15.09.05, 22:26
Od kilku tygodni zaglądam na to forum i wreszcie znalazłam chwilkę, żeby
napisać. Dostałam niedawno starą (tą pierwszą) wersję termomixa od teściowej,
bo urodził nam się dzidziuś, a w urządzeniu tym można ponoć robić pyszne
przecierki dla maluszków. Mam nadzieję, że podzielicie się za mną swoimi
doświadczeniami i przepisami.Pozdrawiam - Mama Radusia

---
Zrobiłam dzisiaj zupę brokułową, ale wyszła beznadziejna. Musiałam wylać cały
dzbanek sad
Obserwuj wątek
    • atunia Re: Witam! 16.09.05, 08:44
      Witaj smile

Ja tak niestety do znudzenia, za swoim pediatrą, będę powtarzać, że maluszek do
      ukończenia roku to jednak lepiej, jak słoiczki jada... Chociaż ciężko w to
      uwierzyć większości mam i teściowych, ale w tych dziwnych czasach to tylko
      słoiczki dziecięce podlegają kontroli. Cała reszta na ogół jest tak
      naszprycowana, że małe bobo sobie zapasu chemii z tego może odłożyć na całe
      życie. Co innego później, jak już organizm nieco mocniejszy, wtedy jak
      najbardziej się TM przydaje, bułeczki domowe i soczki różne na pewno są zdrowsze
      od kupnych. Tylko czasem (patrz temat soczku Kubuś) ciężko o tym dzieci
      przekonać smile.

Pozdrawiam (i mam nadzieję, że znajdziesz inspirację na grupie)
      Atunia
      • mamaradusia Re: Witam! 16.09.05, 19:21
        Atuniu, masz rację z tymi słoiczkami. Upewnia mnie to tylko w przekonaniu, że
        robię dobrze, podając małemu jedzonko ze słoiczków. Ale z czasem.... Ja do tej
        pory lubię musy owocowe i zupy kremy smile)
        • atunia Re: Witam! 17.09.05, 07:34
          No to dogadzaj sobie! smile Przecież podstawą zadowolenia malucha jest zadowolona
          mama smile. Wiadomo, że jak maluch będzie chciał czegoś spróbować od Mamy, to też
          się załapie, raz na jakiś czas na pewno wolno. Moja Agatka nigdy nie była
          zainteresowana tym, co ja jem, więc ona mi nie zaglądała w talerz, a ja jej w
          słoiczki wink.

Pozdrawiam
          Atunia
          PS. Próbowałaś zmiksować takie zwykłe gruszki z kompotu? Ja aż się zdziwiłam...
    • basia_11 Re: Witam! 16.09.05, 09:40
      >
      > ---
      > Zrobiłam dzisiaj zupę brokułową, ale wyszła beznadziejna. Musiałam wylać cały
      > dzbanek sad

Witaj na forum!
      Mam nadzieję, że skorzystasz z tego, co piszą Forumowiczki a i TY czasem coś
      ciekawego nam podrzuciszwink

Czy tę zupę robiłaś z przepisu czy na oko? Trochę dziwne, że musiałaś wylac
      zupę, przecież zupa i każde inne danie z brokułów jest pyszne.
      Może podaj nam ten przepis, popatrzymy co w nim mogło być nie tak...

Co do zupek dla dzieci, to nie mam zdania, bo moje dosc dawno wyrosły z takich
      papek. Córka uwielbiała zupki słoiczkowe a syn ich nie chciał tknąc i sama
      musiałam mu gotowac, ale wtedy nie miałam pojęcia o thermomixie.
      Jest specjalna ksiązeczka z przepisami dla najmłodszych, na pewno Ci się przyda.

pozdrawiam
      Basia
      • mamaradusia Re: Witam! 16.09.05, 19:16
        Witm !

> Czy tę zupę robiłaś z przepisu czy na oko? Trochę dziwne, że musiałaś wylac
        > zupę, przecież zupa i każde inne danie z brokułów jest pyszne.
        > Może podaj nam ten przepis, popatrzymy co w nim mogło być nie tak...

Znalazłam w książce "Potrawy z Thermomixa" - tej najstarszej i bardzo ubogiej w
        przepisy - przepis na zupę kalafiorową, ale ponieważ kalafiora nie miałam pod
        ręką zastąpiłam go brokułami. Wyszło do niczego! A jestem fanką brokułów smile))
        Robiłam też zupę krem z pieczarek i ta wyszła całkiem fajna.

> Jest specjalna książeczka z przepisami dla najmłodszych, na pewno Ci się
        przyda.

Właśnie wiem, że jest taka książka, ale zastanawiam się czy jest sens ją
        kupować. Po pierwsze książka kosztuje 15 zł, a koszt wysyłki - 12 zł. To trochę
        tak nie proporjonalnie, prawda? No i nie wiem czy te przepisy nadają się dla
        maluszków, bo w tej książce, którą ja mam w przepisach dla dzieci jest kilka
        błędów dietetycznych ... A poza tym ja mam starą wersję thermomixa, a przepisy
        są do nowych wersji i nie wiem czy u mnie da się je wykorzystać ...

Pozdrawiam znad kubka kawy - Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka