czas

(30 wyników)
  • Panie doktorze moja pięciomiesięczna córka ma naczyniaka wielkości 1,5 cm na czole, nad prawą brwią, który pojawił się ok 4 tygodnia jej życia. Pediatra stwierdził, że nie wchłonie się samoistnie i należy go usunąć. Mamy skierowanie na zabieg krioterapi nie poprzedzone żadnymi dodatkowymi badaniami. Jednocześnie mamy wątpliwości czy terapia laserowa nie byłaby bardziej skuteczna i czy 5 msc to wystarczajacy czas, aby podjąć leczenie. Z góry dziekuję za odpowiedź.
  • Witam !!! Mam brata, który w wieku 5-6 lat przeszedł operację usunięcia naczyniaka nad górną wargą. Obecnie ma 26 lat, ale pozostała jeszcze dość mocno widoczna blizna z lekką deformacją górnej wargi. Czy jest możliwa dodatkowa operacja plastyczna? O ile wiem były dwie takie operacje druga musiała być pownieważ za pierwszym razem pękło szycie i chyba dlatego pozostało to bardziej widoczne. Brat o tym nic nie mówi ale myśle, że przez cały czas czuje się z tym źle, a chciałabym mu pomó...
  • W nocy moja 11-miesięczna córeczka obudziła się cała we krwi. Ma naczyniaka jamistego(ok 5x5cm)na policzku, sięgającego do ucha. Zrobiły się na nim trzy wypukłe guleczki wypełnione krwią. jedna pękła, a krwotok był naprawdę duży. pojechaliśmy na pogotowie.lekarz kazał tylko osłaniać, żeby mała nie zdrapała strupka. Ale co teraz robić?usuwać?Leczyźć? Jeśli to się znowu powtórzy. pomóżcie.Pozdrawaim. Iza
  • chciałabym wiedzieć skąd takie naczynaiaki się biorą moja córka(5tyg)nie maiła tego przy urodzeniu pojawiło sie takie czerwone znamie parę dni pożniej,lekarz powiedział że to naczyniak i tyle a ja bym chciała wiedzieć jak się tego pozbyć czy to ma jakiś wpływ na zdrowie dziecka?i czy to będzie się powiekszać?proszę o odpowiedż i z góry za nią dziękuję
  • Ile czasu rósł naczyniak u Waszych dzieci?Jak wyglądało rośnięcie tego naczyniaka, tzn. z jaką szybkościa zwiększał swoją objętość i czy z małej kropki robił się od razu wypókły czy najpierw był płaski a później zrobił się wypókły. Po jakim czasie przestał rosnać?
  • kiedy czytam ze ktos ma naczyniaka o wielkosci 2-3 cm kwadratowych i strasznie to przezywa...a moj obejmuje obszar calego policzka, ucha i kawalka szyi...bylam juz w przeroznych klinikach, mialam wiele zabiegow laserowych jednakze NIC mi to nie pomoglo...teraz czytam o laserze barwnikowym ale mam rezerwe do tego i troche sceptycyzmu...czasem zastanawiam sie nawet nad operacja plastyczna (przeszczep skory) ale bylo to mi odradzane przez dermatologow... tylko kurcze...mam 22 lata i ...
  • Witam! Nasza Natalia urodziła się w lipcu 2006, po porodzie nic nie wskazywało, że bedzie miała naczyniaka, kilka dni po porodzie na czole w górnej części pojawiła się czerwona plamka, która ze wzrostem Niuni powiększała się i powiększa do dzisiaj,obecnie Natalia skończyła 13miesięcy, lekarze w Siedlcach na kolejnych wizytach kontrolnych uspokajali nas,że to nic takiego, że to znikinie z czasem. W lipcu 2007 byliśmy na wizycie w poradni onkologicznej w Instytucie Matki i Dzie...
  • U naszej córeczki (6 miesięcy) stwierdzono naczyniaka w krtani (okolice podgłośni). Co sugerował by Pan doktor? Z jakim specjalistą w kraju najlepiej się skontaktować. Polecana nam profesora Kukwę z Warszawy, ewentualnie profesora Chmielika. Czy konieczna jest zdaniem Pana doktora tracheotomia? Jakie metody leczenia można wybrać? Laser czy operacja zdaniem Pana byłyby wskazane. Dziecko póki co otrzymało przez dłuższy okres czasu sterydy, wziewy etc(leczenie farmakologiczne). Podob...
  • rozczarowałam sie - pojechałam dziś do łodzi na zabieg laserem pulsacyjno barwnikowym i co? figa z makiem akurat tego nie maja pomimo zapewnień pani z recepcji. przeszłam zabieg KTP ale chyba nie mam ochoty jeżdzić tam przez conajmniej 3 następne lata... a szkoda bo miałam tam najlepsza droge zostaje lublin albo warszawa. jedno co sie zgadza z zapewnień recepcjonistki to refundacja z NFZ ale do czasu aż nie wyczerpią kontraktu.
  • mam pytanie dotyczące usg naczyniaka jamistego. Moja córka ma naczyniaka truskawkowego na śródpiersiu. Od pewnego czasu chodzimy do chirurga naczyniowego, który każe nam czekać i obserwować naczyniaka. Córka ma teraz prawie 8 m-cy i naczyniak powolutku się staje bledszy. Ktoś mi niedawno powiedział, że powinnam zrobić usg naczyniaka. Mój lekarz stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, a ja uważam, że może jednak trzeba by było zrobić. Chciałam iść prywatnie na usg tylko jak dzwonił...
  • Alicja ma naczyniak jamistego od jakiegos czasu byly na nim strupki tzn najpierw zrobija sie w nim szczelina ranka potem strupek a wczoraj on odpadl jest w tym miejscu wglebienie nie jest napelnione krwia i wydaje sie ze jest tam norumalna skura juz:) lekarz mowil ze moze to byc rozpad naczyniaka i ze w taki sposub on moze znikac i moze tak bedzie jak narazie jest dobrze. Pozdrawiam
  • Jestem na forum od niedawna,gdyz temat naczyniaków jest dla mnie zupełnie nowy!!.Mam 4 tygodniową córeczke u której na nosku pojawiła sie ok. tygodnia temu niewielka plamka(poczatkowo słabo widoczna),która w chwili obecnej niewiele zmieniła swe rozmiary(4mm na 2mm),ale jest dosc intensywnie czerwono- bordowa.Pod nia sa widoczne malutkie 3 kropeczki,które sa poki co niewielkie i o takiej samej barwie co ta wieksza.Po wstepnej wizycie u pediatry i lekturze tego forum wiem ze jest to ...
  • Od trzech tygodni u mojej 9-miesięcznej córeczki pojawiają się "wylewy" w prawym oczku. Zanim jeden zdąży się wchłonąć, w innym miejscu "białka" pojawia się następny. Byliśmy u okulisty dziecięcego, który stwierdził, że jest to naczyniak limfatyczny spojówki. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Będę wdzięczna za każdą informację.
  • Witam, Moja córeczka urodziła się z naczyniakiem pod noskiem (troche zachodzi również na nosek). Na razie nie jest duży, ale mnie juz martwi czy zejdzie, czy tez będziemy musieli coś z tym zrobić. W związku z tym mam pytanie - jak długo i kiedy rosną te znamiona? Olka ma 6 tygodni i do tej pory nie ma żadnych zmian. Nawet wydaje nam się mniejszy, ale to pewnie kwestia opatrzenia. Czy są osoby, którym naczyniaki zeszły/ wyblakły? Pediatra w szpitalu powiedziała nam, że to znamie pow...
  • ja osobiscie mam znikome doswiadczenie w tworzeniu albumow w sieci a w szczegolnosci tych ukrytych. Moze ktos z was zna dobry adres, gdzie moglibysmy taki album umiescic. Ja znalazlam takie adresy: www.album.com.pl/ lub onet: foto.onet.pl/pomoc/14299,0,127,4,0,47,1,0,0,pomoc.html ewentualnie: yahoo jakies inne propozycje?
  • Jestem mama dzis juz 7-miesiecznej coreczki,ktora od 3 tygodnia zycia miala naczyniaczka zlokalizowanego na nosku.Od poczatku wiedzialam ze nie bedziemy czekac na wchloniecie,ze nie bedziemy bezczynnie patrzec jak nosek naszej malej coreczki zostaje oszpecony przez rosnacego naczyniaka,ze bedziemy walczyc az pozbedziemy sie tego paskudztwa.I udalo sie!!!!!Dzieki naszej upartosci,wizycie u cudownego dr Wyrzykowskiego i niesamowitej dr Szpringer z Lublina i przede wszystkim kuracji lasero...
  • witam serdecznie chcialabym zapytac gdzie panstwo macie zarezewowany nocleg w gdansku dzwonilam po roznych pesjonatach ale jak popatrzalam na mape to wszedzie jest bardzo daleko do medicover a nie wiem czy pozniej damy rade trafic tam autem
  • dzien dobry. od urodzenia na twarzy, w okolicach ucha mam naczyniaka limfatycznego, ma ok. 6cm, najbardziej dokucza mi zima, gdy jest zwiekszone ryzyko wszelkich infekcji. gdy bylam mala, zaden z lekarzy nie zdecydowal sie na operacje,liczac na to,ze sam sie wchlonie. podobnie bylo pozniej - zalozenie identyczne - moze wchlonie sie podczas dojrzewania. teraz mam 18 lat i naczyniak jak byl, tak i jest. nie powieksza sie, rosl razem ze mna. czy jest jeszcze jakas szansa na wchloniec...
  • Mój synek ma na środku czoła naczyniaczka zwanego "uszczypnięciem bociana".On ma już trzy miesiące a ja nie potrafię stwierdzić czy ten naczyniaczek zbladł czy nie. Czasami niemalże go nie widać (ktoś obcy by go nie zauważył).Wówczas myślę że chyba się już wchłania.Jednak za jakiś czas znowu jest dość widoczny i tak ciągle!!!Kiedy on w końcu zniknie i już sie nie pojawi?
  • Hej, jetem mamą 2,5 letniego synka i 3,5 mies córeczki. Synek od urodzenia ma znamie typu truskawki na brzuszku wielkości troche wiekszej niż 5 pln. Teraz znamię znacznie zbladło. Było jaskrawoczerwone. Nie zmniejszyło sie jednak. Mój kłopot to córeczka. Jakiś tydzien temu pod noskiem pojawiła sie jaskrawa kropeczka. Potem jakby lekko sciemniała a nad nia pojawiła sie druga -mniejsza.Na razie jest mała, ale mam wrażenie że ciągle się powiększa Ta większa jest wypukła lekko ( ogóln...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się