czas

(110 wyników)
  • Zauważyłam, że ktoś odnowił mój wątek z 2010r. ,,...-ja opadam..''. Mój syn ma aktualnie 3 lata i 7miesięcy -piszę bo nie które mamy piszą, że ich dzieci też mają, 2,5 roku:) Zaczął mówić kilka słów, nie umie odmieniać. ,, ja'' to dla niego wszystko co z nim związane. jak coś chce to pokazuje i mówi ,,ja''. próbuje mówić ,,moje'' ale jest ciężko. Umie mówić wszystkie litery ze słowa ,,moje'' ale nie sklei słowa. Od 8miesięcy ma młodszego brata, świetnie się spisuje w roli starszego brata. N...
  • Witam...czytam forum od dluzszego czasu ale do tej pory nic nie pisalam. Moj Maly ma teraz 2.5 roku, poszedl we wrzesniu do przedszkola i dotarlo do nas, ze mocno odstaje od rowiesnikow. Mowil pojedyncze wyrazy niekoniecznie adekwatnie do sytuacji a odkad chodzi do przedszkola pojawily sie rowniez niektore zachowania autystyczne. Bylismy juz u kilku pedagogow ale nic z tego nie wyniklo, czekam teraz na wizyte u psychiatry dzieciecego. W ciagu tych 2 miesiecy przedszkola Mlody zrobil ogromne...
  • Witam serdecznie i od razy przystepuję do żalów: Córeczka urodziłą się zdrowa w 35tyg ciąży.Niestety szczepiona 5w1,ale wszystkie szczepienia przesunięte ze wzgl na choróbska-za późno się dokształciłąm:( , w niemowlęctwie zabieg na przepukline pachwinową,zakażenie klebsiellą,gronkowiec,zapalenie płuc,nietolerancja laktozy,kolki... KArmię piersią po dziś dzień,obecnie córka choruje dość czesto,jednak nie są to poważne choroby(chociaż czasem kończy się antybiotykiem) Nie głuszyła,nie gaworz...
  • W sierpniu kończy 3 lata i nadal z pieluchą. Nie chce mu się sikac na nocnik i nigdzie indziej. Woli pieluchę niż majtki. Jak się zrobi ciepło na dobre to i tak nie będę zakładac pieluchy, może się uda. Ale jak mu powiedziec, jak ma zasygnalizowac że mu się chce siusiu czy kupke. On nie mówi nic:( Ciężko.;/
  • Witajcie, właśnie zaczęłam czytać różne artykuły na temat szczepionek i włosy mi się na głowie zjeżyły. Szczepiłam pierwszą córkę szczepionką infanrix+ IPV+ Hib. Lekarka mówiła mi, że te bezpłatne są szkodliwe, sprowadzane z Wietnamu, więc wolałam zapłacić. Teraz czytam, że te szczepionki są szkodliwe i jestem załamana:(. Moja 4 letnia córka ma opóźniony rozwój mowy, mowa jest agramatyczna, zdania buduje, mówi wszystko, wymawia r ale mowa jest uboga jak na ten wiek, myli rodzje męski z żeński...
  • Moj synek od połowy września chodzi do przedszkola, po tygodniu chodzenia był chory pochodził 2 tygodnie i znowu chory 2 tyg. Jutro ide po chorobie i już dziś od rana gdy tylko usłyszał że jutro idze do przedszkola on płacze udaje że kaszle i ogólnie chce sie wykręcić. Ja od listopada zaczynam pracei mały będzie musiał w przedszkolu być od od 7 do 16.30 . Nie wyobrażam sobie tego bo teraz gdy chodził odbierałam go po obiedzie lub czasem po 14.Za każdym razem gdy go zostawiam jes...
  • logopeda u której byłam nie zrobiła nic poza powiedzeniem jakie ćwiczenia mamy robić -to wiedziałam już zanim do niej poszłam, poza tym kazała czekać. Nie wiem czy mam iść do innego logopedy czy czekać pół roku. Dziecko nie wypowiada świadomie nawet sylab, czy jakiś innych ogłosów poza krzykiem i ,, eeee'' kiedy coś chce. Pół godziny muszę mu tłumaczyć przed snem że jutro będzie oglądał bajki i jutro pójdzie na dwór bo teraz trzeba iść spać itd. A on przez te pół godziny płacz...
  • Witam wszystkich… moja córeczka, która w sierpniu skończy 5 lat ma duże problemy z mówieniem. Mówi dużo, ale mało, kto ją rozumie np „uwaga” mówi – „udada”, „woda” to „choda” a „mucha” to „muta” A wczoraj jak powiedziała „czarodziej” – to prze pół godziny zastanawiam się co miała na myśli – dopiero starszy syn przetłumaczył z języka siostry na polski. Do logopedy chodzimy od dwóc...
  • Pisałam już o naszym problemie, ale napiszę raz jeszcze w skrócie, gdyby ktoś nie czytał wcześniej. Oliwier w sierpniu skończył 2lata, nie mówi świadomie słów, sylab, nie naśladuje dźwięków. Nie świadomie mówi: ,, ba ba'' ,, ma ma'' ,,ta ta'' ,,niae'' -to powstaje coś jak NIE , poza tym wydaje różne dźwięki typu ,, ee'' ,,aa'' ,,yy'' ,, ba'' ,,be'' ,,ama'' . Kiedyś świadomie mówił ,, ama '' na jedzonko ale przestał. Mówił też ,,ałałał'' na pieska, ale byc może o tym zapomniał, bo...
  • Witam, zwracam się do Państwa po poradę. Otóż jestem mamą 26 miesięcznego synka Mikołaja i problem polega w tym, że synuś nie mówi..., nasza Pani pediatra dała nam skierowanie do laryngologa i do psychologa. U laryngologa, Pani dr w ogóle nie zbadała małego i od razu dostaliśmy skierowanie do poradni audio-fonicznej, termin na 9.11! Co do słuchu to moje dziecko nie wskazuje, aby nie słyszało. Wykonuje wszystkie polecenia (typu: wyrzuć papierek, ubierz buty, idź się napić), gdy tylko us...
  • "Badano czy Succimer ( DMSA ), związek merkaptanu, który powoduje zmniejszenie stężenia ołowiu we krwi u dzieci, zmniejsza też stężenie rtęci. Bywa on stosowany u dzieci z autyzmem zgodnie z przekonaniem, że rtęć odgrywa rolę w jego powstawaniu. Stosowany podczas chelatacji ma jednak ograniczoną skuteczność. Chociaż badacze stwierdzili po tygodniu leczenia obniżenie stężenia rtęci we krwi, dalsze podawanie Succimeru przez pięć miesięcy nie wykazało znaczących zmian. Takie spowolnienie wzros...
  • jak długo mówiły po swojemu Wasze dzieci? moja córka - 27 mcy - od ponad roku mówi płynnie we własnym, bardzo skomplikowanym języku. ta płynność w wysławianiu się tak trudnych kombinacji to nawet wzbudza ogólną sensację i zadziwiła pediatrę już z pół roku temu. ona opowiada, prowadzi rozmowy przez swoje plastikowe komórki i co tam znajdzie zamiast, po swojemu czyta gazety i książeczki, zupełnie swobodnie udziela skomplikowanych odpowiedzi, niestety nie wiadomo co mówi:( zasób t...
  • Zajęcia w poradni psychologiczno pedagogicznej, mam wrażenie że całkowicie nie dla nas. Oliwier nie wiedział o co chodzi, zabierał zabawki dziecią, wszystkie dzieci tam mówią, i nie widzę zbliżenia, nie wiem jak ma nam to pomóc. Te dzieci uczą się zbierac zabawki według kolorów, siedzenia 10minut przy mamie.. Nie wiem jak dlugo bedziemy chodzic, bo juz po pierwszych zajeciach nie widze sensu. Oliwier nie mogl sie tam odnalezc i ja tez. Nie umiem postepowac ze swoim dzieckiem. Ni...
  • Bo Mati wczoraj powiedział chyba zdanie...? A było tak; mąż wrócił z pracy i zadzwonił do drzwi. Zapytałam się synka - kto to? A Mati mówi - Kto to? To Tata! - i otworzył mu drzwi. To pierwszy raz, kiedy powiedział po ludzku tyle na raz. Od grudnia wogóle jakby bardziej jest skoncentrowany, robi rzeczy, których nie robił wcześniej, jest lepszy kontakt wzrokowy. Bawię się z nim w "kot w worku". Wczoraj próbował nazywać przedmioty np. auto-oto, klucz-ku, jajo-jajo i chyba jeszcze coś. Wcz...
  • Witam drogie mamy. neurolog prepisał mojej 14 mies córce nootropil. Mała bardzo wyraźnie mówi "nie", czasami "daj". generalnie posługuje się systemem pomrukiwań w różnej intonacji. Jak sobie przypomni to powie jak robi konik czy kotek. Mama , tata nie mówi. Poza tym jest bardzo bystra i inteligentna. Jakie macie doświadczenia z tym lekiem u tak małych dzieci, z tego co widzę podaje się go starszym dzieciom. Czy nie jest jeszcze za wcześnie na taki lek? Pediatra powiedziała mi, że ona by...
  • przede wszystkie witajcie mój synuś w lipcu skończył dwa latka, z mową idzie bardzo powoli, tzn niby gada dużo ale w wielu wyrazach ucina po prostu literki, osoby z poza domu niewiele go zrozumieją, dużo rzeczy też nazywa po swojemu, stara się po nas powtarzać (zwłaszcza to co nie powinien), sam nie wiem czy mam się martwić czy nie, z jednej strony wydaje mi się że nie ale z drugiej dzieci w jego wieku już naprawdę pięknie mówią
  • Amelka radzi sobie coraz lepiej , rozumnie super, nastawienie do ćwiczeń też tylko czasem się tak zawiesza, 'wolniej trawi co ma zrobić'. Skupić się na zadaniu potrafi ale te rozkojarzenia są często. Jaki specyfik tu zaradzi?
  • Poznałam osoby, które poddają swoich synów tej terapii u jednej z przeszkolonych przez p. Wianecką terapeutek. To dość kontrowersyjna metoda, jeśli ktoś nie wie.. Ci chłopcy, o których piszę, mają autyzm. Obie matki bardzo chwaliły, jedna była zachwycona, bo jej syn nie mówił nic a teraz składa zdania. Mówi ze zrozumieniem, nie mechanicznie. Co Wy na to? Są turnusy prywatne, bardzo kameralne. Główną terapią jest właśnie ta metoda torowania oraz takie przyjemnościowe typu hippoterapia itd. ...
  • moj syna ma 2lata i 2 miesiace...urodzil sie o terminie dostal 10 pkt..nikt mi nigdy nie powiedzila, ze cos nie jest tak.co prawda w 6 tyg. zycia dostalismy skierowanie do neurologa(podejrzenie obnizonego napiecia miesniowego), ale ta diagnoza nigdy nie zostala potwierdzona. chyba z 5 razy bylismy kontrolnie u neurologa i bylo ok. syn zaczal chodzic w wieku 14 miesiecy.mial okres w swoim zyciu, ze czesto chodzil na palcach...pytalam znow-odpowiedz-jak nie chodzi caly czas to prz...
  • czesto zaglądam na to forum bo wy drogie mamy rozumiecie mnie najlepiej synek nie robi od lata żadnych postepów w mowie tak jak by się zatrzymał,nie powtarza wogóle (nigdy tego nie robił),ogólnie mówi bardzo mało może z jakieś 15 słów z czego 40% nioezrozumiale (rozumiemy go ylko ja i mąż). no wiec mówi podstawy typu mama tata baba dziadzia ciocia, również słowa typu cidzi(kotek),aja(piesek ajaks),koko (kura,kogut),tu tam(w odniesieniu do rzeczy i ludzi ale nie powie np.tu koko ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się