czas

(180 wyników)
  • Nasza Julka ma 9 miesięcy, od 7 miesiąca życia jest rehabilitowana ( wcześniak 8 miesięczny, nie potrafila przewracać się z brzuszka na plecki i odwrotnie dlatego neurolog podjął decyzję o rehabilitacji tak niby profilaktycznie ). Niestety każdy wyjazd na ćwiczenia jest koszmarem, choć pani przemila,stara się jak może mała płacze jakby ją ze skóry obdzierali do tego patrzy mi prosto w oczy błagalnym wzrokiem jakby chciala powiedzieć mamo zabierz mnie stąd. Ja jestem po takim se...
  • Witam Czasami tracę już nadzieję że uda mi się małą wyleczyć z kręczu, wszystko było już prawie dobrze, wystarczyło żeby mała się rozchorowała już drugi tydzień, problemy z gardłem=brak ćwiczeń i wszystko wróciło, głowę ma tak krzywą że chce mi się ryczeć. Musimy teraz poczekać aż wyzdrowieje i dalej do ćwiczeń. Dodam dla przypomnienia że za miesiąc skończy dwa latka. Napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia w leczeniu kręczu. Pozdrawiam
  • swoim dzieciaczkom? Mam trochę obiekcji, czy dobrze robię. Ponieważ pracuję, wracam do domu przed 15 i cały wolny czas do wieczora poświęcam małemu. Tak samo jest z moim mężem. Wraca z pracy (ok. 17) i... na podłogę! Ponieważ Pitu chodzi spać ok. 19, to wydaje mi się, że nie jest to aż tak wiele (wczesniej bawi się z nianią). Ale do rzeczy: ostatnio była u mnie koleżanka, która ma córcię o 2 dni starszą. Ona bawiła się sama. Córcia rzecz jasna ;-) Koleżanka tłumaczy, że mała w do...
  • U mojej córeczki rozpoznano asymetrie i zalecono nam metodę Bobath.Na razie 6 zajęć.I moje pytanie do mam których dzieci miały też asymetrie-po jakim czasie się to cofnęło?
  • Witajcie, jestem tu nowa - właśnie dowiedziałam się że mój syn 20m-cy ma niedowład połowiczy lewostronny. Zaczęło się od tego że kiepsko chodził na początku myślałam że się uczy stąt to krzywe, przypadkowe stawianie nóżek zwłasza lewej, ale czas mijał a z jego chodzeniem jest coraz gorzej tzn powłucza stopą zahaczając palcami o podłoże. W końcu poszliśmy do ortopedy a później neurologa i okazało się że to porażenie. Mam pytanie do rodziców dzieci z podobnym schorzeniem, jak rehabilitujecie sw...
  • Miałabym pytanie, jak u waszych dzieci przebiegał rozwój waszych pociech - nasz mały walczy z ONM karku i obręczy barkowej - bardzo późno zaczął podnosić główkę na brzuszku - ok 4,5 m-c - teraz jest na etapie dźwigania główki do siadu - chwieje mu się jeszcze główka a ma obecnie 6,5 m-c - rehabilitujemy go metodą Bobath - 5 razy w tyg po 30 min - rehabilitację rozpoczęliśmy gdy mały skończył 3 m-c - żadnych nieprawidłowości neurologicznych nie stwierdzono - miał robione usg główki - nauczył s...
  • Mój 4,5- miesięczny synek ma obniżone napięcie mięśniowe i asymetrię. Z tego powodu jest od 2 miesięcy rehabilitowany (NDT Bobath). Podstawa to ćwiczenia w domu, 3 razy dziennie. U pierwszej rehabilitantki bywaliśmy raz na 3 tygodnie, druga - nie widzi potrzeby wizyt częstszych niż raz na 2 tygodnie. Ja mam poważne wątpliwości - w końcu to cała epoka w życiu Maleństwa. Również neurolog na ostatniej wizycie stwierdził, że warto byłoby częściej chodzić do rehabilitanta. Postępy niby są - udało ...
  • MPDz(5)

Zastanawiam się na jakiej podstawie/kiedy stwierdza się, że maluch ma MPDz. Rehabilituję córeczkę 9 m-ąc (ma 10 m-cy wieku skorygowanego), ma asymetrię i NNM, jest po zapaleniu opon i ma wodogłowie pozapalne. Postępy są, choć wolne. Cały czas słyszę od jednych lekarzy, że mała będzie miała MPDz, a od innych, że poniżej 2 r.ż. nie da się tego zdiagnozować. Czy moment stwierdzenia MPDz wpłynął u Waszych dzieci na zmianę rehabilitacji?
  • Mój synek jest dość mocno obciążonym wcześniaczkiem z 30 hbd. W szpitalu leżał 3 miesiące. Zaraz po wyjściu ze szpitala zaczęłam go rehabilitować metodą Vojty – zgodnie z zaleceniami neurologa. Trwało to prawie 5 miesięcy. Gdy mały zrobił się troszkę bardziej kontaktowy, zaczął b żywo reagować na ćwiczenia – czyli po prostu drzeć się w niebogłosy (tylko przy stymulacji strefy piersiowej był spokojny, natomiast odruchowe pełzanie i ćwiczenia, w których był „spacyfikowan...
  • Prosze pomóżcie, już nie wiemy co robić! Nasza córeczka skończy 6 miesięcy 2.01, urodziła się zdowe, dostała 10 punktów APGAR, była duża, karmiona jest tylko piersią, gaworzy, smieje się i jest bardzo kontaktowa. Ciąża była w porządku. Jednak mała nie raczkuje, nie siedzi - ale próbuje podnosić główkę, nie przewraca sie na brzuszek i odwrotnie, nie podpiera się na rączkach, krótko wytrzymuje na brzuchu. Nie przekłada zabawek z ręki do ręki ani nie bawi sie swoimi nóżkami. Martwią ...
  • Już nie mam siły. Mój synek w kwietniu kończy 2 lata, a jeszcze nie chodzi. Urodził się w zamartwicy (ale rezonans nie wykazał niczego złego), długo był w szpitalu (ok 3 miesiecy - problemy z nerkami). Późno zacząl wszytko robić. Usiadł na 14 miesięcy, i zaczął wtey raczkowć. Na 15 miesięcy wstał w łóżeczku i zaczął chodzić bokiem. Od tego czasu są postępy ale w żółwim tempie. Teraz umie przejść nawet przez całe mieszkanie, ale często zrobi 2 kroki i się przewraca. Jego równow...
  • witam, mam pytanei głównie do specjalistów ale także do rodziców już doświadczonych w rehabilitacji swoich dzieci. zaczelismy cwiczenia w 9 tygodniu zycia = diagnoza zróżnicowane napiecie miesniowe- wzmozone w obreczy barkowej, obnizone w okolicahc bidoer/miednicy ( malo profesjonalne okrelsenie ale tamtego nie pamietam) do tego nieszczesna asymetria, problemy z karmieneim, szarpanie, prężenie, nie otiweranie rączek, kciuk schowany o tid. po 2 tygdoanich ćwiczen nastapiłą dia...
  • WITAM.JESTEM MAMĄ WCZESNIAKA UR.28TYG.Z WAGĄ 950.ROZP.NIEWYDOLNOSC ODDECHOWA,ZESPÓŁ ZABURZEN ODDYCH.II/IIIS.LEWOSTRONE KRAWIENIE DOKOMOROWEII/III.DZIS MA 15M-CY.JEST KOCHANĄ CÓRECZKĄ,DUŻO GAWORZY JEST WESOŁYM DZIECKIEM.MARTIE SIĘ MIMO SWYCH M-CY NIE SIEDZI SAMA, NIERACZKUJE.PRZEMIESZCZA SIĘ TURLAJĄC LUB OBRACA SIĘ WOKÓŁ SWOJEJ OSI,OBIE STRONY,UNOSZĄC WYSOKO GŁÓWKĘ.JEST REHABILITOWANA 2 RAZY W TYG OSRODKU,RAZ PRYWATNIE I TRZY RAZY DZIENNIE ZEMNĄ.SĄ NIEWIELKIE POSTĘPY.WIEM ZE WYM...
  • jest możliwa rehabilitacja w dwóch różnych miejscach na NFZ ??? bo tak się zastanawiam , tam gdzie chodzimy od 4 miesiecy to jakoś małe postępy widzę i teraz nie wiem czy to jest wina małej ilości reh (raz w tygodniu) czy moze rehabilitantki , mały jak tylko ja widzi to zaczyna marudzić , dodam że rehabilitujemy się metodą bobath i tak sobie wymyśliłam żę moze spróbowałabym załatwić w innym miejscu załatwić i wtedy bym sprawdziła jak reaguje na innego rehabilitanta , wiem że prywatnie m...
  • Witam, mój synek ma skończone 15,5 miesiąca i nie chodzi. Był rahabilitowany metodą Bobath od 9 miesiąca do 13 miesiąca życia. Mając 9 miesięcy nie przekręcał się z plecków na brzuszek - nie cierpiał tej pozycji, nie siadał samodzielnie, nie pełzał, nie raczkował, nie wstawał w łóżeczku. Rehabilitacja bardzo szybko przyniosła efekty, usiadł samodzielnie mając 10,5 miesiąca, raczkował na 11 miesięcy. Po 4 miesiącach rehabilitacji mieliśmy miesiąc przerwy, w tym okresie nauczył się ...
  • Witam, jestem nowa na forum i po przeczytaniu kilku wątków sama mam pewne wątpliwości co do rozwoju mojego synka i proszę o interpretację: Synek 7 miesięcy: - przekręca się z brzuszka na plecki i na odwrót również, - chwyta zabawki, przeklada z rączki do rączki, uderza nimi, potrząsa itp. - odwraca główkę w kierunku dobiegającego głosu, śmieje się, gaworzy tatata mama dada baba itp, piszczy, śmieje się, - uwielbia przebywać na brzuchu i bawić się zabawakami, turla po podłodze, wyp...
  • Od jakiegoś czasu w rozmowach z lekarzami na temat naszego synka pojawia się pomysł zastosowania terapii zastrzykami z botuliny. Czy ma ktoś z Was doświadczenie z tą metodą leczenia? Czy przynosi ona efekty? Czy po ustaniu działania botuliny dziecko wraca do stanu poprzedniego czy też ćwiczenia prowadzone w okresie dziaania leku pozostawiają trwałą poprawę? Jak dzieci znoszą te zastrzyki? Teorię znam, chciałabym zapytać jak to wygląda w praktyce.
  • Moja córka miała WNM. Trochę czasu już jednak od tamtej pory minęło - córcia ma teraz 5 lat. Rehabilitacja - metodą Vojty, jak mi się wydaeje, choć nie mam 100% pewności. 5 lat temu było nie było jeszcze tyle słychać o WNM, albo ja może nie wiele słyszałam... Nie dopytałam jak nazywa się metoda, którą córcia była rehabilitowana... Sama rehabilitacja zaczęła się chyba koło 3 miesiąca życia i trwała do roczku. Zostałyśmy wypisane, wszystko było już w porządku. U córci objawy by...
  • Ale na krótko. Wyjeżdzam na tydzień tylko, ale bez dzieci więc to az tydzień, zwlaszcza ze lekko są zakatarzone (fajka Frida przyda się chyba szybciej niz myslałam). Czuje się jak wyrodna matka, bo nigdy przedtem nie zostawialam ich na tak długo. Wiem jednak ze potrzebuje tego wyjazdu-odpoczynku jak powietrza. Musze doładowac akumulatory przed jesienią i zimą, tak by miec do nich wiecej cierpliwosci. Zostawiam je w najlepszych rękach, ich babć które wskoczyłyby za nimi w ogień, a ...
  • Mam pytanie do mam (ojców) ćwiczących ze swoimi dziećmi tą metodą.Jak Wam wychodzą te ćwiczenia?Czy zawsze dajecie sobie radę czy są takie ,które przekraczają Wasze możliwości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się