andrzej585858
22.04.12, 18:31
Obsesja - niezbyt przyjemny stan, zarówno dla osoby która nie potrafi sobie z nia poradzić, ale także i dla otoczenia, gdyz jest nieustannie dręczona przejawami tej obsesji.
Tak się złożyło że to podobno ja zostałem opanowany obsesją i to dość specyficzną i dziwną obsesją. Otóż domagałem się odpowiedzi na jedno proste pytanie - chciałem poznać źródło poglądów głoszonych przez jedną z uczestniczek tego forum. Wydawać by się mogło - co to za problem udzielić odpowiedzi? - a jednak.
W ten oto sposób stałem się osobą ogarnięta obsesją, obsesją uzyskania odpowiedzi na pytanie. Dziwny to przypadek - ale jeszcze dziwniejsze jest to że nie uzyskałem tej odpowiedzi i pewnie już jej nie uzyskam.
Myslę jednak że jest to historia warta osobnego watku i to umieszczonego na honorowym miejscu aby ta historia nie zniknęłą gdzies w mrokach internetu - przynajmniej przez jakiś czas. I stała sie jednoczesnie ostrzeżeniem dla tych ktorzy chca uzyskać odpowiedź i a nie chca przy tym narazić sie na wyzwiska.
Z drugiej zaś strony - - instrukcja jak z własnej niewiedzy uczynić oręż za pomoca którego mozna wyśmiac zbyt dociekliwą osobę.
A zaczęło się z pozoru tak niewinnie:
Re: Uczucia religijne?
klymenystra 17.02.12, 14:14 Odpowiedz
No ale skoro Andrzej idzie po linii KK, a ten nie dopuszcza nawet antykoncepcji po, ktora dziala na zygote, a takze wszedzie trabi o zyciu poczetym (poczecie to polaczenie jajeczka i plemnika), to wnikanie w dogmaty nie ma tu sensu - sw. Tomasz zreszta uznawal aborcje, za Arystotelesem - wazne jest to, co widoczne w przestrzeni publicznej, dyskusjach i argumentacjach. A tu dominuje podejscie "every sprem is sacred".
paszczakowna1 17.02.12, 14:59 Odpowiedz
/.../ > Tomasz zreszta uznawal aborcje, za Arystotelesem -
Pierwsze słyszę i raczej wątpię. W ogóle chyba nic o aborcji nei pisał
klymenystra 17.02.12, 15:14 Odpowiedz
O Tomaszu uczylam sie na filozofii, poza tym wystarczy wpisac w google sw. Tomasz a aborcja. Do XIX w. Kosciol uznawal aborcje za Tomaszem, dopiero Pius IX (ten sam, co wymyslil, ze papiez jest nieomylny) wprowadzil ekskomunike za dokonanie aborcji. W Biblii nie ma nic na temat kary za usuwanie plodu, innej niz grzywna - rozroznia sie zabojstwo czlowieka od spodowania poronienia.
A skoro KK ma problemy z definicja zycia ludzkiego, to moze niech sie odczepi od tek kwestii i od macicy kobiet. I niech bedzie konsekwentny - albo robimy pogrzeby zapoldnionym jajom albo zezwala sie na aborcje w granicach wytyczonych przez medycyne, obowiazujacych w cywilizowanych krajach.
paszczakowna1 17.02.12, 16:20 Odpowiedz
> O Tomaszu uczylam sie na filozofii, poza tym wystarczy wpisac w google sw. Toma
> sz a aborcja.
Wybacz, ale "uczyłam się i w internecie piszą" to nie jest dobre źródło. Z tego co wiem (patrz np. tu: www2.franciscan.edu/plee/aquinas_on_human_ensoulment.htm) on nigdy na temat aborcji jako takiej się nie zająknął. (Najbliższe będzie temu stwierdzenie, że kto uderzy - nawet niechcący - kobietę powodując śmierć jej lub "animowanego" płodu jest winny zabójstwa, ale to jedyne, co jest na zbliżony temat.)
>Do XIX w. Kosciol uznawal aborcje za Tomaszem
Nie "uznawał aborcje" (cokolwiek by to miało znaczyć), tylko "uznawał wczesną aborcję za grzech równy antykoncepcji, nie zabójstwu, a dopiero późną za zabójstwo". I nie za Tomaszem, który (jw) o aborcji się nie wypowiadał.
>dopiero Pius IX (t
> en sam, co wymyslil, ze papiez jest nieomylny) wprowadzil ekskomunike za dokona
> nie aborcji.
Nie, nie dopiero on (ekskomunikę za aborcję wprowadził Sixtus V w XVI wieku, bulla Effraenatam, tyle że została później ograniczona do późnej aborcji, aż faktycznie do Piusa IX, to się zgadza).
To naprawdę nie jest wszystko jedno, Tomasz czy Augustyn, dozwalał czy potępiał inaczej niż teraz...
klymenystra 17.02.12, 16:37 Odpowiedz
No blagam, uwazasz, ze dr i prof. filozofii sobie zmyslili cokolwiek o Tomaszu? Ze podawali nam falszywe dane? W jakim celu?
Tu jest strona, gdzie mozesz poczytac o kwestii aborcji: www.religioustolerance.org/abo_hist.htm Animated foetus liczy sie od bodajze 7 tygodnia w przypadku plodow meskich, a 9 plodow zenskich.
andrzej585858 18.02.12, 21:13 Odpowiedz
klymenystra napisała:
> No blagam, uwazasz, ze dr i prof. filozofii sobie zmyslili cokolwiek o Tomaszu?
> Ze podawali nam falszywe dane? W jakim celu?
Owszem podawali fałszywe dane. W jakim celu? - tego nie wiem, poza tym mam bardzo duże wątpliwosci co do zrozumienia tych informacji.
Św. Tomasz nie mógl i nie glosil poglądów sprzecznych z nauczaniem Kościoła ktory od poczatku sprzeciwial się aborcji. Owszem kwestia dyskusyjna byla kwestia animacji - ale nie kwestia aborcji.
Najbardziej wiarygodnym swiadectwem stosunku Koscioła do aborcji są orzeczenia synodow ktore od samego poczatku sa bardzo surowe. Mamy tutaj orzeczenie synodu w Elwirze z 306 r. synodu w Ancyrze z 314 r, synodu w Lerida w 524 r. itd. itd. - stosowne teksty moge oczywiście przytoczyć.
Owszem istniało także stanowisko warunkowo przyzwalające na spedzenie plodu ludzkiego - ale właśnie WARUNKOWO! - istnieją teksty chociazby Tertuliana a także Hieronima i Augustyna dopuszczające taką mozliwość - ale własnie warunkowo, w sytuacji zagrożenia zycia matki
klymenystra 18.02.12, 21:46 Odpowiedz
Skontaktuj się, proszę, z dr Spiewak z UJ i powiedz, że gada kłamstwa oraz daje bezsadnie oceny bardzo dobre swoim studentom :) Fajnie, że Ojcowie Kosciola setki lat temu byli o wiele bardziej postepowi niz ta czarna mafia teraz - teraz nawet zycie matki nie jest powodem do aborcji...
paszczakowna1 20.02.12, 17:12 Odpowiedz
> No blagam, uwazasz, ze dr i prof. filozofii sobie zmyslili cokolwiek o Tomaszu?
> Ze podawali nam falszywe dane? W jakim celu?
Ja mam podejście naukowe i mnie naprawdę nie interesuje, czy dane podaje dr i prof. filozofii, czy pani Bożenka w mięsnym. (Zresztą nie mam żadnej gwarancji, że dobrze pamiętasz.) Fakt historyczny to fakt historyczny. Albo pisał, albo nie pisał. Jak pisał, to na pewno łatwo znajdziesz cytat. No, gdzie i co pisał?
> Tu jest strona, gdzie mozesz poczytac o kwestii aborcji:
rel="nofollow">www.religioustolerance.org/abo_hist.htm
No i gdzieś się tam doczytała, że 'Kościół uznawal aborcje za Tomaszem'? Bo ja jako żywo tylko to, że Tomasz z Akwinu (jak pisałam powyżej) uważał za zabójstwo spowodowanie poronienia "ożywionego" płodu. (I jako żywo się nie wypowiadał, od jakiego to ma być dnia, ani nie robił rozróżnienia męski/żeński.)
klymenystra 23.02.12, 21:04 Odpowiedz
Nie palnęłam głupstwa, ale nie umiem zejść na jeszcze niższy poziom, ekhm, naukowy i tłumaczyć oczywistości jeszcze jaśniej. Chyba za bardzo mnie nauka zepsuła i dyskusje z ludźmi, którzy od razu chwytają pewne rzeczy, bez potrzeby tłumaczenia jak krowie na rowie.
andrzej585858 24.02.12, 13:34 Odpowiedz
klymenystra napisała:
> Nie palnęłam głupstwa, ale nie umiem zejść na jeszcze niższy poziom, ekhm, nauk
> owy i tłumaczyć oczywistości jeszcze jaśniej. Chyba za bardzo mnie nauka zepsuł
> a i dyskusje z ludźmi, którzy od razu chwytają pewne rzeczy, bez potrzeby tłuma
> czenia jak krowie na rowie.
W takim bądż razie proszę o podanie tytułu oraz strony ewentualnie kwestii w której widnieje stosowny tekst dotyczacy aborcji - w takim przypadku nie trzeba chyba schodzić na niższy poziom? wystarczą konkretne dane.
klymenystra 24.02.12, 19:22 Odpowiedz
Poprzez podanie argumentów uzasadniłam, czemu św. Tomasz nie uważał aborcji za nic złego. Jeśli tego nie rozumiesz, to nie moja wina, serio serio.