edziakrys 20.06.14, 11:14 Jak się go pozbyć? Mam u siebie i mi nie przeszkadza, ale mam nowy kliencki ogród i tam jest tego multum! Help!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: skrzyp 20.06.14, 11:50 Skrzyp polny nie lubi wapnia w glebie, może więc trochę zwapnować? Chyba, że mają tam być rośliny, które też nie lubią. Odpowiedz Link
leloop Re: skrzyp 20.06.14, 13:09 wyślij mi, marze o skrzypie a nie mam ani jednego :/ ;) Odpowiedz Link
leloop Re: skrzyp 20.06.14, 17:22 > Może masz właśnie wapienną ziemię? ale skąd, w Bretanii ? :) granit kwaśny, skąd niby te hortensje ;) podobno młode pędy skrzypu można spożywać jak szparagi. Odpowiedz Link
wadera3 Re: skrzyp 20.06.14, 14:53 I ja Cie mogę "poratować" tym cudem, rośnie mi wszędzie, głównie tam, gdzie nie powinien. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: skrzyp 20.06.14, 15:03 Z mojego doświadczenia wynika, że dopóki sam nie zdecyduje się odejść, to nic na niego nie działa. Nawet paskudna chemia na r... Trochę pomaga systematyczne wyrywanie, wtedy "choinki" jakby mniej bujne. Odpowiedz Link
lellapolella Re: skrzyp 20.06.14, 19:14 przywlokłam raz z obornikiem i starczy mi roboty do końca życia:( Z tym jedzeniem to ściema, to od początku ma masę krzemionki- chyba, że dla gryzoni do ścierania zębów. Wapnowałam miejscowo, smarowałam syfem i zupełnie, zupełnie nic. Polubić, oślepnąć na skrzyp, zastrzelić się albo sprzedać ziemię i kupić inną- innego wyjścia nie widzę. Odpowiedz Link
edziakrys Re: skrzyp 21.06.14, 09:49 Ma to być minimalistyczny ogród: trawy, trawnik wokół domu i brzozowy zagajnik i warzywnik. Kurde blaszka, obawiam się że zniszczy mi karierę!!! (on, ten skrzyp, znaczy się) Odpowiedz Link
lellapolella Re: skrzyp 21.06.14, 10:55 Edzia, jak już kariera wchodzi w grę to są dwa wyjścia: wyskakujesz z buzią, że ty zajmujesz się urządzaniem ogrodów a nie rekultywacją nieużytków i chętnie się zjawisz, gdy skrzyp będzie usunięty druga opcja: wapnujesz i jedziesz na całego ale to kupa pracy, koszty a efekt? No cóż, sprawdzisz;) forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=34537&hilit=skrzyp&start=14 forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=55020&p=3016124&hilit=skrzyp*#p3016124 Odpowiedz Link
leloop Re: skrzyp 21.06.14, 11:20 tam gdzie trawy, geowłóknina z wycięciami na sadzonki na to czysta ziemia albo żwir ale takie sztuczki Ty znasz. warzywnik - podniesione grządki gdzie pod spodem po solidnym wapnowaniu gruba warstwa kartonu, któremu zajmie trochę czasu, żeby się rozłożyć, na to czysta ziemia, kompost i takie tam. a potem to już właściciel się martwi. brzozowy zagajnik i trawnik - kosiarka, innego wyjścia nie widzę. no i trzeba pokochać "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się nie lubi". Odpowiedz Link
iksigrekzet111 Re: skrzyp 02.07.14, 11:04 Sąsiad chwalił się ze 3 tygodnie temu ze substralem wytępił skrzypy. Ja wiem na pewno, ze randap nie zadziała....pod płotem padło wszystko oprócz milusińskich choineczek Odpowiedz Link