czas

(26 wyników)
  • Kochani forumowicze!!! Podobnie jak Małgosia wszystkim dziękuję za słowa wsparcia otuchy w trudnych momentach i oczywiście za super porady. I oczywiście jestem wam winien kilka informacji o Jasku. Byliśmy załamani, bo nie było żadnych reakcji. Po 3. miesiącach pojawiły się optymistyczne pierwiastki. Jasiek pewnego dnia zareagował na kolorową zabawkę. A tydzień temu zaczął wyciągać rączki do zabawek. Jeszcze w to nie wierzę!!! Mam nadzieję, że uda mu się odzyskać część widzenia. Teraz musimy z...
  • Witam, Byliśmy dzisiaj na kontroli u dr Hautza. Podobno mamy nawet prawie 100% widzenia w oku po zaćmie!!! Krzyś nie doczytał tylko dolnych linijek i w tablicy do dali, i w tablicy do bliży ale podobno w tym wieku (2 i 7) zdarza się to nawet przy braku wad. A jak wspólpracował! Ani miałknął, czytał, odpowiadał itd. Zupełnie nie to samo dziecko, co 2,5 miesiąca temu. Mam nadzieję, że ten wynik się nie pogorszy w przyszłości. Jak widać ścisłe stosowanie się do zaleceń sprawiło cud...
  • Damian kończy 8 m-cy cały styczeń mieliśmy przerwę w rehabilitacji, ponieważ czekaliśmy na soczewkę..przed tym jak zgubiliśmy ją było juz tak super, nie bałam się zaklejania.. teraz po tej przerwie walcze prawie cały miesiąc i jest bardzo źle,żadnej reakcji, mały się buntuje muszę go cały czas nosić jakiś koszmar i płacze...nie mam już siły !!!!!! czy to jest efekt,no napewno przerwy, ale tego,że jest coraz starszy ?dziwi się i złości ,że mu świat zasłaniam, bo już dużo kojarzy,...
  • Co Wy na to? Właśnie taką propozycję usłyszałam we wtorek podczas wizyty u dr Kaczmarek w Krakowie. Czy ktoś może spotkał sie z taką praktyką? Jak na razie w necie znalazłam jedna osobę do tego dorosłą, która miała robiony zez na obydwa oczy p rzy jednym znieczuleniu.
  • Witam, Prostowa jest chora - dzwonili do mnie dzisiaj wieczorem i odwołali jutrzejszą wizytę. Jeżeli ktoś się w tym tygodniu wybiera, zwłaszcza spoza Warszawy, niech najpierw zadzwoni i się upewni kiedy wraca do pracy! Pozdrawiam, mama Krzysia
  • Witam. Mam pytanie do osób które wiedzą cokolwiek na temat dr.Cemensa z Greifswald.Ile kosztuje u niego wizyta,ile kosztuje wszczep soczewki u roczneg dziecka i czy odnosi oczekiwane rezultaty. Mam synka który urodził się z zaćmą lewego oczka,operowaną miał w bydgoszczy ( gdzie nas już napewno nie zobaczą) i obecnie nosi soczewkę dobieraną u Prostowej. Powiedzcie mi proszę jak to jest u Clemensa z zaklejaniem oczka,tu lekarze karzą zaklejać na maxa a gdzieś tutaj doczytałam że Cl...
  • Jestem mamą 26 miesięcznej dziewczynki z PHPV lewego oka. Właśnie natrafiłam na to forum i jestem załamana. Razem z mężem zawierzylismy dr Houtzowi z Centrum Zdrowia Dziecka, który stwierdził po usg dna oka że wada naszego dziecka jest nieoperowalna, nawet padło stwierdzenie "może w przyszłości jak medycyna pójdzie do przodu" i na pewno nie w Polsce. Jesteśmy nawet w trakcie gromadzenia funduszy na operację, która jak sadziliśmy odbędzie sie za granicą i w dalekiej przyszłości. Z tego co z...
  • dziewczyny, rzadko tu bywam, ale ostatnia sprawa mnie rozwaliła, mamy tu na miejscu pania doktor okulistkę i zaczęłam u niej leczyć Stasia, po jakimś czasie podkusiło mnie żeby poszukać gdzieś w wielkim świecie drugą lekarkę i za pierwszym razem obie postawiły taka sama diagnoze, a teraz... tutejsza stwierdzila ze zez sie cofa i zeby silniejsze okulary nosił, a druga (po dokladnym badaniu - krople, dno oka) stwierdziła że Stasio nie powinien nosić okularków bo z bliska oczko idzie do ...
  • Witam Jestem mamą czteroletniej dość niepokornej Julki wczoraj potwierdzona została diagnoza mała musi koniecznie mieć zakrywane mocniejsze oko. Szczerze jestem przerażona zupełnie nie wiem jak się za to zabrać za nami już klika prób niestety zakończonych niepowodzeniem. Okulistka poinformowała nas że mamy czas tak do szóstego roku życia wtedy najszybciej oczka się wyrównują a co będzie jeśli nie dam rady zaklejać oka? To jedno przestanie widzieć? Dziewczyny proszę o radę moż...
  • dziewczyny czy nie boicie sie ze wasze dzieci beda miec blizny od plastrow ? jakby nie patrzec Krytek od roku codziene ma zakladany i zdejmowany wiec ten naskorek troszke jest juz inny boje sie ze jak bedzie nosil plaster dluzej to za kilka lat bedzie mial brzydka blizne czy nie myslalyscie o przejsciu na obtulator?? ja boje sie tylko ze jak Krystk odkryje ze jak zdejmie okulary moze patrzec na drugie oko to bedzie wojna ze on nie chce nosic :( 12 mam wizyte u Szymanka zoba...
  • Mam do was pytanie. Mój Wiktor ma 2,5 roku i starszego brata który przynosi mi z przedszkola wszelkie wirusy. Jak mały sie zarazi lub ma choćby mały katar to muszę mu robić przerwę w soczewce bo przy stanie zaplanym w organiźmie nie można nosić nie mówiąc już o zacieraniu oczka katarem. Poza tym soczewkę "obsługuję" w naszej rodzinie tylko ja więc jeśli gdzieś wyjadę to tez nie zakładamy...Staram się nie wychodzić nigdzie wieczorami bo wowczas bym musiała mu tego dnia nie zakł...
  • rodzice dzieci po operacji witrektomi,pomóżcie co robić,czy decydować się na nią?jakie efekty a komplikacje?prof Prost???
  • witam, wiem ze to pytanie padalo juz na forum ale chcialam jeszce raz was zapytac na ile zaklejaccie dzieciom oczka po zacmie? moja corcia ma 2 latka i dr jaworski mowi od rana do nocy zaklejac slabe oczko a jak jest u was? co inni lekarze mowia?
  • Ze szpitala w którym misiek był diagnozowany dostaliśmy zalecenie poszerzenia diagnostyki o badanie elektrofizjologiczne w celu potwierdzenia funkcjonalnej czynności nerwów wzrokowych, w Dziecięcej Klinice Okulistycznej w Sz-nie. W końcu udało mi się tam dodzwonić i co usłyszałam? Że oni nie wykonują tego badania tak małym dzieciom, że nie znieczulają tak małych dzieci, i że mam się zgłosić jak dziecko skończy rok, bo oni nie mają nawet tak małych elektrod! I tu pytanie : co mam robić teraz....
  • Cześć laz, tak sobie ostatnio o Tobie i o Twoim synku myślałam... jak po drugiej operacji? Co mówią lekarze? Czy widzicie już jakieś efekty? My wciąż czekam, mamy opinię o wczesnym wspomaganiu rozwoju i jeździmy raz w tygodniu na rehabilitację wzroku małej, mamy koloroterapię... no i wciąż czekamy na regenerację rogówki pozdrawiam serdecznie i życzę dużo wytwałości
  • witam, moja 2 - letnia córeczka ma nadzwroczność na obu oczkach +2,5 i niedowidzenie oka prawego (nie wiem jak duże). nosi okularki + 1 i ma mieć zasłaniane oczko zdrowe. Lekarka powiedziała że dla dziecka w jej wieku powinna mieć zasłaniane 3 dni w tygodniu. Czy ja to moge podzielić na godziny np. 3 h dziennie przez tydzień? Czy powinna mieć zasłaniane oczko na cały dzień? no i sposób na zasłanianie, panicznie boi się plastrów na oko i tych gumek przyklejanych do okulara, dała ...
  • jest po zaćmie-i co teraz? Nie zaklejać oka,odpuścić mu dopóki nie będzie nowej soczewki? Najgorsze jest to,że do dr. Markuszewskiej jesteśmy zarejestrowani dopiero na 5 czerwca i nie da rady załatwić tego wcześniej. I co ja mam teraz zrobić,precież to cały miesiąc bez noszenia soczewki i zanim dr. ją zamówi to też trochę czasu minie.
  • zaklejam synkowi oko by drugie ćwiczłam ma lekkiego zeza rozbieżnego zauważyłam ,ze po zdjęciu plastra oko ćwiczące lekko łzawi i jest zaczerwienione czy to normalne?? rozumiem że oko ćwiczy itp czy to od tego że wykonało jakąś prace czy inny powód
  • tak tak w tytule mam do oddania oprawki metalowe dwie pary dziecko jest drobne (chłopiec) jeśli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt. Syn ma teraz trzy lata oprawki noszą ślady użytkowania choć optyk jak usłyszał że nosił rok to był zdziwiony. Mam jeszcze jedne też mealowe na wiek ok roczku.
  • Okulista nie była w stanie odpowiedziec nam na to pytanie, nie ma takich badac czy prac napisanych zeby sioe podeprzec. Mowi ze moze prof. Prost wiecej by wiedział. Co wy na ten temat wiecie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się