Dodaj do ulubionych

craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciemiączk

25.10.06, 17:44
Witam, wiem ze był już taki wątek i został zarchiwizowany, chciałabym go
wyciagnąć i prosić mamy, których dzieci miały własnie ten problem, aby
napisały jak teraz po zabiegu rozwijają sie ich dzieci.
Ja mam dwoje dzieci starszego Radusia i młodszego 3,5 miesięcznego Krzesimira,
który właśnie ma podejrzenie craniostenozy, we wtorek 31 października jedziemy
do CZD do neurochirurga. Strasznie boję ie operacji i możliwych po niej
komplikacji. Prosze napiszcie jak u Was biegie życie po zabiegu.

Madzis12 Z Krzesimirem i Radusiem pozdrawia
Obserwuj wątek
    • martek40 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 26.10.06, 01:18
      Hej.
      Spróbuj skontaktować się z Agunią,
      mamusią Bartusia.
      Agunię znajdziesz na forum
      www.niezwykla-kraina.pl
      Pozdrawiam cieplutko,
      życząc dobrych wieści
      i zdrówka Budryskom. ;)
    • annarow Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 26.10.06, 10:30
      CZeść,
      Moja córka (15 m-cy) ma craniostenozę, ale na razie nie będziemy jej operować -
      nie ma ucisku na mózg, więc nie ma co męczyć dziecka. Jesteśmy pod opieką
      neurochirurgów w CZD

Pozdrawiam
    • iwoku Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 28.10.06, 03:36

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=19997347&a=19997347
    • madzis12 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 01.11.06, 17:16
      Dziękuje za link do zarchiwizowanego wątku, infgormacje tam zawarte dużo mi
      podpowiedziały.

Byliśmy w CZD w Warszawie, została potwierdzona Craniostenoza,będzie operacja,
      termin ustalony na 5 lutego 2007 r.
      • trina7 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 14.11.06, 17:45
        Witam!
        moja 7 miesięczna córeczka ma zrośnięty częściowo szew czołowy i wieńcowy.
        Zabieg ma być przerpowadzony w styczniu w Polanicy Zdrój. Rozmiawiałam z
        lekarzami i nie otrzymałam konkertnej odpoiwedzi czy dziecku podawać w dalszym
        ciągu wit.D3. Chciałabym wiedzieć jak było lub jest w przypadkach innych dzieci.

Pozdrawiam
    • izabela_bli Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 13.12.06, 13:22
      Cześć!

Mój obecnie już 18-miesięczny synek Miłoszek miał w wieku 9 miesięcy
      przeprowadzoną operację przedwczesnego zarośnięcia szwu strzałkowego.
      Operacja odbyła się w CDZ w Międzylesiu.
      Już po porodzie stwierdzono "łódkowaty" kształt główki i zalecono obserwację
      neurologiczną pod kątem przedwczesnego zarastania szwów czaszkowych.
      Odnieśliśmy jednak wrażenie, że pani neurolog nie bardzo wie o co chodzi, ale
      wzięła go pod stałą opiekę ze względu na wcześniactwo. Na szczęście byliśmy
      również pod opieką pani doktor w Poradni Patologii Noworodków i Wcześniaków.
      Ona już wcześniej spotkała się z takimi przypadkami i kształt główki naszego
      synka szczególnie ją interesował. Układaliśmy tę główkę dużo na wprost w takim
      ograniczniku, ale nie wpływało to na zmianę kształtu główki. W końcu w wieku
      4,5 miesiąca pani doktor z patologii stwierdziła, że ta główka się jej nie
      podoba i że powinien synka zobaczyć neurochirurg. Pani doktor miała porównanie
      kształtu główek, bo Miłoszek ma brata bliźniaka - Szymonka, u którego choroba
      nie wystąpiła. Wizyta u neurochirurga potwierdziła przypuszczenia pani doktor z
      patologii. Potem były badania - tomografia komputerowa, konsultacje w CZD.
      Przypadek naszego syna nie był pilny, więc z operacją chcieliśmy czekać
      maksymalnie długo, bo chłopcy urodzili się w 34 tc, a Miłosz ważył tylko 1750 g
      i chcieliśmy, żeby nabrał trochę masy. Lekarz w CDZ mówił, że najlepiej robić
      takie operacje w wieku od 3 do 9 miesięcy. W międzyczasie okazało się jednak,
      że u Miłosza występuje podwyższone ciśnienie śródczaszkowe, które powoduje
      zmiany na dnie oka. Nieleczone może doprowadzić do ślepoty. I to już była
      poważna przyczyna przeprowadzenia operacji. Z różnych przyczyn operacja odbyła
      się dopiero w trzecim wyznaczonym terminie i faktycznie w wieku 9 miesięcy.
      Miłosz zniósł ją dobrze, nie było żadnych powikłań. Po tygodniu wyszliśmy do
      domu, a po kolejnym zdjęto szwy.
      Obecnie obserwujemy dna oczu. Prawe oczko już wróciło do normy. Lewe jeszcze
      nie, ale jest w lepszym stanie. Miłoszek rozwija się prawidłowo, podobnie jak
      Szymonek. A nawet zaczął o ok. tydzień szybciej siadać, raczkować, chodzić.
      Główka wciąż jest "łódkowata", ale juz dużo zgrabniejsza i ostatnio zaczyna
      trochę rosnąć na boki.
      Z powodzeniem mogę polecić dr Barszcza z CZD.
      A i jeszcze jedno. W tym samym dniu był operowany jeszcze jeden chłopiec z tą
      samą chorobą z mojego miasta (nawet). Miał on wtedy 3 miesiące i też czuje się
      bardzo dobrze.

Pozdrawiam
      Iza
    • ewamonika1 Re: strona www 15.12.06, 20:01
      może ktoś nie zna tej strony, dziś trafiłam przypadkowo:

strony.aster.pl/czaszka/index.htm
      na stronie m.in. linki, historia dziecka.

e.

• agacisko33 Re: strona www 05.02.07, 16:14
        Witam, dziś usłyszałam wyrok- cytuję: zarośnięcie szwu strzałkowego, wieńcowego
        przedwcześnie. Mój synek ma 7 miesięcy i rozwija się prawidłowo. Urodził się z
        główką jak E.T. ma długą jajowatą głowę w obwodzie 47cm. Ortopeda kazał dawać 3
        krople witaminy D3 bo USG bioder wykazało brak jądra zwapnienia. Powiedział, że
        podawanie D3 nie ma bezpośredniego związku na zrastanie się ciemiączka, które
        było znikome. Jestem przerażona wizją szpitala i operacji. Mieszkamy w
        Szczecinie, szpitale nie mają wolnych miejsc a prywatnie nie da się niczego
        załatwić. Dopiero za tydzień mam zadzwonić.
        Powiedzcie jak wyglądał wasz pobyt w szpitalu i jakie badania robili waszym
        dzieciom. Jak wygląda TK (tomografia komputerowa)- czy ogólne znieczulenie jest
        konieczne?. Ja sobie nie wyobrażam zostawienia dziecka karmionego piersią w
        szpitalu.
        • agacisko33 Re: strona www 13.04.08, 21:57
          Witam
          Minął jakiś czas...
          Mój synek miał craniosynostosis SAGITTAL i operowany był 15-go maja 2007 w szpitalu przy ul. UNI LUBELSKIEJ. Mieszkamy w Szczecinie i tutaj takie operacje wykonuje świetny neurochirurg Leszek Sagan. Szkolił się w tego typu operacjach w USA.
          Patryczek miał zrośnięte szwy : strzałkowy i czołowy. Operacja trwała 5 godzin. Po siedmiu dniach wyszliśmy do domu. Operację miał po skończeniu 10- miesiąca życia, bo była spora kolejka i lekarze dodatkowo zaczynali strajkować. Mały czuje się dobrze. Bystry, ciekawski, wesoły.
          To nie prawda, że jak głowa jest duża to nie ma się czym martwić i że wyklucza się cranio... Wielkość obwodu głowy Patryka w 7 miesiącu życia wynosiła 47cm! w 10 miesiącu 48cm.
          Na jakimś forum medycznym, gdzie nie mogłam się zarejestrować żeby coś napisać, jakiś "konował" tłumaczył kobiecie, że jeżeli wielkość głowy jest ok- to automatycznie wyklucza się cranio...

Rodziny, które szukają informacji na temat przedwczesnego zarastania szwów czaszkowych przeważnie trafiają na 2 fora- TO lub Forum rodziców:
          www.dzieciom.pl/forum/viewtopic.php?p=13902#13902
          Podaję linki do stron na których są zdjęcia i opis "choroby"
          WARTO PRZECZYTAĆ żeby się uspokoić i dowiedzieć czegoś więcej:)

katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/788211.html
          www.craniofacialcenter.com/images/craniosyn.pdf
          www.craniosynostosis.net
          www.geocities.com/gregwpruitt/index.htm
          strony.aster.pl/czaszka/linki.htm

podaję mój e-mail: sun-light@tlen.pl bo na forum już prawie nie zaglądam.

pozdrawiam cieplutko
          Agata
    • arletais Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 27.01.07, 19:33
      cześć mój synek jest po operacji miał zrośnięty szew czołowy i lewą stronę
      wieńcowego. Teraz ma 3 latka operację miał w wieku 18 miesięcy, gdybyś chciała
      pogadać mój nr gg 502381. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że Aleksy rozwija się
      ponadprzeciętnie, bardzo wczesnie zaczął mówić, ma doskonałą pamięć, ogólnie
      jest bardzo bystrym dzieckiem, myślę, że twój niepokój wiąże się przede
      wszystkim z rozwojem psychicznym synka Pozdrawiam
      • ppaula2 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 29.01.07, 13:15
        Moja córeczka prawie od urodzenia nie bierze wit. D3 ze względu na małe
        ciemiączko (1x1). Lekarz nie dał mi konkretnej odpowiedzi czym to grozi. To cp
        rzeczytałam w tym wątku przeraziło mnie. Prosze odpowiedzcie mi czy u nas też
        to musi skończyć się operacją? Czy same odstawienie wit D3 coś pomaga?
        Zaniepokoiłam się! Dodam też, że mała 11. lutego skończy 3 miesiące
        • arletais Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 02.02.07, 18:16
          niekoniecznie musi sie tak to skończyć ale odpowiedz będziesz znala tylko wtedy
          gdy skonsultujesz to z neurochirurgiem, małe ciemiączko jeszcze o niczym nie
          świadczy, trzeba sprawdzić jak jest ze szwami czaszkowymi, czy nie zarastają,
          nie powinny być zrośnięte do ok 6 roku życia, mojemu synkowi przedwczesnie
          zarósł czołowy i lewa strona wieńcowego
        • burza4 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 03.02.07, 19:40
          zajrzałam przypadkiem, ale zaintrygował mnie ten wątek, bo pediatra już na
          pierwszej wizycie z moją córką stwierdził, że ciemiączka nie wyczuwa u niej w
          ogóle, jest zarośnięte. Żadnych dalszych badań ani wizyt u neurologa nie
          zlecał. Nic się nie stało, moja córka jest zdrową, wyrośniętą nastolatką, więc
          niekoniecznie musi to być problem.
          • verdana Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 03.02.07, 20:28
            Małe ciemiączko to jeszcze nie choroba! Moje dzieci miały bardzo małe
            ciemiaczka (przy urodzeniu wielkości opuszka dużego palca) i wszystkim trojgu
            zarosły ok. 3 miesiąca życia. Pediatra twierdził, że to nic złego i miał rację -
            wszystkie dzieci rozwijały się całkowicie prawidłowo, a intelektualnie sporo
            ponad norme.
            • agacisko33 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 07.02.07, 18:19
              Witam, dziś usłyszałam wyrok- cytuję: zarośnięcie szwu strzałkowego, wieńcowego
              przedwcześnie. Mój synek ma 7 miesięcy i rozwija się prawidłowo. Urodził się z
              główką jak E.T. ma długą jajowatą głowę w obwodzie 47cm. Ortopeda kazał dawać 3
              krople witaminy D3 bo USG bioder wykazało brak jądra zwapnienia. Powiedział, że
              podawanie D3 nie ma bezpośredniego związku na zrastanie się ciemiączka, które
              było znikome. Jestem przerażona wizją szpitala i operacji. Mieszkamy w
              Szczecinie, szpitale nie mają wolnych miejsc a prywatnie nie da się niczego
              załatwić. Dopiero za tydzień mam zadzwonić.
              Powiedzcie jak wyglądał wasz pobyt w szpitalu i jakie badania robili waszym
              dzieciom. Jak wygląda TK (tomografia komputerowa)- czy ogólne znieczulenie jest
              konieczne?. Ja sobie nie wyobrażam zostawienia dziecka karmionego piersią w
              szpitalu.
              przepraszam że się powtarzam, ale niechcący trafiłam na "środek"
              • agacisko33 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 07.02.07, 18:47
                Znalazłam ładną stronę, na której jest opisany przypadek chłopca z
                craniostenosis i są zdjęcia po operacji oraz do 5 roku życia.
                www.geocities.com/gregwpruitt/index.htm
                Nareszcie zobaczyłam jak wygląda dziecko przed i po operacji.
                pozdrawiam...
                • agacisko33 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 26.02.07, 21:06
                  Byliśmy z małym w szpitalu i niestety trzeba będzie zrobić operację. Mój synek
                  ma craniosynostosis typu sagittal. W stanach robią metodą endoskopową i
                  rezultaty są wspaniałe. Zobaczcie sami:
                  www.craniosynostosis.net
    • impassion Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 20.11.07, 13:15
      witam,
      moj syn byl operowany przed 20 laty gdy mial 11 m-cy. pamietam ze bylam
      przerazona. nigdy wczesniej nie spotkalam sie z taka choroba. dzis jest studentem.
      przez kilka lat po operacji byl pod kontrola neurochirurgow z CZD w Miedzylesiu
      pod Warszawa. po operacji nie bylo zadnych powiklan. chodzil do przedszkola, a w
      szkole nie mial zadnych problemow z nauka. ma zdolnosci do przedmiotow scislych
      i nauki jezykow obcych. jestem z niego bardzo dumna i gdyby nie szef na glowie
      przez cala czaszke myslalabym ze operacja nigdy nie miala miejsca.
      pozdrawiam i nie traccie nadziei.
    • gosia1302718 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 31.01.08, 13:34
      moj synek jes 3miesiace po operacji,tez strasznie sie balam ale
      naprawde to nie jest nic strasznego. w 4 dobie po operacji
      zostalismy wypisani do domku,a szwy zostaly po tygodniu zdjete na
      miejscu zamieszkania.operacja byla przeprowadzona w poznaniu przez
      dr.strzyzewskiego-na prawde swietny lekarz. operacja trwala prawie 4
      godziny minela bez kaplikacji,podczas zabiegu dziecku jest podawana
      krew gdyz traci jej duzo.od razu po operacji glowka nabiera ladny
      okraly ksztalt.lekarze poinformowali mnie rowniez ze na wiele
      wykonywanych takich zabiegow nie bylo jeszcze zadnych powiklan. nie
      martw sie kobietko,pociesz sie tym ze twoje malenstwo bedzie mialo
      darmowa operacje plastyczna.
      • euna Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 01.05.08, 16:26
        gosiu - to bardzo krzepiące co piszesz! w jakim wieku było Twoje
        dziecko podczas operacji ? naszego synka również czeka ta operacja
        lada dzień i bardzo się boję... ma 9 miesięcy.
        • judytek7 Re: craniostenoza - Przedwczesnie zarośnięte ciem 13.10.08, 13:29
          na forum www.wadytwarzoczaszki.fora.pl
          też jest spora grupa dzieci z kraniostenozą
          może warto tam zajrzec
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka