-
czy zdarza sie wam moze cos takiego jak 'chudniecie'/utrata wody od pierwszego dnia do konca okresu. nie chodzmi mi o zjawisko puchniecia przed okresem a potem powrotu do normalnej sylwetki tylko wlasnie utrzymywania normalniej (nieopuchnietej ) sylwetki przez caly cykl za potem w czasie okresu ubrania staja sie luzniejsze niz normalnie a gdy okres konczy sie wszystko wraca do normy. zastanawiam sie czym jest to spodowowanie jakie hormony biora wtym udzial.
-
witam.zacznę od tego ze mam 26 lat.od 2 lat z mężem staraliśmy si o
dziecko.bez skutku.szwendałam się po wielu ginekologach aż w końcu
pojechaliśmy do kliniki leczenia niepłodności.dostałam szereg badan do
wykonania,u m wszystko ok.badania wyszły złe.tzn tsh wtedy miałam 6,17 ( norma
do 4,8),ft3 i ft 4 po środku normy.leczenie zaczęłam od 28 stycznia.brałam po
pół tabletki euthyrox-u 25 przez 2 tygodnie,następnie przez miesiąc po
całej.wykonałam powtórne badanie i tsh jeszcze mi urosło...
-
Jestem nowa na forum od niedawna dowiedzialam się o jego istnieniu. 4 lata
temu stwierdzono u mnie hashimoto, po urodzeniu dziecka, teraz zaczynam myśleć
o drugim ale sie boję ze mi sie nie uda. trafilam na fatalna endokrynolog,
która tylko na mnie krzyczała i stale mówila że nic jej nie pasuje z moimi
wynikami badan.
w sierpniu 2006:
TSH-9.22 norma 0, 36-5,5
ft3 3.88 norma 1,8-4,2, 86,67%
ft4 1,27 norma 0,932- 1,71, 44,16%
anty TPO 248.9
po tych wynikach dostałam dawke 50 eutyroksu...
-
Jakie sa wasze doswiadczenia i wrazenia?
Cala sprawa jest dla mnie dosc nowa i wlasciwie nie wiem co o tym sadzic poza tym ze wyjatkowo perwersyjna choroba.
Perwersyjna, bo wygladasz normalnie a czujesz sie nie za bardzo, i tak naprawde i bliscy i lekarze nie do konca ci wierza/maja swiadomosc przez jaki koszmar przechodzisz.
Poltora roku temu poczulem sie gorzej, slabiej, bylem czesciej zmeczony. Pamiec nie ta, ciezej sie skupic. Przez rok bujalem sie po lekarzach i nikt nie wiedzial o...
-
Witam, z góry powiem, że chodzi mi o firmy produkujące leukotoksyn.. Czy ktoś próbował innych zamienników i zauważył zmianę ? Kiedyś farmaceutka powiedziała mi, że pewne leki mimo tego samego składu mogą działać inaczej (efektywniej bądź mniej ) ze względu na firmę która je wyprodukowała..
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? aktualnie biorę Euthyrox
-
Dawno nie pisałam na forum hurtowo. Stare czasy mi się przypomniały :) Co tam u Was? Jak się czujecie? Ja w miarę w porządku, ostatnio miałam przejścia z odrobinę za dużą dawką, do tego znowu mam niską ferrytynę, więc biorę żelazo. Poza tym to jestem na nogach od rana do wieczora, zatem po słabości z 2008 i 2009 nie ma ani śladu. A już się obawiałam, że nigdy nie będzie lepiej.
:)
-
na dawce 50 Euthyrox miałem TSH 2,70. Od listopada 2010 r. do stycznia 2011 r. brałem dawkę 50 Euthyrox ale w czwartki i w niedziele dawkę 75 Euthurox i po tym okresie nastąpił spadek TSH z 2.70 na 1,585 gdzie norma 0,470-4,640 a pozostale wyniki:
FT4 37.72% [wynik 1.14, norma (0.71 - 1.85)]
FT3 50.25% [wynik 2.47, norma (1.45 - 3.48)]
Od stycznia 2011 do teraz jestem na dawce 62,5 Euthyrox i o to wyniki :
FT4 47.37% [wynik 1.25, norma (0.71 - 1.85)
FT3 59.61% [wynik 2.66, norma (1...
-
Witam wszystkich serdeczenie.W kilku zdaniach chciałabym opowiedzieć moj trwajacy od 4 lat koszmar.Poczawszy od wizyt na szpitalnych izbach przyjęc,z rosnącą z dnia na dzień teczką pełna wyników,tomografy,rezonanse,przeswietlenia ..głupawe usmieszki lekarzy,a skonczywszy załamaniem nerwowym na 4 miesięcznym oddziale dziennym psychiatrycznym..
Wszystko zaczeło sie po ciązy ok 9 miesięcy od porodu zaczęło sie......wiecie dobrze o czym pisze..o bezradności,nieprzespanych nocach, o tym ze mam s...
-
Od 7 miesięcy borykam się z problemem nieregularnych miesiączek, Stosowałam 2 lata yasminelle dawniej cilest i marvelon i nigdy nie miałam problemów z cyklem, który był idealny 28-29 dniowy z wyczuwalna owulacją potwierdzona na USG. Po odstawieniu yasminelle pierwszy raz miałam problem z okresem, bo go nie dostałam przez 3 miesiące. Po tym czasie wystąpiło słabe plamienie i długi PMS. Byłam u ginekologa robiłam badania po miesiączce wywołanej luteiną wyniki 3 dc LH 2.80, prolaktyna 16, fsh 5,...
-
dziewczyny, czy odczuwacie czasem tego cholernego gula, wlasnie na wysokosci tarczycy? A jesli nie gul, to gilgotanie, jak nie gilgotanie to ucisk, a jak nie ucisk to pieczenie. Znacie ten stan?
I jeszcze jedno pytanie - czy bola Was lydki? I jakiego typu to jest bol? Bo u mnie jest dziwnie i nie wiem czy to do tarczycy - takie rwania, jakby ktos wzial zlapal za zyle i miesien i ciagnal. A potem przechodzi. Znacie taki bol?
-
Mam nastepujace pytanie.
Wykryto u mnie chorobe autoimmunologiczna (ktorej nie nazwano) na podstawie wyników fT3, fT4, TSH, badania fizykalnego, wywiadu i zapalenia tarczycy w usg. Nie robilam natomiast badania na p/ciala.
Od tygodnia biore Letrox 25 (przez 20 dni) potem 30 dni mam brac na zmiane z 50, po 50 dniach na stałe 50mg.
Po jakim czasie powinam zrobic anty TPO aby wyszlo wiarygodne. Slyszalam ze na poczatku przyjmowania lekow anty TPO sie zmniejsza.
-
Witam, od kilku lat leczę się u endokrynologa (tj. kontroluje regularnie) pod kątem niedoczynności tarczycy. Przyjmuję Euthyrox N 112 mcg, wyniki TSH mam przeważnie w normie, ostatnie USG było przeprowadzone w kwietniu 2010 - wykazało tarczyce w normie, z niewielkimi niejednorodnymi guzkami (nie jest to dokładny cytat, gdyż wyniki zostawiłem prawdopodobnie u lekarza), w każdym bądź razie w miarę w porządku.
Od pewnego czasu skarzę się na ogólne osłabienie, w szczególności szybką męczliwośc...
-
forum.gazeta.pl/forum/w,24712,121059705,121059705,wynik.html
Dziękuje Z góry
-
Moja przygoda z tarczycą zaczęła się jakieś pół roku temu.Miałem co jakiś czas
potworne duszności i zawroty głowy.Myślałem że to przez pogodę i zmęczenie ale
nie.Zgłosiłem się do lekarza rodzinnego który podejrzewał u mnie nerwicę,
przepisał Atarax i tak jakoś się to kręciło ale objawy się po czasie nasiliły
do tego stopnia że prawie codziennie byłem nerwowy,nad pobudliwy i każdej nocy
przechodziłem nagły atak który kojarzyłem z umieraniem.W końcu sam na własną
rękę zrobiłem badanie TSH...
-
Ostatnio zdiagnozowano mi Hashimoto <tsh 4,13, ft3 i ft4 w dolnej granicy
normy, przeciwciala 10 krotnie ponad gorna norme, usg typowe dla hashi>, przy
okazji poszukiwan przyczyn nieplodnosci. Od 20 dc zaczelam kuracje przepisana
mi Euthynoxem 50. Czy Euthyrox moze spowodowac opoznienie cyklu
miesiaczkowego? Staramy sie o dziecko, ale nie w tym cyklu. Po jakim czasie
przemiana sie ustabilisuje i mozna sie bedzie znow starac?
-
Jeśli taki wątek już był to przepraszam, nie udało mi się odnaleźć.
Łączenie problemów tarczycowych z bólem kolana wydaje mi się nico absurdalnym
pomysłem, ale tonący brzytwy się chwyta. Zwłaszcza, że znalazłam na
zagranicznych forach wzmianki o tym, że ludzie rzeczywiście mogą to ze sobą
wiązać.
np.
www.kneeguru.co.uk/KNEEtalk/index.php?PHPSESSID=08b478ee709ad20378c0566cdb92de93&topic=51051.0
i www.indusladies.com/forums/bone-and-joint-problems/8745-knee-pain.html
Zainteresow...
-
Witam, czytam sobie Wasze forum już od pewnego czasu i dzisiaj właśnie
nasunęło mi się pewne pytanie: czy przy niedoczynności tarczycy może być tak,
że organizm przyzwyczai się do pewnej stałej dawki Euthyroxu i trzeba będzie
ją zwiększyć?
Pytam, bo o swojej niedoczynności dowiedziałam się 4 m-c temu, od tamtego
czasu biorę Euthyrox N 50 i na początku było super(tak po pierwszym m-c):
przestały mi tak wypadać włosy, mam lepszą pamięć i koncentrację, nie śpię
przez 3/4 dnia itd. Ale tak...
-
Opiszę co mnie spotkało z tarczycą.Mam lat 24 ,całe życie byłem zdrowy ,mało
chorowałem i ogólnie kipiałem zdrowiem.Do sierpnia 2009roku kiedy zacząłem się
źle czuć.Byłem nerwowy,szybko się denerwowałem i co najgorsze miałem uczucie
duszenia się a ataki duszności i płytkiego oddechu stały się już nie tylko
pojedynczymi atakami ale 24godziną zmorą.Lekarz pierwszego kontaktu odesłał
mnie do domu z Ataraxem wmawiając mi że mam nerwicę.Przez parę dni działało
ale później to wszystko wróciło...
-
z powodu złego samopoczucia, zmęczenia senności? czy raczej walczycie z niemoca i staracie się jakoś funkcjonowac?
jak to rozwiązać w przypadku dziecka z niedoczynnością? pozwolić na ciagłe polegiwanie "bo mamo jestem zmęczony" na spanie po południu, czy jednak lekko zmuszać do wysiłku, ruchu, jakiejkolwiek aktywności? trudno zmusić gdy samemu się nie chce, ale choć trochę....
dodam że ja się leczę na niedoczynność z powodu hashi od miesiąća, a syn wciąz przed pierwszą wizytą.
ma 6 lat, m...
-
Wyczytałam gdzieś na którymś z forów, że selen należy brać niedługo
tzn. kilka godzin po Eutyroxie. Prawda jest taka, że jak sie bierze
eutyrox, żelazo, selen i jeszcze np.magnez czy jakies witaminki, to
praktycznie co kilka godzin trzeba brać kolejną tabletkę. Tylko jak
sie pracuje, to mało realne, by przestrzegac tego.
A nie możnaby połączyc tego - rano na czczo Eutyrox, a żelazo i
selen po południu lub wieczorem razem (wtedy tez magnez czy
witaminki?)
Wiem, że selen tak jak...