czas

(93 wyniki)
  • Przejrzałam archiwum i wszystkie informacje na ten temat są z przed kilku lat. A jak to jest teraz?
  • jakie mieliście wyniki przed operacją?? nasza Córka ma 43 sek. obawiam się, że jest za wysoki... :-(((
  • witam. mój synek(6 miesiecy) miał 3 tyg temu operacje całkowity prawostronny rozszczep wargi i podniebienia.Operowała go pr Dudkiewicz na Koziej.Małemu zrobia się dziura w podniebieniu dosyć duża wszystko idzie nosem gdy karmie go łyżką kontrole mamy 11.01.10.chcialabym wiedziec czy lapisuje się tylko małe dziurki czy duże też? czy ktoś może miał lapisowanie i czy to coś daje?
  • Czy uważacie,że dziecko z rozszczepem wargi i podniebienia z założona płytką może chodzic do żłobka ? Czy któraś z Was bierze jakieś pieniążki na tak chore dziecko?Czy lepiej oddac do żłobka,czy siedziec w domku.Nie mam pieniędzy na siedzenie w domu,jak mam dac sobie radę,czy ktoś mi może powiedziec,gdzie zgłosic się po jakiś zasiłek i ile on wynosi ?
  • Witajcie, drogie mamy, moje dziecko jest już 8 miesięcy po operacji. Dzisiaj bardzo mocno uderzyla się w usta, i to od tej strony rozszczepu. Usta jej mocno spuchły, w ogóle dziwnie wygląda. Moje pytanie, czy ktos wie, czy po takim czasie usta sa już zagojone i czy nie ma możliwości już uszkodzić efektów operacji? Bardzo proszę o odpowiedź.
  • witam powiedzcie mi ile czasu trzeba chronić wargę przed urazami mi lekarz mówił 2 tyg od zdjęcia szwów a od koleżanki dowiedziałam się, ze inny jej lekarz mówił tydz. jesteśmy tydzień i 2 dni po operacji i nie wiem czy on pocierając noskiem o poduszkę może sobie coś zrobić zarówno nosku jak i bliźnie, przez to nie śpię prawie całą noc bo gdy mały się poruszy ja od razu wstaję i mam jeszcze pytanko odnośnie chrapania do kiedy dzieci po rozszczepie wargi i podniebienia chrapią, bo mój to...
  • zbliża się lato, jesteśmy w tej chwili prawie 2 miesiące po operacji, na razie smaruję tylko alantanem, ale pewnie niedługo będę stosowac coś na blizny, może to głupie pytanie, ale jak to się stosuje? krem z filtrem na maść? czy najpierw zetrzeć maść, przemyć wodą utlenioną i wtedy krem przed wyjściem...?
  • Mam pytanie czy są tu rodzice dzieci z niskorosłością/niedoborem wzrostu? Mój Syn urodził się duży ale od pierwszej operacji jest w zasadzie cały czas na 3 centylu lub poniżej :( Oczywiście jest pod opieką endokrynologa/gastrologa/alergologa i genetyka. Ostatnio spotkałam się ze stwierdzeniem, że przy rozszczepie mogą być także problemy z przysadką - jest w linii środkowej głowy. Więc zastanawiam się czy ma to jakiś związek i czy są inne, podobne przypadki?
  • chciałabym zapytać jak wygląda sytuacja zwolnienia z pracy dla rodzica opiekującego sie dzieckiem kilka dni po operacji np. do czasu kiedy zacznie znowu dobrze jeść, kiedy będą zdjęte szwy itp.czy zwolnienie takie wystawiane jest rodzicowi przez pediatrę czy może np. pani Prof. wystawia takie zwolnienie?
  • Mała miała 3 tygodnie temu operację rozszczepu podniebienia miękkiego. Wyszłyśmy ze szpitala dzień po, wszystko wydawało się być dobrze. Przez 10 dni po operacji jadła tylko łyżeczką, z butelki nie chciała, na sam widok butli się odwracała. Po operacji skończyło się ulewanie noskiem. Dziś jak mała płakała zajrzałam jej do buzi świecąc latarką (oczywiście tylko zajrzałam, nic tam jej nie wsadzałam) i zobaczyłam, że w miejscu, gdzie rozszczep się zaczynał ma dziurkę, która przy płaczu pow...
  • Moja córka jest już 9 mies po operacji -rozszczep obustronny a jej blizny są czerwone i nierówne. Operowała pani profesor, na początku smarowałam dermatixem jakieś 2-3 miesiące,później dr Piwowar i Radkowska polecili zmienić na Contratubex- rezultaty raczej podobne. Dr Piwowar mówił, żeby się tym nie przejmować bo to oznacza, że blizna jest cały czas w przebudowie. Zastanawiam się czy nie przejść z powrotem na Dermatix, w grudniu mamy wizytę. Jak często smarujecie? Czytam, że u w...
  • Witam jestem ojcem 16 latka. Syn przeszedl wszystkie 3 operacje: podniebienie, warga, przeszczep kosci do wyrostka. Został nos, dość mocno skrzywiony i spłaszczony. Czas, kiedy zmienia szkołę, idzie do liceum, wydaje się optymalny do takiej operacji. Ale czy nie jest za wczesnie? Dotąd zawsze mówiono nam, ze pacjent, a własciewie jego twarz musi "urosnąć". Czy to jednak jest aż tak istotne? Wolałbym, żeby do nowej szkoły trafił już po poprawieniu tego defektu. Bardzo proszę o Wasze opinie ...
  • Moja 3 letnia córka ma bliznę na wardze po urazie. Nie miała rozsczepu ale pomyślałam sobie, że macie największe dowiadczenie (jeśli tak można powiedzieć) z tego rodzaju bliznami. Jest już raczej za późno na maści, bo uraz miał miejsce ponad rok temu. Jeśli bedziemy coś z tym robić to pewnie dopiero jak będzie miała klkanaście lat ale już zastanawiam się jakie są możliwości. Czy możliwe jest, że ta blizna "sama z siebie" się poprawi ? Czytałam, że prof Dudkiewicz robi dermabrazję...
  • Mam synka z obustronnym rozszczepem wargi i podniebienia twardego i miękkiego, chciałabym się dowiedzieć czy ktoś miał podobny przypadek. Co robią podczas pierwszej operacji w IMiD? Co w drugiej? Proszę napiszcie, bo od lekarzy niestety nic się nie dowiedziałam - "brak czasu..."Pozdrawiam
  • Czy u Was też tak było ???? Pomóżcie Mieliśmy pierwsze badanie bera kiedy mała miała 5 mies przed zabiegiem i miała tylko 40 decybeli czy jak to tam nazywają czyli prawie norma i teraz po zabiegu wyszło 50 czyli więcej i że ma płyn w uszach....może jest to spowodowane katarem??który ma niestety od tyg i co chwila wraca.Czy leczyliście też swoje dzieci??czy to coś pomaga??
  • Witam serdecznie, Moj 2,5 miesieczny synek od jakiegos czasu jest na pokarmie zageszczonym no i idzie nam zasadniczo lepiej z jedzeniem niz dotychczas. O niebo lepiej sobie radzi niz ze zwyklym rzadkim pokarmem. Nareszcie zlapalam oddech bo dotychczas sie krzusil, niewiele zjadal i wogole nie bylo lekko. W kazdym razie powinien byc przepajany no i tu znowu pojawia sie problem bo jak tylko wyczuje kropelke wody, glukozy czy nawet herbatki to straszne ryki odchodza. Buzke nawilza...
  • Od bardzo dlugiego czasu nurtuje mnie pytanie zwiazane z metodami operacji - dwuetapowymi i jednoetapowymi, jakie stosuje prof.Z.Dudkiewicz. W przewazajacej wiekszosci osrodkow w Polsce, jak i w Europie, ktore zajmuja sie korygowaniem wad, ogolnie ujmujac, rozszczepowych, przewaza "model" pierwszy. Dlaczego? Wiem, dlaczego prof.Z.Dudkiewicz uwaza, iz operacja jednoetapowa, jednoczesne "zamkniecie wargi i podniebienia", jest bardziej korzystna i przewaza nad dwuetapowa. Nie wiem natomiast o...
  • Witajcie, moja 3,5-miesięczna córeczka ma prawostronny rozszczep wargi podniebienia. Pierwszy miesiąc przeleżała w szpitalu,gdzie była karmiona sondą. Rehabilitantki ćwiczyły karmienie ją butelką habermana Medeli, ale zjadała 3-5 ml w ciągu ok. 20 minut, a porcje już miała ok. 40 ml co 3 godz. PO powrocie do domu spróbowałam karmienia piersią i całkiem nieźle sobie radziła. Jednak nie na tyle dobrze, żeby całkowicie zrezygnować z sondy, raczej jako bonus przed karmieniem. Od 2 t...
  • Co dzieje sie z matką w czasie pobytu dziecka w IMiD? Czy jest taka możliwość żeby matka była całą dobę przy dziecku, czy może przychodzić tylko w trakcie dnia? Nie mam pojęcia jak to wszystko wygląda a jak narazie nie mam gdzie się tego dowiedziec.
  • Jak długo wasze pociechy były osłabione po operacji? Synek ( 6m-cy, obustronny rozszczep wargi, podniebienia i wyrostka) po operacji ma wciąż awersje na jedzenie, w dzień jest bardzo apatyczny,senny i płaczliwy, w nocy budzi się z krzykiem co godzine i trudno go uspokoić. Dodam,że przed operacją był bardzo pogodnym, spokojnym dzieckiem i przesypiał całe noce. Operacja odbyła się 8dni temu, więc już nie powinien odczuwać bólu, jednak apetyt mu nie wraca. Musimy na siłe wlewać mu st...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się