-
Witam,
chcemy kupić projekt domu i zastanawiamy się nad dwoma z203 oraz z209, prosiłabym o opinię, co sądzicie o tych projektach - mile widziane minusy (których z pewnością nie zauważyłam:) ). A może Wy chcecie budować któryś z tych projektów?
-
Witam, chcemy z narzeczonym kupić jakiś dom, powiedzmy że mamy 100 tyś zł (staramy się o kredyt). Chcemy mieszkać w naszej okolicy ale jak na razie na sprzedaż jest tu tylko jeden dom na który nas stać (45 tyś do negocjacji). Dom jest stary ale nie ma w nim wilgoci, stoi pusty dopiero 3 miesiące, mury dobre tylko tynk troszeczkę popękany. A teraz najgorsze :
-trzeba wymienić dach (eternit)
-okna drewniane pojedyncze sztuk 4 (w bardzo dobrym stanie i jeszcze parę lat by wytrzymały ale po...
-
Witam, wybrałam sobie projekt mojego wymarzonego domu i proszę Was o opinie, w domu będę mieszkała z 4latkiem, 3pokój przewidziałam jako sypialnia dla gości (np. kilkudniowy pobyt mojego taty z żoną). www.z500.pl/projekt/z69,wygodny,parterowy,dom,z,jasnym,wnetrzem,i,przestronnymi,pomieszczeniami.html
-
Czy jest mozliwe rozpoczęcie budowy w sierpniu i do zimy wybudować z mozliwością wprowadzenia się.
Z czego budować taki dom ,a moze szkieletowy.
-
Nasz remont starego domu w efekcie doprowadził do budowy nowego, bo inaczej nie było by nas na nowy stać. Jeśli ktoś jest ciekaw, jak to wyglądało, zapraszam do wpisu na blogu.
Dużo teraz się pisze o przebudowach domu-kostki. To tez jest dom-kostka, tylko w wydaniu mikro:)
Zapraszam i miłej lektury.
zzyciamatkirzezbiarki.blogspot.com/2012/05/remont-starego-domu.html
-
witam
pytanie jak w temacie...interesuje mnie cena robocizny z m2
to pytanie do tych z Was które ocieplają, lub ocieplały niedawno swoje domy.....pozdrawiam
-
Czy któraś z Was budowała dom z podpiwniczeniem.Wiem, że większość projektów jest bez piwnic i sporo domów również. Ja zamierzam budowac z podpiwniczeniem, na co wiele osób sie dziwi. Jako argumenty podaje:
- zimno od dołu (moim zdaniem do dodatkowa izolacja od podłoża)
- mozna zrobic wieksze pomieszczenie gospodarcze (a ja wole ten teren przeznaczyc pod zieleń, drzewka, itp)
-wiekszy koszt(tu sie zgodze, ale przynajmneij jest gdzie graty pochowac, poza tym zamierzam w piwnicy zrobic praln...
-
www.amtech.com.pl/
Firma zachwala te domy ,ze się szybko buduje,ze sa wyjątkowo cieple,ale nigdzie jak na razie nie mogę znaleśc opini użytkowników.
Cena na dzień dzisiejszy to 2000-2300 za metr kw.w zależności od materiału.
Do zrobienia i kupienia jest pogłoga, biały montaż i płytki.
-
-- jestem świadkiem jak powstają ogromne domy /500 m/które za 2o lat będą stały puste i często będą niesprzedawalne z uwagi na cenę. Te domy zwykle posiadają wiele bezużytecznych pomieszczeń lub magazynów albo co gorsze są budowane na pokaz .
Postanowiliśmy więc wybudować dom parterowy z dwoma wejściami i z możliwością dobudowy piętra z osobnym wejściem aby np.wynająć mieszkania na górze i dołożyć pieniądze z wynajmu do emerytury.
Myślę ,że podjęliśmy dobrą decyzję co myślicie o naszym ...
-
Proszę, wpisujcie.
-
Dom położony jest w centrum miasta, więc można podłączyć wybrane media. W tej chwili jest stary piec, stare grzejniki- do wymiany. Podpowiedzcie proszę co wybrać- miejską energię cieplną z Fortum, gaz czy jeszcze coś innego? Wszystkie przyłącza musimy zrobić, teraz jest tylko prąd i woda. Chciałabym chociaż w łazience i może kuchni zrobić jakieś ogrzewanie podłogowe. Proszę o wszelkie porady odnośnie kosztów, co może być najbardziej opłacalne? Dom 120m.
-
który ma:
1. wątpliwe fundamenty (bardzo szybko zrobione i za płytkie)
2. cegłę która 3 lata stała na działce
3. wpuszczony w kręgi betonowe strumyk przebiegający ok. 20 cm od tarasu
4. tynki wewnętrzne kładzione przy -20 stopniach
5. wątpliwej jakości instalację wodną i gazową
6. taras wyprofilowany tak, że woda w czasie deszczu wpływa do salonu, a w tarasie zabetonowane choć co
7. glinianą działkę, niższą poziomem chyba o metr od części na której stoi dom- wymagającą nawiezienia nie ...
-
mam pytanie do osób, które mieszkaja już w domach ( najchętaniej- mających porównanie z mieszkaniem w bloku), jak radzicie sobie zimą? Jak dajecie radę ze śniegiem, ogrzaniem domu i nieprzewidzianymi usterkami? Czy to jest znaczna uciążliwość? Co ułatwia Wam zycie i jak mozna lepiej zaprojektować dom, żeby zminimalizować problemy i koszty?
Pytam, bo sporo osób odradza nam budowę właśnie ze względu na porę zimową. W mojej okolicy kary są dość wysokie za nieodśnieżony rano chodnik - a za jezdn...
-
Szukam projektu domu do 160-170 m2, mam sporą działkę, 15 arów.
Chciałabym znaleźć jakiś fajny projekt nowoczesnego domu, bez
żadnych skosów, piętrowego, który musi zostać nakryty dachem min 32
stopnie - Jura Kr-Cz, wymogi gminy.
Czekam na podpowiedzi.
-
Jak powinien by ustawiony dom,czy wjazd ,garaz i kuchnia powinny byc
od pólnocy?
-
Witam.
Wiem,że już na wstępie podkładam się chyba na lincz za dworkowatość
domu, ale zaryzykuję... :)i liczę na konstruktywną krytykę.
Sytuacja wygląda tak:
- działka około 40 arów, kilka "średnich" drzewek, działka podmiejska
- my to 2 + 1, jeszcze przed 30 ;), więc może będzie kiedyś 2 + 2
- szukliśmu projektu domu parterowego bez poddasza użytkowego, bez
piwnic,koniecznie z gabinetem i wyraźną strefą zamkniętą z
sypialniami, garaż z ponieszczeniem gospodarczym będzie osobno, d...
-
nowakolekcja.soprojekt.pl/N4/index.html
Proszę oceńcie, projektów domów dwurodzinnych z osobnym wejściem
jest rozpaczliwie mało, a ten choć duży wydaje się takiemu laikowi
jak ja posiadający wszystko co potrzeba.Ma jak dla mnie
wystarczającą ilość pomieszczeń gospod.(pralnia,
spiżarnia,kotłownia, pom gospodarcze). Jedna rzecz,która według mnie
jest co najmniej dziwna to pralnia na górze z wyjściem na balkon, co
byłoby na pewno do zmiany.
-
jestesmy jeszcze na etapie projektowania i mamy dość dużo czasu na to. Cały
czas się nad tym garażem zastanawiam. Dom ma mieć ok 120m2 max. Jeszcze nie
wiem czy będzie piwnica czy nie, zależy to też od działki, ale piwnica to
mniejszy problem. Bardziej mnie martwi ten garaż a właściwie jego brak.
Samochody mamy 2 i to dość duże, więc jesli garaż to tylko 2-stanowiskowy a to
juz powierzchnia ok 36m2.
Garaż w bryle domu czyli taki, który jest ogrzewany i z którego można wejść
bezpośredni...
-
Witam, jestem tu nowa ale właśnie przymierzamy się z mężem do migracji z
wynajętego do własnego mieszkania i stąd moje rozterki.
Znajomi wybudowali sobie dom z drewna (z "bali"), ok. 100m2 ogrzewany
kominkiem i wyszło im taniej(razem z działką niedużą) niż za mieszkanie 2pok.
ok. 60 metrowe (we Wrocławiu). Są bardzo zadowoleni i polecają.
Czy może któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?
Bo wychodzi 2 tys za m2 domku a 5 tys za m2 mieszkania i wydaje mi się to po
pros...
-
Oglądałam dzisiaj dom pokazowy z prefabrykatów. Całkiem sensownie to
wszystko wygląda. Macie jakieś doświadczenia z tego typu domami? Nie
wiem czy mogę podać adres internetowy firmy, żeby nie wyszło że jest
to reklama . Firma nazywa się hanlo. Jest to firma niemiecka, która
chyba wchodzi dopiero na polski rynek.