czas

(55 wyników)
  • malutka ma dysplazję obu bioderek. W jednym IIa w drugim IIa/IIc. Póki co mamy szeroko pieluchować. maleńka ma 2 miesiące. jestem dość sceptyczna jeśli chodzi o pieluchowanie. Czy to w ogóle pomaga? Panicznie boję sie aparatu. Czy zawsze jest tak, ze nosi się go dwu- -krotność życia dziecka? Czy zawsze upośledza to rozwój motoryczny? Pomocy, odpowiedzcie proszę.
  • Witam serdecznie. Mam na imię Monika i mam 37 lat. 35 lat temu miałam operację na oba stawy biodrowe, po której zostały mi właściwie tylko blizny. Przez lata byłam pod obserwacją lekarzy z Poznania a z czasem "wyrosłam" i zapomiałam o wszystkim. Stawy raczej mi nie dokuczały chyba, że na zmianę pogody :-) Urodziłam dwójkę dzieci bez najmniejszego problemu. Ostatnio jednak coraz bardziej mi dokuczają, boli mnie zwłaszcza jedno biodro, które zawsze było troszkę mniej sprawne. Jes...
  • A taka mialam nadzieje na rytualne spalenie frejki zwanej przez mojego starszego synka flejkiem. Jedna nozka juz prawie wyleczona z IIc, natomiast z IId nie ma poprawy i musimy nosic szelki - wstepne zalecenie 3 miesiace. Niech to szlag trafi. Jestem zalamana.
  • córka miała dysplazję, nosiła szelki pawlika (3msc) dysplazja została wyleczona, córka ma obecnie 20msc, byliśmy na kontrolnej wizycie u ortopedy jak mała zaczęła chodzić i wszystko było w porządku, było robione usg i ortopeda sprawdziła jak dziecko chodzi, a chodzi ładnie stawiając nóżki, ogólnie nie ma problemów, mała jest bardzo ruchliwa, wszędzie wchodzi, skacze, biega itp, ale przy zakładaniu bucików, a wiadomo teraz zima, buciki wyższe, ciężko wchodzą na nogę, czasami jak jej pcha...
  • mam pytanie- moja córeczka miała II a - lewe i prawe bioderko, po miesiącu noszenia Frejki było na granicy normy a teraz jest I - lewe i prawe i lekarz dalej każe nosić Frejkę- jaki stan jest prawidłowy? żeby tak lekarze czasami rozmawiali z laikami po ludzku...choć coś wyjaśnili...eh..
  • No to mamy problem… dysplazja stawów biodrowych - obydwa biodra IIIB. Mała ma 5 tygodni, była ułożona miednicowo – więc było zagrożenie dysplazją, w szpitalu zalecili szerokie pieluchowanie i kontrolę usg do 6 tyg. W 3 tyg. życia pediatra stwierdziła dobre odwodzenie bioderek, ale my i tak uparliśmy się na to usg. Umówiliśmy sobie wizytę u ortopedy w CM LiM we Wrocławiu, gdzie mamy pakiet medyczny i jakoś tak przed tą wizytą mnie tknęło żeby poszukać informacji w neci...
  • witam! jestem tutaj nowa i nie mam pojecia jak nawet obslugiwac sie tym forum a co dopiero ta koszmarna rozworka :( moja niunia od paru dni jest "unieruchomiona" a ja nie mam zielonego pojecia jak jej pomoc i ulzyc w cierpieniu, zadna pozycja nie jest dla niej wygodna, wciaz piszczy i placze tylko bycie na rekach ja uspokaja. prosze powiedzcie mi jak wy spedzacie czas z swoimi malenstwami jak sa tak uwiezione? czy moge niunie polozyc na brzuszku w tym czyms? jak ukladac ja do zabawy? co...
  • Witajcie, jestem zielona w temacie, ale licze na wsparcie i zrozumienie ;-) Moja Marysia ma 2 miesiace. Nie moglam z nia pojsc na piwerwszy termin usg bioderek, bo lezala w szpitalu na zakazenie ukladu moczowego. Termin mamy jak bedzie miala juz 3 miesiace. Dzis pediatra zwrocla uwage, ze mała ma nierowno rozlozone fałdki skory na bioderkach, na lewym jst ich 5, a na prawym 2. Czy do czasu usg moge coś zaradzić? Moze dodatkowe pieluszki tetrowe? Prosze poradźcie!
  • U Amelki leczenie zakończono 1 lipca od tego czasu nauczyła się pełzać niestety w tej pozycji nogi trzyma nadal na żabkę czasami lekko oderwie się od podłogi ale pełzanie to... raczej takie na metodę czołgania. Chodzimy na basen od tego czasu mała nauczyła się turlać, przewracać na brzuch, z brzucha na plecy siadać z pozycji leżącej na brzuchu poprzez szpagat, siadać z pozycji na plecach zazwyczaj gdy ma lekkie podwyższenie pod głową, siadać z pozycji na plecach z podwyższeniem i podpa...
  • Witam Nie wiem jak wy ale ja wciąż boję się o moje maleństwo. Moja Milenka w 4 tygodniu miała stwierdzone podwichnięcie lewego bioderka IIIa, zalecone leczenie przez ortopedę - niestety szyna koszli na 24 h z wyłączeniem na kąpiel i na przewijanie. Po 7 tygodniach poszliśmy na kontrolę i okazało się, że bioderko zostało wyleczone. Byliśmy strasznie zaskoczeni bo nastawiliśmy się na długie leczenie. Bardzo się z mężem cieszyliśmy bo mała już ostatnie 2 tygodnie strasznie się buntowała p...
  • Witam, mam pytanie odnośnie ułożenia nóżek waszych dzieci po wyleczeniu dysplazji, czy nóżki układają się dokładnie tak samo czy troszkę inaczej? bo moja córka po wyleczeniu nóżki z IIb miesiąc temu (teraz 6 miesięcy) trzyma ją troszkę inaczej, czy to powód do niepokoju?
  • Jak się cieszę, że znalazłam to forum! Kilka dni temu Mikiemu (5 tygodni) zdiagnozowano dysplazję, prawe biodro IIa a lewe IIc. Ortopeda zalecił poduszkę Frejki. Oczywiście najpierw przeraziłam się, bo tak naprawdę nie wiedziałam dokładnie co to za choroba i z czym się wiąże. Kiedy zakładałam Małemu poduszkę, płakałam razem z nim. Teraz trochę się już oswoiliśmy z tematem (Miki przyzwyczaja się do poduszki a ja już nie ryczę) ale nadal kłębi mi się w głowie masa pytań i wątpliwości. C...
  • ...przewracać się na brzuszek no i oczywiście chodzić? Jak jest z mięśniami u takich dzieci?
  • drogie mamy mam takie pytanie , czy jak ortopeda zalecil Waszym maluszkom orteze 24 godz na dobe to faktycznie tyle sa w tej ortezie ? Moja coreczka ( 6 mc) ma wade II c , a drugie bioderko zdrowe Ia, leczymy ja juz prawie piec miesiecy z podwichniecia. Wczesniej byla poduszka frejki a od dwoch miesiecy szyna z zaleceniem noszenia non stop, sciagac mozemy tylko do przewijania i do kapieli. Corka jest w szynie prawie 24 godz z wyjatkiem wyjsc na spacer (czyli jakies 2 godziny) bo...
  • My już jestesmy po operacji prawego bioderka.Bałam się niesamowicie ale wszystko poszło dobrze a od wczoraj jesteśmy w domku.w szpitalu spedziłam tydzień a po operacji 5 dni.Ola szybko doszła do siebie nie była konieczna transfuzja.Dodam że to czego bałam się najbardziej okazało sie najmniejszym problemem.szybko zrozumiała że od tej pory ma robić sisiu w pampersa i że ma gipsik.Był tylko problem z jedzeniem.Nie chciała w szpitalu nic zjeść łacznie ze słodyczami.Wszystko wpychałam na sił...
  • wiem,ze to bardzo indywidualna kwestia. moja córa ma 15 miesiecy,od 6 mż nie ma juz rozworki; obecnie nie chodzi - wprawia się w staniu,cos tam kombinuje,ale nie chodzi.nie zmuszamy jej,nic nie przyspieszamy,ostatnie rtg wykazało,ze lewe (dysplastyczne) rozwija sie nieco wolniej,a ze niechodzenie do 1,5 roku jest fizjologiczne(opinia ortopedy),to tym bardziej nie przyspieszamy. tyle,ze powoli irtytuje mnie otoczenie "jeszcze nie chodzi ?!" puszczam mimo uszu,ale boję się o nasz...
  • Witam, moj synek ma 2 miesiące i od 3 dni nosi frejkę. Jest zły i wciąż płacze bo nie może rozprostowac nóżek, właściwie cały czas trzeba dawac mu pierś i nosić na rękach inaczej płacze. Przestał się usmiechać i czuje jakbym traciła z nim kontakt. Jak wasze dzieci znosiły ortezy? Czy dziecko się przyzwyczaja i kiedy? pzodrawiam
  • witam, moja córka (7 tyg) madysplazję stawu IIc - ortopeda zalecił majteczki ortopedyczne odwodzące ktoś może wie jaka jest ich skuteczność i ile może trwać leczenie? i czy w takich majteczkach mogę ją kłaść na brzuchu? nie będzie jej niewygodnie?
  • Witaj, już Ci pisałam swoją historię, ale pozwolę sobie przedstawić ją pokrótce raz jeszcze.W 10 tyg. mojej córce została zdiagnozowana dysplazja IIc. Pierwsza lekarka zaleciła jej koszle rozmiar 4, w której była dwa tygodnie do kontrli, w trakcie, której zażądałam zmiany ortezy na mniejszą. W międzyczas udałam się do dobrego specjalisty(poleconego) na potwierdzenie diagnozy, ale on nie robiąc USG(nie miał aparatury)po badaniu fizykalnym nie stwierdził nic poważnego, zalecił koszlę,ale ...
  • Witam.Moja córeczka będzie miała prawdopodobnie wyciąg mam w związku z tym wiele pytań.Jeśli mozecie mi na nie odpowiedzieć to będe bardzo wdzięczna.Czy wasze dzieci miały całe 6 tygodni wyciag i czy poprawa może nastapić wczesniej?Czy po wyciagu gips był załozony w zabke?A jeśli wyciąg i gips nie pomoże to w jakim wieku robiona jest operacja?Wiem,ze jeżeli nie będzie operacji to córka będzi kuleć, a czy wasze dzieci przed operacją kulały lub kuleja?To pytanie jest skierowane pr...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się