Dodaj do ulubionych

Tolerancja

03.06.11, 11:01
Chciałbym od razu przeprosić Ananke666 za samowolę, ale przeniosłem cały post do osobnego wątku i wklejam go na samej górze.
Jest on kwintesencją tego czym jest tolerancja, poszanowanie uczuć religijnych i szacunek dla przekonań drugiego człowieka.
Po prostu chciałbym aby każda osoba która po raz pierwszy zajrzy na forum zetknęła się z tym tekstem. Po prostu szkoda aby utonął on gdzieś w czeluściach internetu.

"Mogę wyjść na drewno, próchno i co tam jeszcze, ale uważam, że o ile można spierać się do upadłego w kwestiach doktrynalnych, kłócić się na temat kościoła/organizacji, beatyfikacji, kanonizacji i innych acji, ale meritum wiary powinno pozostać jednak nietknięte. Dla szczerze wierzących fundamenty wiary są skarbem chowanym w głębi serca, świętością, którą według mnie powinno się uszanować. Nawet, jeśli niewierzącemu wydają się one nielogiczne albo wręcz głupie. Ja nie chciałabym, żeby ktoś deptał moją prywatną świętość. Przykre to i niepotrzebne.

Tej świętości nie zmaca dajmy na to analizowanie na prawo i lewo Pisma, dłubanie w Koranie, Wedach czy czym tam jeszcze, co ma zakaz spożywania krwi do transfuzji, kim był Jezus a kim Kriszna, co jest cudem, a co autosugestią, co objawieniem, a co bzdetem, osądzać dyrektywy, pisma i poglądy na lgbt dajmy na to. Nie jest zmacaniem stwierdzenie "nie wierzę w to". Ale już Maryśka, zombie itp. zmacają, bo to jest wyszydzenie i poniżenie samego rdzenia rzeczy być może dla kogoś najważniejszych. I nieważne, jaka to religia albo jakie to przekonania. Tyle mówi się o tolerancji, o szacunku, niech to nie będą puste słowa. Jeśli chcemy poszanowania, dawajmy je. Choćby tylko w obecności zainteresowanych. To pisałam ja, ateistka. "

Obserwuj wątek
    • the_dzidka Re: Tolerancja 06.06.11, 19:50
      Tja. Żeby to jeszcze w drugą stronę działało...
      (Zaraz mi się przypomina obraźliwy post wyśmiewający "wiarę w bożki zamiast w Boga". Ale to było w porządku, bo przecież napisane przez katoliczkę...
      O tolerancji wobec ateistów polegającej na tym, że się nie wtryniacie im do życia i łóżka, już w ogóle żal wspominać.)
    • urbencjusz Re: Tolerancja 14.06.11, 21:18
      Moje widzenie tolerancji to jest dostrzec człowieka w człowieku nie przez pryzmat jego wiary, koloru skóry, orientacji seksualnej czy światopoglądu. Wszyscy jesteśmy ludźmi i choć tak bardzo różni to tak samo czujemy mamy takie same potrzeby i uczucia. Moim zdaniem nie wiara kolor czy tez orientacja stanowi o człowieczeństwie i nie można kogoś skreślać tylko dlatego, nie spełnia naszych norm. Jest wiele zakłamania i obłudy u tych co mienią się być prawymi, katolickimi, heteroseksualnymi obywatelami, którzy atakując wszystko co wybiega poza te normy sami są pełni agresji często nawet wobec swoich bliskich. Bardzo podoba mi się temat i napewno jeszcze zabiorę głos w dyskusji gdyż poświęciłem tematowi odrębne forum i czat, na którym można bezpośrednio wymieniac poglądy z innymi użytkownikami. Dla zainteresowanych tematem www.tolerancja24.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka