cleopa 23.07.04, 19:58 Czy kwiat czarnej malwy może przyspieszyć miesiączkę?? Oczywiscie napar z tej roslinki;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
very_martini Re: Malwa -przysiesza okres 23.07.04, 20:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=9809338&v=2&s=0 ale to dotyczylo wywolania okresu po ciazy 16%VOL 22%VAT (very przepraszam za chwilowy brak polskich ogonkow) Odpowiedz Link
puma002 Re: Malwa -przysiesza okres 24.07.04, 15:25 Nie wiem, czy przyspiesza. Na pewno zwiększa krwawienie. Tak pisze o czarnej malwie profesor Muszyński: "W praktyce ludowej czarna malwa bywa stosowana jako lek pobudzający krwawienia miesięczne u kobiet, podobnie jak kwiat ostróżki (Flos Calcatripae). Jest to możliwe z tego powodu, że antocyjany są zbliżone chemicznie do flawonów (szafran, ruta, nogietki), które działają na macicę kurcząco. Nie wykluczony jest również wpływ płciowych hormonów roślinnych znajdujących się w licznych pręcikach i słupkach. W dysmenorrhoea już po zażyciu naparu z 5-10 g czarnej malwy następuje nieraz dość silne krwawienie." Dysmenorrrhoea oznacza zatrzymanie miesiączki. Odpowiedz Link
puma002 Re: Malwa -przysiesza okres 24.07.04, 15:28 O innych ziołach w dolegliwościach kobiecych: www.przychodnia.pl/pisma_zdrowie/wz/dolegliwosci.htm Odpowiedz Link
piscina Re: Malwa -przysiesza okres 25.07.04, 14:48 Zajrzalam do ksiazki zielarskiej i tam znalazlam kwiat malwy czarnej w zalecanej pomocniczo przy braku miesiaczki. A w ogole to kwiat malwy zcarnej ma tez dzialanie estrogenne. Odpowiedz Link
piscina Re: Malwa -przysiesza okres uzupelnienie 25.07.04, 14:51 piscina napisała: > Zajrzalam do ksiazki zielarskiej i tam znalazlam kwiat malwy czarnej w > zalecanej pomocniczo przy braku miesiaczki. Lojezu, co ja dzisiaj zkadam przed wyslaniem kawalki tekstu. To juz drugi post, w ktorym wcielo mi kawalek tekstu, ale tak mi sie ostatnio robi przy nowej myszce, choc nie powinno byc zwiazku. Ale do rzeczy: chcialam napisac, ze znalazlam ten kwiat w skladzie mieszanki zalecanej pomocniczo przy braku miesiaczki, a wiec cos w tym, co piszesz, jest. Odpowiedz Link