Dodaj do ulubionych

ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :)

31.05.04, 23:47
kozystajac z formularza martini chcialabym podpytac o nasza przypadlosc:
historia:
zaczelo sie od Julki (5 lat) zaczeriwnionymi bilakami oczu, tak ze trzy dni i
przeszlo. potek osiomiesieczniak Krzys - zaropiale oczyska nad ranem -
pomoglo przemywanie ruminakiem. potem - ja - oczy ropieja mi w nocy juz drugi
tydzienm, rumianek na nic. potem GZ, czyli mąż - jedno oko zapuchniete jak
bania, czerwone i zaropiale, drugie tylko podropiale, nalykal sie
jakis "swoich" prochow i przeszlo. nastepna - moja Mama - dwa spuchniete
oczyska, zaropiale i czerwone, "wyleczone" antybiotykiem od okulisty. no i
dzis zaczerwienione oczy miala sasiadka..
:))
glupio troche brzmi, ale co to do diabla jest i jak sobie pomóc?
Krzysiowi oczy ropieja jeszcze minimalnie, mi - całkiem mocno. sasiadce sie
dopiero zaczyna.. :))

1. Zaczerwienienie? Powiek, rogówki?
rogówki
2. Wrażenie suchości, gorąca, palenia, szczypania, opuchnięcia?
oprocz suchosci wszystko
3. Wrażenie piasku pod powiekami, gniecenia w gałkach ocznych, pulsujący ból
gałek ocznych?
wszytsko - zaleznie od osoby mniej lub wiecej
4. Łzawienie? Obfite, czy łzy są gorące?
tak
5. Ropna wydzielina?
tak
6. Do tego zapalanie brzegów powiek (pęka i się sączy:))?
nie (chyba)
7. Do tego katar?
nie lub minimalny
8. Co potęguje powoduje pogorszenie objawów: zimny wiatr, dotyk, chłód, ciepło
dotyk i cieplo
9. Powieki: owrzodzone na krawędziach, obrzęk, palenie, ból
tak
10. Światłowstręt?
troche
11. Coś jeszcze, o czym nie wspomniałam?
historia jak powyzej :))

no i jak? pomozecie?
pozdrawiam cieplutko,
asia_z
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 10:05
      Ktoś Ci pewnie pomoże, a ja tylko spytam, nie swędzi Was to? Byliście u
      okulisty, jak widzę, a nie macie Wy przypadeczkiem wiruoswego zapalenia rogówek
      albo spojówek? 2/3 mojej bliskiej rodziny to przerabiało na jesieni, potwornie
      zaraźliwe. Ale wyleczone homeopatycznie:), więc może Mądrzy, co tu przyjdą, coś
      znajdą. Ja tylko podpowiem, żeby każdy miał wszystko "swoje", ręczniki, ścierki
      do naczyć, nawet żeby przecierać kran po każdym myciu rąk, i przez kilka dni
      nie obściskiwać się za bardzo:), bo może być tak, że jedno z Was będzie już
      wyleczone, a pozostali będą go zarażać

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • beba2 Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 11:36
        Martini wszystko się zgadza, poza jednym: to nie bardzo wirusowe, skoro
        pojawiło się ropienie oczu. Chyba jakaś bakteryjka się wywiązała.
        • martini_very_bianco Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 12:35
          A słusznie... Ale bakteryjska tyż zaraźliwe, gadziny...
          Męża pilnuj, hehe, i mu tłumacz, że niech nie obłapia sąsiadki dla dobra całej
          rodziny:))

16%VOL
          22%VAT

--
      • asia_z Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 11:39
        moze mamy i wirusowe zapalenie rogowek/spojowek ale nikt tego na razie nie
        stwierdzil :) u okulisty byla tylko Mama, ale mila Pani lekarka nie przyjmujac
        do wiadomosci ze to pomor calej rodziny wcisnela mojej Mamia wersje z
        uczuleniem na pylki :)
        sasiadka wczoraj tez dostala antybiotyk - a z nia zdecydowanie sie nie
        sciskalismy :)) (i hope so, bo kto wie co wyrabial moj M :))
        teraz z problemem zostalam tylko ja, chetnie przyjme rady jak to zmóc homeo bez
        antybiotykow :))
        pozdrawiam,
        • akownik Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 12:20
          Sugeruje udac sie do homeopaty.W naglych wypadkach gdy chodzi o oczy zawsze
          warto sprobowac EUPHRASIA D6 3X8 granulek/doustnie/,jesli ropa jest zolta to
          HEPAR SULFUR 15CH trzy granulki raz dziennie.Sprawdzilbym czy nie ma
          gronkowca.Czy taka sytuacja jest pierwszy raz?Czy wogolebyly kiedys inne stany
          ropne w innym miejscu.To co tu napisalem moze okazac sie nieskuteczne bo za
          malo informacji.Konieczne spotkanie z homeopata.
          • asia_z Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 13:51
            dzieki :)
            sprawdze najpierw hepar sulfur, bo mam, nie wiem tylko czy 15ch.
            czy inne potencje mozna brac wymiennie w jakims matematycznym przeliczeniu? :)

czy znacie jakiegos dobrego, ale zdecydowanie ponizej 100 zl za wizyte
            homeopate z wawy?
            wczoraj w nocy poczytalam troche Waszych postow i choc nadal nie do konca
            rozozniam, to generalnie potrzebny jest mi remont calosciowy (to nie jedyny moj
            problem - czytaliscie juz pewnie na oddzialnym wątku), wiec zalezy mi na
            lekarzu, ktory zajmie sie wszytskim na raz, czyli chyba homeopacie klasycznym,
            jesli nie pomylilam :)

dzieki ze tu jestescie :))
            pozdrawiam,
            a.
            • martini_very_bianco Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 13:55
              > sprawdze najpierw hepar sulfur, bo mam, nie wiem tylko czy 15ch.
              > czy inne potencje mozna brac wymiennie w jakims matematycznym przeliczeniu? :)

raczej niet, tak dobrze to nie ma:). A mniejszy masz, czy większy?
              A z klasykiem to się okazuje, że w Wawie problem. Ja bardzo liczyłam na doktora
              Jędrzejczyka, który jest niby szefem Towarzystwa Homeopatów Klasycznych czy
              jakoś tak, ale klasyk to z niego żaden:((
              Ale ja wciąż węszę. W wątku adresowym jest adres dra Jacka Czeleja, pokroić sie
              nie dam, ale może on i klasyk... Książkę bardzo fajną napisał:)

16%VOL
              22%VAT

--
              • astria1 Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 14:23

Ja jeszcze z tym doktorem J. - tez mnie to zastanawia dlaczego tak ale nie
                mysmy byli na wizycie u niego chyba ze nalezaloby namowic tę osobę co była u
                niego ostatnio aby się zapytała go czy on "klasyk" czy nie ...
                Wczoraj z kims rozmawialam kto jes z gdyni (nie MArek :-) } to była kobieta :-)
                i ona sama miala kontakt z kims kto az z Gdyni do niego jezdzi i TACYYY
                ZAchWycEnI ...więc sama juz nie wiem... ale z drugiej strony to faktycznie
                mozna zgupiec ..gdzie do kogo wyslac jak się okazuje ze ma byc np. klasyk a nim
                nie jest.
                Marek ma rację wspomnając o tych złych homeopatach... :(

anna
                • martini_very_bianco Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 15:12
                  Oj, Ania, ja jeszcze podpytałam jedną osobę i to jest sposób działania doktora
                  J niezależnie, czy to pierwsza wizyta, czy setna... Więc, jak dla mnie, to to
                  nie jest klasyk - 15 minut wywiadu to ma być klasyka? Ja rozumiem, że można
                  mieć wieloletnie doświadczenie i ogromną intuicję, ale kwadrans to chiba
                  przesada...

16%VOL
                  22%VAT

--
        • awinn Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 01.06.04, 13:10
          Jesli co Akownik poradzil nie pomoze radzil bym sprobowac: Argentum nitricum
          200CH co 3 godziny przez 3 dni.

----------------------------------
          Argentum nitricum 200CH, jak oczy ropieja.
          Argentum metallicum 200CH jak oczy nie ropieja (na zapalenie czyli conjunctivitis)
          Euphrasia 200CH, lepiej pomaga jak oczy mocno lzawia.
          ----------------------------------

Andrew
          • virginia1 Re: ropieja oczy - calej rodzinie! (i sasiadce :) 09.02.05, 14:45
            i hop
            • mieszkowamama Up 10.10.05, 16:03

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka