Dodaj do ulubionych

linia podstawowa-instrukcja

22.06.07, 10:27
"Jak tę linie się wyznacza?Ostatni śluz relatywnie najlepszej jakości
zaznaczamy jako dzień szczytu.Po tym dniu szukamy pierwszej wyzszej tempki.
dobra,mamy pierwszą wyższą.Odliczmy teraz wstecz sześć niższych tempek,muszą
być one niższe od tej wyższej.Szukamy najwyzszego punktu z tych sześciu
niższych.Czyli przez najwyzszą tempkę z tych sześciu prowadzimy linię
podstawową,która będzie nam odgraniczala tempki wyższe od niższych.Później
szukamu drugiej i trzeciej wyższej.Trzecia wyższa musi być wyższa od linii
podst.o przynajmniej 0,2.Pierwsza i druga tempka nie musi spełniać tego
warunku.powinna byc nad linią podstawową.Zdarza się,że tempka spadnie, np
druga ma być wyższa, a ona spada na linię lub poza nią,wtedy nie jest tempką
drugą wyższą,należy zmierzyć następną tempkę na trzeci dzień. Spadek tempki
pod linie podstawowa moze byc tylko jednodniowy."
Obserwuj wątek
    • anulka_1 Re: linia podstawowa-instrukcja 22.06.07, 10:46
      A co jeśli np. druga tempka jest wyższa od linii podstawowej o ponad 0,2
      natomiast trzecia np. jedynie o 0,15.

Chodzi mi o taką sytuację, gdy wszystkie 3 tempki są powyżej linii
      podstawowejto nie 3. lecz 1. lub 2. jest wyższa o ponad 0,2. Czy okres
      nieplodny rozpoczyna się wówczas od trzeciej czy czwartej tempki wieczorem?
      • wiosenka1 Re: linia podstawowa-instrukcja 26.06.07, 22:20
        tego nie jestem pewna, poczekajmy na Aghafrytke, chyba ja pytalam o to kiedys,
        chyba czekamy na czwarta
      • agafrytka Re: linia podstawowa-instrukcja 10.07.07, 17:20
        Anulka,zawsze patrzymy na trzecią wyzszą.MUSI ona spełniać warunek:0,2 nad
        linią podstawowa,jeżeli jest wyzsza o 0,15 czekamy na czwartą wyższą.Czwarta
        wyzsza nie musi spełniać tego warunku,powinna byc nad linią i może być tylko
        np.podwyzszona o pół stopnia.Czwarta wyzsza daje nam wówczas niepłodność
        bezwzględną.
    • wiosenka1 Re: linia podstawowa-instrukcja 10.07.07, 17:01
      up
      • karin74 Re: linia podstawowa-instrukcja 11.07.07, 18:54
        Dobre jesteście.Ja tego nigdy nie połapię.Dzisuaj rano mierzyłam po raz 2 temperaturę.Pozdrawiam
        • skrzynka3 Re: linia podstawowa-instrukcja 11.07.07, 19:11
          Polapiesz jak narysujesz ten swoj pierwszy wykres :) Na sucho to sie troche
          placze ale jak zobaczysz czarno na bialym rozjasni sie.
          • wiosenka1 Re: linia podstawowa-instrukcja 11.07.07, 20:12
            karin połapiesz, chyba jestes na starajacych sie, tam jestem czesciej, pomoge
            jak nadejdzie skok
            • karin74 Re: linia podstawowa-instrukcja 11.07.07, 20:57
              Dziękuję.Na razie to"
              7 dc -36,49
              8 dc – 36,53 śluz mokry , biały
              I to na razie cała moja obserwacja.Ale cieszę się że nie jestem sama z tym wszystki,.Pa
              • agafrytka Re: linia podstawowa-instrukcja 12.07.07, 09:53
                Karin w 8 dc pojawił się śluz-płodny na dodatek,jeszcze kilka dni i pewnie
                będzie skok tempki.
                Super,w dobrym momencie zaczęłaś mierzyć tempkę.Oby tak dalej.
                Na pewno bedziesz wiedziała o co chodzi w cyklu,trzeba tylko systematycznie
                mierzyć tempkę.Powodzenia
                • karin74 Re: linia podstawowa-instrukcja 12.07.07, 21:03
                  Dzisiaj już miałam temperaturę 36,82.Mierzę o tej samej godzinie tj. 7:30. Śluz bez zmian czyli taki jak wczoraj.Dalej obserwuję.Dziękuję za rady
                  • agafrytka Re: linia podstawowa-instrukcja 12.07.07, 21:35
                    Troszkę skoczyła Ci ta tempka.
                    Karin jeżeli chodzi o pomiar o 7.30 to po tej godzinie tempka może się
                    podnieść.Jeżeli zmierzysz później zapisz godzinę pomiaru tempki.
                    • karin74 Re: linia podstawowa-instrukcja 12.07.07, 21:56
                      Czyli o której godzinie najlepiej mierzyć temperaturę aby obserwacja była wiarygodna?
                      • agafrytka Re: linia podstawowa-instrukcja 12.07.07, 22:08
                        Karin,budzisz się o 7.30?
                        chodzi o to,aby nie przekraczać tej godziny.Natomiast jeżeli codziennie
                        mierzysz właśnie o 7.30 to jest dobrze.Gorzej byłoby jak każdego dnia
                        mierzyłabyś o różnych porach.Może to wpłynąć na tempkę,ale nie musi.
                        Dobrze jest mierzyć np. o 7.
                        • karin74 Re: linia podstawowa-instrukcja 12.07.07, 22:25
                          Ja właśnie wstaję do pracy o 7:30.Więc nawet w dniach których nie pójdę do pracy postanowiłam też mierzyć temperaturę o tej godzinie.Już od 7 miesięcy nie potrafie zajść w ciążę i chciałabym się dowiedzieć na podstawie pomiaru temperatury czy jest w miarę ok.U lekarza byłam w marcu miałam robione usg, lekarz stwierdził ,że wszysko ok.Gdyby nie udało mi się zajść w ciążę do września to spowrotem do lekarza i " będziemy się zastanawiać co dalej".Wydawało mi się że z zajściem w ciążę nie będę miała kłopotów.Odczuwam dosyć silne pobolewanie w podbrzuszu w czasie owulacji, nawet ostatnio kilka razy lekko plamiłm w tym czasie.No ale zobaczymy dalej.Na razzie aż tak bardzo się nie zamartwiam, mimo ze skończyłm 33 lata.Mam nadzieję ze będzie dobrze
                          • wiosenka1 Re: linia podstawowa-instrukcja 13.07.07, 18:47
                            Karin w naszym wieku, ja bym juz nie czekała do roku czasu, najprostsze
                            badanie, a na mój gust podstawowe jakie możesz sobie zafundować to monitoring
                            cyklu, rozpisz poprzednie cykloe, ile trwały i w kt dniu byl skok, napisze Ci
                            kiedy zaczac monitoring
                            i przeczytaj ten watek w kt opisalam swoje ostatnie dwa cykle
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=65819544&wv.x=2&v=2&s=0
                            • karin74 Re: linia podstawowa-instrukcja 13.07.07, 19:44
                              Wiosenko ja po raz pierwszy zapisuję tempkę.Od momentu kiedy zaczęlismy starać się o drugie dziecko mam bardzo nieregularne cykle, mimo że wcześniej cykle były jak w zegarku (29 dni). I tak od listopada cyle mam :30, 29, 29, 27, 26, 30, 26, 28 no i ostatni cykl też 28 dniowy.Dzisiaj mierzyłam temperaturę i miałam 36,45.Wątek poczytam.Dzięki.Pozdrawiam
                              • wiosenka1 Re: linia podstawowa-instrukcja 13.07.07, 21:54
                                jesli będziesz miała chęci zacznij monitoring ok 8-10 dc
                              • agafrytka Re: linia podstawowa-instrukcja 14.07.07, 00:56
                                Karin,masz bardzo regularne cykle.Opóźnienia ponad 10 dni świadczą o
                                nieregularności cyklu.
            • wiosenka1 Re: linia podstawowa-instrukcja 27.11.07, 15:44
              pozwole sobie zrobioc
              up
    • wiosenka1 Re: linia podstawowa-instrukcja 24.07.07, 00:43
      up
    • wiosenka1 Re: linia podstawowa-instrukcja 09.10.07, 23:18
      up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka