie wapienną ziemię?
          ale skąd, w Bretanii ? :)
          granit kwaśny, skąd niby te hortensje ;)
          podobno młode pędy skrzypu można spożywać jak szparagi.
      • wadera3 Re: skrzyp 20.06.14, 14:53
        I ja Cie mogę "poratować" tym cudem, rośnie mi wszędzie, głównie tam, gdzie nie powinien.
        • dorkasz1 Re: skrzyp 20.06.14, 15:03
          Z mojego doświadczenia wynika, że dopóki sam nie zdecyduje się odejść, to nic na niego nie działa. Nawet paskudna chemia na r... Trochę pomaga systematyczne wyrywanie, wtedy "choinki" jakby mniej bujne.
          • lellapolella Re: skrzyp 20.06.14, 19:14
            przywlokłam raz z obornikiem i starczy mi roboty do końca życia:( Z tym jedzeniem to ściema, to od początku ma masę krzemionki- chyba, że dla gryzoni do ścierania zębów.
            Wapnowałam miejscowo, smarowałam syfem i zupełnie, zupełnie nic. Polubić, oślepnąć na skrzyp, zastrzelić się albo sprzedać ziemię i kupić inną- innego wyjścia nie widzę.
            • edziakrys Re: skrzyp 21.06.14, 09:49
              Ma to być minimalistyczny ogród: trawy, trawnik wokół domu i brzozowy zagajnik i warzywnik. Kurde blaszka, obawiam się że zniszczy mi karierę!!! (on, ten skrzyp, znaczy się)
              • lellapolella Re: skrzyp 21.06.14, 10:55
                Edzia, jak już kariera wchodzi w grę to są dwa wyjścia: wyskakujesz z buzią, że ty zajmujesz się urządzaniem ogrodów a nie rekultywacją nieużytków i chętnie się zjawisz, gdy skrzyp będzie usunięty
                druga opcja: wapnujesz i jedziesz na całego ale to kupa pracy, koszty a efekt? No cóż, sprawdzisz;)
                forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=34537&hilit=skrzyp&start=14
                forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=55020&p=3016124&hilit=skrzyp*#p3016124
              • leloop Re: skrzyp 21.06.14, 11:20
                tam gdzie trawy, geowłóknina z wycięciami na sadzonki na to czysta ziemia albo żwir ale takie sztuczki Ty znasz. warzywnik - podniesione grządki gdzie pod spodem po solidnym wapnowaniu gruba warstwa kartonu, któremu zajmie trochę czasu, żeby się rozłożyć, na to czysta ziemia, kompost i takie tam. a potem to już właściciel się martwi. brzozowy zagajnik i trawnik - kosiarka, innego wyjścia nie widzę. no i trzeba pokochać "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się nie lubi".
          • iksigrekzet111 Re: skrzyp 02.07.14, 11:04
            Sąsiad chwalił się ze 3 tygodnie temu ze substralem wytępił skrzypy. Ja wiem na pewno, ze randap nie zadziała....pod płotem padło wszystko oprócz milusińskich choineczek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka