Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      czas

czas

(240 wyników)
    • Czy przepisy określają czas trwania wizyty u lekarza specjalisty - NFZ? Na przykład, ile minut powinna trwać wizyta u ortopedy albo u endokrynologa albo u okulisty albo u stomatologa? Czy też czas wizyty jest uzależniony od okoliczności i potrzeb? Dziękuję za poważną odpowiedz.
    • www.edziecko.pl/rodzice/1,102740,7641305,Raport__Mezczyzni_maja_wiecej_wolnego_czasu_niz_kobiety.html Różnica w ilości czasu wolnego u kobiet i mężczyzn wynosi przykładowo: 70 minut we Włoszech, 50 minut w Belgii, 38 minut w USA, 33 minuty we Francji, 32 minuty w Wielkiej Brytanii i 22 minut w Niemczech. Ciekawe, szkoda nie podali danych wyjściowych poza różnicą. Bo jak dla mnie, to wymiar różnicy jest wymiarem czasu wolnego (jak rozumiem, wolnego od obowiązków: zawodowych, w tym czasu ...
    • Skoro admin społeczny ma to w d...e? Zmienić nazwę forum na [b]Ochrona zdrowia[/b] Będzie lżej.
    • Mam pytanie do kolegów z Polski i z innych krajów UE: jak wygląda u was przestrzeganie unijnych norm czasu pracy? Wychodzicie do domu po 24h dyżurze, czy zostajecie, choćby po to żeby zdać raport? I jak jest z przysługującym 35h odpoczynkiem raz w tygodniu? Czy po dyżurze w sobotę, macie wolny poniedziałek? Z tego co obserwuję, wychodzenie po dyżurach jest jeszcze jako tako przestrzegane, chociaż rzadko kiedy jest to faktycznie 24h, częściej 26-28. Natomiast drugi przywilej- 35h/tydzień...
    • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9418385,TOK_FM__Lekarz_pracowal_103_godziny_bez_przerwy__Bulwersujacy.html
    • Odbyłem poranną wizytę. Zaliczyłem blok. Przeglądnąłem historie chorób ludzi zaplanowanych na jutro. Uzupełniłem BMI. Oceniłem ryzyko niedożywienia. Oceniłem ryzyko zatorów. Wpisałem w odpowiednie rubryczki wywiady zebrane wczesniej przez moje koleżanki i kolegów. Wpisałem w odpowiednie rubryczki pesele, nr księgi głównej i nr historii chorób. Sprawdziłem wyniki, pozlecałem brakujące badania. Wpisałem brakujące statusy. Wpisałem w odpowiednie rubryczki, że odbyły sie konsultacje anestezjologi...
    • Witajcie, czytam to forum od czasu jakiegos. Prywatnie jestem za szacunkiem naleznym lekarzowi i odpowiednim wynagrodzeniem. Raczej tradycyjne wychowanie wpoilo mi tez szacunek do wszystkich ktorzy swoj zawod wykonuja rzetelnie i z poszanowaniem innych. Do tego w moim pokoleniu w rodzinie jest jakies 10 osob wykonujacych zawody medyczne, znam tego dobre i wiele zlych stron. Fakt, dzieki temu nie znam zbyt dobrze realiow SZ, bo albo sie szlo tam gdzie rodzina przekierwoala albo rodzina leczyla...
    • W moim szpitalu maja wydłuzyć czas pracy w rentgenie z 5 do prawie 8 godzin. Jak jest w innych szpitalach?
    • Pracuje jako fizjoterapeuta. Jestem jedna na 130 mieszkańców domu. Zarabiam nie cale 1100zl posiadając tytuł mgr. Pracuje 8 godzin dziennie, jestem jedna prowadze i sale gimnastyczną i gabinet i ćwiczenia przyłóżkowe. Czy jest jakaś ustawa która mówi,że na tyle mieszkańców musi być dwóch fizjot.? Dyrekcja sie wypiera ciagle że nei zatrudni nikogo bo nie ma kasy, ja prosiłam by kogoś dali mi do pomocy na umowe zlecenie , ale bez odzewu. Proszę o jakieś wskazówki.
    • może ktoś wie jaki jest ustawowy czas pracy fizjoterapeuty?
    • Europejski Trybunał Sprawiedliwości wydał kolejny wyrok stwierdzający, że czas spędzony przez pracownika na gotowości do pracy (dyżurze) powinien być zaliczany do czasu pracy. Wyrok Trybunału wydano w sprawie dotyczącej przepisów określających sposób naliczania wynagrodzeń i godzin nadliczbowych w niektórych instytucjach opieki społecznej i ośrodkach medyczno-opiekuńczych we Francji. Zgodnie z tymi przepisami do czasu pracy zalicza się przez pierwsze 9 godzin co trzecią, a nas...
    • To co mnie najczęsciej boli w naszej służbie zdrowia, to kompletny brak szacunku dla czasu pacjenta, jego zawodu i obowiązków zawodowych. Lekarze i pielęgniarki zachowują się tak, jakby Ci ludzie siedzący na korytarzach i czekający na audiencję nie mieli nic innego do roboty tylko tam siedzieć przez cały boży dzień. Nawet przez chwilę nikt nie pomyśli, że ten człowiek w poczekalni oprócz tego, że ma dzisiaj w planie wizytę u lekarza, ma jeszcze w swoim harmonogramie parę innych rz...
    • to czyim kosztem siedzicie na forum? Tak ciężko pracujecie ,jezdzicie terenówkami od szpitala do szpitala,przychodni i prywatnych gabinetów.Tak robią, ale wasi koledzy którym zazdrościcie wylewając jad za nich, na bogu ducha winnych pacjentów.Siedzący tu na forum to nieudacznicy, ponieważ dysponują nadmiarem czasu, którego brakuje tym zaradnym.
    • Lekarze z Krosna zlozyli wypowiedzenia bo uniemozliwia sie im pracy 40 do 50 godzin na dobe. Kolejna nagonka na lekarzy!!!! Zadaja odwolania dyrektora ktory wyprowadzil szpital na prosta i wypracowuje ZYSKI ok 1 mln rocznie Dla elity narodu taki dyrektor jest zly, wola kretyna ktory bedzie psioczyl caly czas na NFZ wiec kto jest winny obecnej sytuacji SZ w polsce?
    • ...dzis byłam zarejestrowac sie na badanie RTG serca...i w chwile pozniej o malo nie upadlam , jak dowiedzialam sie ze najblizszy wolny termin jest za ok. 1 rok. Co ja mam zrobic jak moje zdrowie nie pozwala mi tyle czekac, a zarobki nie pozwalaja na skorzystanie z prywatnej wizyty lekarskiej. Nadmieniam że korzystając z wizyty u prywatnego lekarza mogę takie badanie zrobić niemalże w tym samym dniu. Jestem oburzona całą ta sytuacja i CHORYM SYSTEMEM ZDROWIA, który w du..ie zwykłych lu...
    • Kto wie dokładnie jak to jest, czy od dnia 1 maja stosuje się prawo unijne o czasie pracy lekarzy? Czyli, że wszyscy "etatowcy" nagle zostaną bez dyżurów i bez lwiej części mizernych dochodów? A co jeśli prawo unijne jest sprzeczne z rozporządzeniem Ministra Zdrowia?
    • Z informatorem męża Ewy umawiam się z dala od szpitala, w kawiarni na pl. Konstytucji. Prosi o zachowanie nazwiska w tajemnicy: - Boję się, że stracę pracę. Ale zgodziłem się zeznawać jako świadek. Nie mogę dłużej patrzeć obojętnie na to, co dzieje się w szpitalu. Panią Ewę można było uratować! W ostatnich dwóch miesiącach mieliśmy cztery lub pięć przypadków zakrzepicy żylnej. Większość pacjentów zmarła. Boję się, że do ich śmierci mogła przyczynić się ta polska bylejakość. Nied...
    • Niby retoryczne pytanie ,a po przeczytaniu tego forum jednak nie.. DDDD
    • Kiedy i czy w ogóle kiedykolwiek w Polsce dyżur lekarski będzie wliczany do czasu pracy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się