Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      czas

czas

(93 wyniki)
    • Wszystkie osoby, z które miały aparat mówią, że czas leczenia szacowano im np. na 1,5 roku, a leczenie trwało np. 2,5 lub 3 lata. Skąd ta różnica? Ja rozumiem kilka miesięcy, ale dwukrotnie?? I nie wszystkie te osoby miały "ciężką wadę". Jak było u Was? I jak Wasi ortodonci tłumaczą taką obsuwę??
    • czy ktos wie ile srednio zajmuje lekarzowi samo zrobienie pomiarow i obliczen potrzebnych do przedstawienia planu leczenia? jesli przynosze zdjecia panto i cefalo na wizyte to czy ortodonta jest w stanie na poczekaniu zrobic pomiary i obliczenia (nie wiem czy z odlewem czy bez??) czy to jest mozliwe czy ortodonta nie jest wiarygodny jesli to proponuje?
    • Na jakiej podstawie ustalany jest czas noszenia aparatu??Ortodontka mówi że 2 lata..ale co się stanie jeżeli będę nosiła aparat np.1rok i 9 miesiecy?Czxy wada powróci do poprzedniego stanu?Można jakoś sprawdzić kiedy zęby sa juz ustabilizowane na tyle żeby zdjąć aparat?
    • Po jakim czasie zakładany jest dolny łuk?
    • .. ze zeby zaczely sie prostowac? :/
    • Witam, 7 września mam umówioną pierwszą wizytę u ortodonty. Chciałabym się zapytać ile czasu (w Waszych przypadkach)minęlo między pierwszą wizytą a założeniem aparatu. Chodzi o aparat górny, ząbki kończe już leczyć, pozbyłam się też 1 ósemki (zastanawiam się czy usuwać drugą czy poczekać na decyzję lekarza). Ile wizyt mieliście?? Wiellllkie dziękuję. Zastanawiam się czy zdąże przed 1 października...
    • ponad pol roku lecze sie ortodontycznie. na pierwszej wizycie bylam poinformowana o cenie kazdej wizyty- w zaleznosci czy to wymiana gumek, czy lukow- a teraz lekarz powiedzial mi, ze od nastepnego miesiaca bede placila odpowiednio wiecej w zaleznosci od rodzaju wizyty. PYTANIE- czy lekarz ma prawo do zmiany cen w trakcie leczenia, skoro na pierwszej wizycie zlozyl mi niejako oferte, ktora jest przeciez wiazaca dla obu stron??
    • ile czasu mija od 1 wizyty u ortodonty do założenia aparatu.... zdaje sobie sprawe ze to kwestia bardzo indywidualna.. dlatego nie pytam o szczegóły i chodzi mi o przybliżony, średni czas. oczywiście chodzi mi o jako takie sprężenie sie a nie niewiadomo jakie ociąganie... moze powiedzcie jak to było w Waszym przypadku. pozdrawiam:)
    • Zawsze po wyjęciu myję go szczoteczką z pastą do zębów, niestety jest dość mocno zakamieniony. Jak moge go wyczyścic?
    • Witam i pozdrawiam po długiej przerwie! Pozbyłam się aparatu - wreszcie - ale nie problemów :) Na dole mam drut, na górze - szynę silikonową. Po piersze - jak żyje się Wam z tą szyną? Dla mnie jest to sto razy gorsze niż aparat. Oczywiście wizualnie - oki, tylko... nic zjeść, nic się napić - jak w ogóle funkcjonować poza domem z tym czymś? Zdejmowanie i zakładanie szyny w toaletach publicznych jest dla mnie strasznie kłopotliwe i wydaje mi się okropnie niehigieniczne! Nieodmi...
    • Witam forumowiczów i forumowiczki. Matka za namową dentysty zaciągnęła mnie ostatnio do ortodonty i się zaczęło. Na pierwszy ogień poszły zdjęcia rtg, na kolejnych wizytach męczono mnie wyciskami (mało przyjemne uczucie dwie masy naraz w ustach). Po około 2 tygodniach, zostałem zaciągnięty ponownie do ortodonty, by usłyszeć wyrok. Dowiedziałem się że mam ponoć dość skomplikowaną wade. Mam już wszystkie zębiska stałe, mam zbyt małą szczękę i żuchwe, co powoduje że zeby na górze i...
    • Dziś mija 3 dzień od założenia aparatu na górne zęby. Na dolnych nosze aparat od 5 miesięcy. Podczas spożywania ciepłych napoi lub posiłków odczuwam przeszywający, promieniujący, ostry ból po jednej stronie. Nawet nie potrafię wskazać który to ząb boli. Czasami mam wrażenie, że dolna szóstka, czasami, ze górna-na której jest od niedawna pierścień aparatu. Nie wiem czy tak nagły ból jest przyczyną jakiegoś ubytku w zębie(choć właśnie skończyłam leczenie zębów, stomatolog chyba by...
    • Hej, od 2lat i 4miesięcy mam aparat na górze a od 18 miesięcy również na dole. Na dzień dzisiejszy na dole od 8miesięcy mam zamykaną dziurę po ząbku; z chyba dobrym skutkiem - w sumie została mi się 1-2mm szpara. Zęby mnie czasem bolą, to normalne po takim czasie już mnie to nie rusza ale...w ostatnim czasie (tak od po wakacjach) boli mnie czasem głowa, to taki ból najczęściej w skroniach, rzadziej z tyłu głowy, taki dosyć nagły - bardzo nieprzyjemny - czasem pomaga dopiero tabl...
    • Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Na rynku sa trzy rodzaje aparatow rentencyjnych. 1.aparat rentencyjny staly(drut zamontowany na stale na dolnych 6 zebach) 2.aparat rentencyjny ruchomy, wyjmowany 3.przezroczyste nakladki silikonowe, plastikowe Ktory z tych aparatow jest najlepszy? Mialam niewielkie skrzywienie jedynki na gornej szczece a na dolnej pokrzywione cztery zeby z przodu. Po dwoch latach noszenia ortodonta zdjal mi aparat i zalozyl rentencyjny staly na dolnych zebach i n...
    • Własnych ortodontów i dentystów. Tylko nie wiem dlaczego. Przeglądam to forum od dość dawna i może za dużo wymagam, ale już tak mam. Na wiele pytań, tutaj stawianych powinniście uzyskać odpowiedź od waszego ortodonty, bądź dentysty. ale niestety nie wiem, dlaczego boicie się pytać o nurtujące sprawy osoby, które zajmują się waszymi zębami i oni je widzą na żywo. Nie macie do nich zaufania? No ale jak bez zaufania do ortodonty rozpoczynać leczenie? Między kontrolami jak mnie nurt...
    • Przed założeniem aparatu na górną szczękę muszę wyleczyć zęby i wyrwać dwie czwórki. Około tydzień po wyrwaniu mogę mieć założone separacje a następnie takie coś na podniebieniu co zapobiegnie przesuwaniu się tylnych zębów w otrzymane dziury :) Zębów pozbywam się 12 grudnia i ze względu na święta nie będzie czasu na założenie separacji, ściągnięcie ich i założeniu całej reszty (aparatu do trójek, pierścieni, łuku na podniebieniu). Teraz się zastanawiam, czy miesiąc po wyrwaniu tych czwórek, ...
    • Witam. Miałem 13 lat jak koleżanka mojej mamy poleciła mi jechać z moją szczęką do ortodontki. Orto powiedziała mi, że mam bardzo poważny przodozgryz. Najleprzym jej sposobem był aparat "wyjmowany" i takie coś co się zawiązuje na głowe i troche materiału na dolną szczękę z gumką(mocno zaciśnięte). Po niecałym roku czasu (aż do dziś) nie widze żadnej różnicy. Poprastu jak było tak jest;(((, koledzy zaczeli sie ze mnie podśmiewywać;/ Co radzicie? Poczekać jeszcze troche czasu? Czy może założyć ...
    • moja corcia ma 2 lata i 4 miesiace poniewaz bardzo pozno jej zaczely wychodzic zabki i dodatkowo w dziwnej kolejnosci, sybciej miala dolne dwojki no i zaczal sie problem wysuwa dolna szczeke do przodu ... na poczatku sie tak bawila, ale teraz widze ze zaczyna to robic czesciej myslalam tez ze jak wyjda gorne zabki to sie to zmieni co prawda jeszcze do konca nie wyszly ale sie nic nie zmienilo no i mysle coby jej jakos pomoc zby zgryzu nia miala brzydkiego czy takiemu maluchowi z...
    • Mam dosc. No naprawde mam juz dosc!!! Mam aparat od 7 miesiecy. Widze, jak zeby sie przesuwaja i wiem, ze bede zadowolona z efektu, ale.... To wszystko jest jakims jednym wielkim problemem. Najpierw usuwanie zebow - wielkie dziury, bol, seplenienie. Potem - przesuwanie klow na miejsce wyrwanych czworek i wieeeeelkie dziury miedzy dwojkami a trojkami, ktore pojawily sie jako bonus :( Caly czas - brudzace sie gumki na gornych siekaczach, zeby wygladaja jakby byly zepsute, obrz...
    • Witam,mama zatrzymane dolne ósemki, nie mają za bardzo gdzie wyjść (chyba wyjdą mi z boku), górnych juz nie mam.Nie musze dodaważ, że wszystkie zęby są stłoczone i coraz częściej odkrywaja mi się kieszonki/ Boję się że za jakiś czas zęby zaczną mi się ruszać.Jeden z ortodontów powiedział że wystarczy usunąć te ósemki i założymy aparat, ale to grozi porażeniem mięśni twarzy i brakiem czucia (uciekłam chirurgowi stom), inny mówi żeby usunąć przedtrzonowce, ale przy moim słoczenii b...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się