Dodaj do ulubionych

cc na życzenie za darmo - w Niemczech

06.05.06, 15:41
rozmawiałam ze szpitalem w Schwedt (na wysokości naszego Szczecina). To ten
opisywany w gazetach. Można tam rodzić za darmo (pod warunkiem posiadania
europejskiego ubezpieczenia, czyli tej takiej karty, którą odbiera się w NFZ w
przypadku wyjazdu za granicę), w warunkach doskonałych, szczególnie w
porówaniu z niektórymi naszymi szpitalami. Znieczulenie do wyboru, wybór
pozycji, (i za darmo). Co może być ważne dla niektórych tutejszych
forumowiczek, cc bez wskazań (na życzenie pacjentki) również robią za darmo!
na wszelki wypadek kontaktowałam sie z NFZ, czy na
pewno refunduja taki poród, potwierdzili. dla zainteresowanych podaję www:
www.klinikum-uckermark.de
i nr polskojęzycznej informacji: 0049-3332-532860 (podobno sporo Polek tam rodzi).
Dla mnie to jednak daleko. Jeśli ktoś wie coś o innych podobnych szpitalach,
również blisko granicy, ale bardziej na południe (jestem z Poznania), to
prosze o informacje.
Obserwuj wątek
    • zonkaasia Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 06.05.06, 16:26
      Witajsmile

Ja jestem z wielkopolski ale troszke dalej mam do Schwedt smile ok 400 km a jednak
      zjawie sie tam na porod na cc planowane na 37 tydzien. Mam nadzieje ze nie
      zaczne rodzic wczesniej, ale jestem pod stala kontrola lekarzy i jesli cos
      bedzie przepowiadac wczesniejszy porod zjawie sie tam wczesniej.

Obecnie jestem w 27 tygodniu wedlug sg i 25 wedlug OM, musze wiec poradzic sie
      lekarza wedlug usg czy wedlug om mam wyliczyc ten 37 tydzien.

Zebralam na prawde duzo informacji na temat porodu i sn i cc w tym wlasnie
      szpitalu, poznalam kilka dziewczyn ktore juz tam urodzily, jest rewelacyjnie.

Niestety nie znam innych podobnych szpitali, jesli bys sie zdecydowala i
      bedziesz miala jakies pytania napiszsmile

Pozdrawiam
      Asia
      • earl.grey Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 07.05.06, 09:22
        oczywiście, że będę miała pytania, napiszę, jeśli pozwolisz. Przede wszystkim
        ciekawi mnie, dla czego wybrałaś Schwedt, czy nie szukałaś czegoś bliżej? Czy
        rozmawiałaś z nimi osobiście? Czy nie obawiasz się, że po prostu nie zdążysz
        (odpukać)? Czy nie obawiasz się tak długiej drogi powrotnej, po operacji i z
        maleństwem? Czy te dziewczyny, które tam rodziły też mają tak daleko? Jak to
        przeszły? Czy nie rozważasz prywatnego szpitala w Polsce, jesli jestes bardziej
        na południe niż ja (z Poznania), to masz bliżej np. do Feminy w Lubinie,
        przecież masz wskazania, to tez miałabyś za darmo. A w ogóle to jestem w 28
        tygodniu, to rodziłybyśmy razem. Ale mnie troche przeraża ta odległość, powiem
        szczerze.
        • zonkaasia Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 07.05.06, 15:07
          Witajsmile

Wybralam ten szpital gdyz nie slyszalam o zadnym innym podobnym, a nie stac
          mnie na cesarke w Polsce na zyczenie, boje sie cesarki w panstwowym szpitalu za
          duzo sie nasluchalam po za tym nie wiem jeszcze czy wskazania zostana uznanae
          przez lekarzy w szpitalu no i oczywiscie czy dostane je pisemnie bo narazie to
          ustne wskazania.

Nie rozmawialam z nimi osobiscie ale mailuje na okraglo z ordynatorem
          tamtejszego szpitala i caly czas cierpliwie mi odpisuje i uspokajasmile Jest na
          prawde przesymaptyczny, zreszta potwierdzila to moja znajoma ktora tydzien temu
          urodzila tam coreczkesmile

Oczywiscie obawiam sie ze nie zdarze tzn moge nie zdazyc ale mysle ze jesli
          jestem tutaj pod stala opieka i dodatkowo wysylam moje wyniki do Schwedt gdzie
          konsultuje je wlasnie ten lekarz gdy cos bedzie sie dzialo wczesniej pojade juz
          wczesniej tam. Mam problemy z utrzymaniem tzn donoszeniem ciazy i nie wiem czy
          nie zjawie sie tam wczesniej niz 37 tydzien.

Drogi powrotnej sie nie boje, dzidzius bedzie w foteliku, lekarz mowil ze nic
          mu sie nie stanie, byly juz tam dziewczyny co mialy i po 300 km, na wyjazd
          dostaly srodki przeciwbolowe aby droga ich nie meczyla i bylo wszytsko w
          porzadkusmile

Jesli mozesz napisz mi cos na temat tego szpitalasmileFeminy w Lubinie

Pozdrawiam Cie serdeczniesmile odzywaj sie smile masz 28 tydzien wedlug OM czy USG?
          ja mam wedlug USG 27 a wedlug OM 25 wiec troszke duza rozbieznosc i nie wiem
          ktorym terminem mam sie sugerowacsmile fajnie bylo by sie spotkac i razem jechac
          tam smile
          • tuniaa Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 08.05.06, 01:07
            a czy robią też cesarki wcześniejsze niz któryś tam tydzień ciaży? tzn. jak
            cokolwiek w ciaży się bedzie dziać wcześniej to zrobia i nie trzeba
            kombinować???
            • earl.grey Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 16.05.06, 15:35
              tuniaa napisała:

> a czy robią też cesarki wcześniejsze niz któryś tam tydzień ciaży? tzn. jak
              > cokolwiek w ciaży się bedzie dziać wcześniej to zrobia i nie trzeba
              > kombinować???

robią wszystko, bo to normalny szpital, a nie coś w rodzaju "izby porodowej" jak
              część naszych prywatnych. Pytanie tylko, czy "jak coś się będzie dziać
              wczesniej" to zdążysz? Kombinować nic nie trzeba, bo u nich cc na życzenie po
              prostu istnieje oficjalnie.
              Chyba się nie oprę i dodam jeszcze, że "kombinuje" to sie u nas, a u nich nie
              trzeba, bo cc na życzenie jest normalna opcją, a nie za łapówę.
              • tuniaa Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 21.05.06, 00:08
                czy zdążę? ja bym tam koczowała pod szpitalem... smile a z w-wy jestem smile
                ja się naprawdę boję, sama myśl o tym, ze mogę nie zdążyć mnie przeraża i
                jeszcze tak mi się dziwnie w życiu układało, ze wszystko co kochałam traciłam w
                związku z porodem sad
                jeszcze jakimś optymizmem kiedyś napawał mnie damian itp., ale oni nic mi nie
                pomogą jesli poród bedzie wcześniej...
          • earl.grey Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 16.05.06, 15:48
            zonkaasia napisała:

> Nie rozmawialam z nimi osobiscie ale mailuje na okraglo z ordynatorem
            > tamtejszego szpitala i caly czas cierpliwie mi odpisuje i uspokajasmile Jest na
            > prawde przesymaptyczny, zreszta potwierdzila to moja znajoma ktora tydzien temu
            >
            > urodzila tam coreczkesmile

czy mogłabyś wobec tego ustalić (z prof. Rudzińskim lub z koleżanką, co to za
            problem wynikł tutaj: www.nfz-szczecin.pl/nfz/rzecznik/info_prasowe/07.htm
            bo zdaje się, że Zachodniopomorski NFZ robi jakieś trudności jeśli chodzi o
            refundacje porodów w Niemczech (z kontekstu wydaje się wynikać, że chodzi
            konkretnie o Schwedt). Co prawda dzwoniłam ponownie do Wielkopolskiego i nadal
            nie widzą problemu, ale jeśli masz stały kontakt, to może warto na wszelki
            wypadek zapytać, czy na pewno polska strona nie robi żadnych problemów.
            >
            Mam problemy z utrzymaniem tzn donoszeniem ciazy i nie wiem czy
            > nie zjawie sie tam wczesniej niz 37 tydzien.

też właśnie mam trochę z tym problem i dlatego się obawiam, że zacznie się nagle

> Jesli mozesz napisz mi cos na temat tego szpitalasmileFeminy w Lubinie

napisałam ci na priva

> Pozdrawiam Cie serdeczniesmile odzywaj sie smile masz 28 tydzien wedlug OM czy USG?
            > ja mam wedlug USG 27 a wedlug OM 25 wiec troszke duza rozbieznosc i nie wiem
            > ktorym terminem mam sie sugerowacsmile fajnie bylo by sie spotkac i razem jechac
            > tam smile

mam dokładnie koniec 28 tygodnia teraz, wg OM i usg tak samo. Czyli jesteśmy w
            zasadzie w identycznej sytuacji. Byłoby bardzo miło jechać tam razem, zawsze
            raźniej. Tyle tylko, że ja jeszcze ciągle nie zdecydowałam sie ostatecznie na
            nich, bo po prostu daleko. Chyba mam więcej niż 300 km, sprawdzę dokładnie.
            Wszystko pozostałe by mi super pasowało.
            • zonkaasia Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 16.05.06, 22:11
              Witajsmile

No wiec ja obecnie w 28 tyg i 4 dni z USG i wedlug tego terminu mam rodzic wiec
              umawialam sie z lekarzem na 14 lipca jesli bys sie zdecydowala bysmy jechaly
              razemsmile a ty do schwedt masz duzo blizej zaraz sprawdze w internecie na mapie i
              Ci napiszesmile

Kobietko ty masz 250 km do schwedtsmile wiec o 120 mniej ode mnie, ale oni i tak
              na tej mapie zaokraglajasmile

Wiesz zaczelam sie zastanawiac nad ta femina, tylko nie mam pewnosci ze zrobia
              cc na zyczenieuncertain nie wiem jak sie ich zapytac bo narazie mam wskazanie slowne
              od lekarza i nic wiecej zobaczymy co sie okaze po wizycie 1 czerwca u ortopedy.

A napisz mi jak mozesz cos wiecej na teamt tych dwoch innych niemieckich
              szpitali, daj jakies namiary stronki w internecie pozcytam sobiesmile

Napisz tez o feminie co wiesz wiecej tzn czy np zwykly porod jest odplatny ze
              znieczuleniem ZO i z obecnoscia meza itd, dzieki z gory czekam na odzewsmile

Aska
              • earl.grey Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 18.05.06, 17:32
                nie, sam poród naturalny w Feminie nie jest odpłatny, bo maja umowę z NFZ (w
                przeciwieństwie do prywatnych szpitali w Wawie), ale nie wiem, czy płaci się za
                zzo.
                • duplomama Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 24.05.06, 07:34
                  Dziewczyny,a na kiedy macie termin i jak to rzeczywiscie wyglada w tej klinice?
                  Trzeba tam zadzwonic?Pojechac?Jesli mozecie to przeslijcie troche informacji tu
                  lub na priva bo jestem bardzo zainteresowana.
                  Naprawde NFZ pokrywa wszystkie koszty??Prosze Was o odpowiedz.
                  Pozdrawiam.
                  • earl.grey Re: cc na życzenie za darmo - w Niemczech 25.05.06, 16:20
                    zadzwoń do nich na infolinię podaną w moim pierwszym poście. Z informacji, które
                    u nich uzyskałam, wynika, że nigdy ie mieli problemów z refundacją, ale
                    najlepiej zapytaj o to ich samych (tzn. twój oddział NFZ i szpital w Schwedt),
                    bo btoś mi pisał na forum Szpitale, że podobno Zachodniopomorski NFZ zaczął
                    robic jakieś smrody z refundacją porodów. Mi Wielkopolski deklarował, że nie ma
                    problemu.
    • lorienn do mam będących na zwolnieniu 22.06.06, 10:18
      mam pytaniedo mam wink które były przed porodem na zwolnieniu lekarskim (przez
      dłuzszy czas) i rodziły w niemczech. Czy faktycznie były jakieś problemy z
      refundacją? (bez wskazania leżenia)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka