-
Synek załapał 2 tygodnie temu 'lekkie' zapalenie ucha. Leczyliśmy się u pdiatry. Nie podaliśmy antybiotyku. Wczoraj pediatra stwierdził że uszy zdrowe i w poniedziałek mogę puszczać do żłobka. Ale że to uszy i drugi raz od 2 miesięcy to poszłam dzisiaj do laryngologa. No i 'uszy praktycznie zdrowe', z 'wydzieliną poinfekcyjną', 'błona lekko zaczerwieniona'. Ponoć to normalne objawy po przebytej infekcji i mogą się utrzymywać 3-5 tygodni. Mamy przyjść na kontrolę przed Wigilią. Na moje pytanie...
-
Mam 2-latka, który zaczął w tym roku żłobek. W październiku był 5 dni i wygląda na to, że w listopadzie też będzie 5 dni ponieważ przechodzi zapalnie płuc. Infekcja raczej wirusowa. Na ten moment jesteśmy już w domu (po 5 dobach w szpitalu) i młody do poniedziałku będzie kontynuował antybiotyk.
Zastanawiam się kiedy może wrócić do żłoba? Myślałam aby go puścić od 1 grudnia czyli tydzień po zakończeniu brania antybiotyku. Czy tyle czasu w domu wystarczy?
-
Oczywiscie poza chodzeniem do przedszkola. Moze sa tacy, ktorzy nie chodza wiec co porabiaja w domu? Zabawki? Bajki? Komputer?
-
Będę wdzieczna za sugestie na pomysły odnośnie 4-tych urodziny dla dziewczynki.. wiem, najlepiej by było wynająć bawialnie ale w obecnej sytuacji nie mogę sobie na to finansowo pozwolić, zatem urodziny odbędą się w domu. Chodzi mi dokładnie o przyjęcie dla dzieci. Robiłyście takie w domu? prowadziłyście jakieś zabawy, atrakcje? ciekawe menu dla gości? przystrojenie domu/pokoju? Przewiduję 4 mamy razem z ich pociechami + ja z córką. Mam nadzieję ze chaty mi nie rozniosą ;)
-
Witam!
Zaznaczam z góry, że piszę o dzieciach do lat 5ciu.
Chciałabym poznać Waszą opinię na temat zostawiania dzieci samych w domu.
Przykład 1 - Chłopiec lat 3. Mama zostawiła go samego w domu na godzinę, bo musiała iść do pracy. Potem przyszła opiekunka. Chłopiec nie spał.
Przykład 2 - Niespełna roczne bliźniaki. Rodzice zostawili je same (spały) i poszli do kina.
Przykład 3 - Dzieci, które Rodzice zostawiają na 15min i idą do pobliskiego sklepu.
Jakie jest Wasze zdanie na t...
-
Po antybiotykoterapii od razu następnegomdnia puszczacie dzieci do przedszkola, czy przez kilka dni zatrzymujecie dzieckomw domu?
-
Pytanie statystyczne. Czy wasze dzieci, ktore siedza w przedszkolu do ok. 16 i jedza tam obiad, zjadaja z wami obiad w domu, czy juz nie?
-
Witam :D
Moje nigdy nie chorujące (no może raz) dziecię od 3 tygodni (odkąd zaczęła chodzić do żłobka) ma kaszel i troszke katar.
Podawalam różne specyfiki ale nic nie pomagają. Dzisiaj z kaszlu zwymiotowała w żłobku i Panie zasugerowały wizytę u lekarza. Wiadomo że już wcześneij o tym myślałam gdy tak kaszel się przeciągał.
Tylko ja mam jeden ogroooomny dylemat ...
Jak zapiszę ją do przychodni to podlapie jeszcze coś gorszego a wizyta w domu (prywatna) z powodu kaszlu to chyba nie ba...
-
Zaczne od tego ze nie pracuje. Zajmuje sie dzieckiem. Maly ma 16miesiecy I jeszcze nie chodzi, ale nie jest dla niego problemem wejc np na parapet. Jest bardzo zwinny i sprytny, pelen energii. Tylko, ze mi jej zaczyna brakowac. Bo ciagle go nosze (jest mi tak lepiej bo nic nie zbroi wtedy), albo pochylona nad nim jestem z wyciagnietymi rekami, zeby nie spadl bo np wszedl juz gdzies wyzej. Probowalam jakos zorganizowac mieszkanie, zeby bylo bezpieczniej, ale on ma tyle pomyslow, ze ja nie nada...
-
Witam, wiem ze to moze często pojawiajacy się temat ale jakoś nie mogę nic znaleźc.
Jestem w 16 tc, i ostatnio dośc często siedzę tez z synem w domu który ma 2,5 roku, a to z tego powodu że chodzi do żłobka i niestety co chwila łapie jakiegos wirusa.
Chodzi o to, ze mogę powtórzyc ze 100 razy że ma czegoś nie robic ( np. nie wchodzic na stół), albo ze ma coś zrobic ( np. posprzątac swoje zabawki). Mogę mówic ostrzejszym tonem a on zaczyna sie śmiac i nic sobie z tego nie robi. Chcemy byc ko...
-
Corka ma 2,5 roku. Ani w klubie malucha, ani u kolezanek do ktorych idzie sie pobawic nie chce jesc, pic, siku. Bawi sie pogodnie,ale potrzeby fizjologiczne schodza na drugi plan:(
Zostawiam ja od ok 2 tyg, 2 razy w tyg na kilka h i jeszcze do tej pory jedynie co to lyknie troche wody.
prosze o rady czy mam czekac?
-
Siedzę w domu z 2-latkiem i czasem nie umiem się oprzeć wrażeniu, że robię mu "krzywdę". Chłopak się tak w tym domu nudzi, że masakra. Ja pomysłów na zabawy już nie mam, a nawet jak mam, to jego nie interesują. Była faza autem, Lego, puzzli różnorakich, rysowania, ciastoliny, zabawy w sklep i w chowanego, klocki nigdy go nie rajcowały. Teraz interesują go tylko książeczki i jak mu śpiewam (może mnie słuchać i godzinę).
Chodzi z kąta w kąt i się nudzi. Nie zabawi się sam ani na 30 sekund, gdz...
-
Moja córka zaczęła bardzo ładnie wołać siusiu i nawet jak ma założoną pieluchę (w czasie wyjścia na dwór), to czeka z siusianiem jak wrócimy do domu. No właśnie - nie wiem jak rozwiązać sprawę z wyjściami. Dojeżdżam do pracy (a Mała do żłobka) ponad godzinę samochodem, jak w tym czasie zawoła siusiu to nie mam możliwości jej wysadzić na nocnik.
Jak rozwiązać kwestię "wyjść", takich dłuższych, np. to na spacer, plac zabaw itp. Przecież przy takiej pogodzie jaka za chwilę będzie nie wysadzę j...
-
Proszę Was o pomoc w wyborze kapci do biegania po domu.
Kapcie przede wszystkim muszą być nieśliskie i wygodne.
Nie mam w domu dywanów, więc dziecko w zwykłych skarpetkach tańczyłoby jak na lodzie ;)
Do tej pory kupowałem skarpetki sterntaler, może teraz jakieś wygodne kapcie ?
Miałam kapcie na gumowej podeszwie ze smyka, ale one są bardzo śliskie... Dziecko nabilo sobie w nich wielkiego guza. W innych sklepach np. Ccc podobne podeszwy, podejrzewam ze tez tak naprawdę śliskie. Dziecko 2,...
-
Mój dwulatek nie chce wychodzić na dwór, wszelkie próby przebrania go z piżamy kończą się tym, że łapię go i na siłę ubieram, to samo się dzieje gdy zaczynam ubierać go do wyjścia. Nie mam pojęcia co się dzieje, bo do tej pory nie trzeba było zachęcać go do wyjścia z domu a rano przebierał się prawie samodzielnie. Tak więc raczej siedzimy w domu i tu zaczynają się schody, bo mój syn chce się bawić ze mną a ja nie mam bladego pojęcia co robić z takim dwulatkiem. W co się bawić? Książeczek nie...
-
Tak mnie naszło po dzisiejszej nocy z pobudkami syna, że coś mu nie odpowiada w domu, w którym aktualnie mieszkamy. I zaczęłam się zastanawiać, czy tzw. "zła atmosfera" w domu może mieć wpływ na zdrowe dziecka?
U nas to wyglądało tak: od urodzenia do 10 m-ca życia syna mieszkaliśmy z moimi rodzicami. Przez 8,5 miesiąca syn był prawie że non stop chory; zaczynało się od kataru i zawsze kończyło zapaleniem gardła/krtani/płuc/oskrzeli, grasicą, biegunka... Gdy skoczył 10 m-cy wyprowadziliśmy ...
-
Zdjęłam pieluchę mojej 2-latce, jest super, woła, ze chce, wpadek nie ma, dumna, że nosi majtki, zakładam jeszcze pieluchę do spania, ale przeważnie zdejmuję suchą. Sukces, ale... jest problem z sikaniem poza domem (kupa poza domem nie wchodzi w gre, nie zdarza sie). Nie zrobi siusiu "w powietrzu", widać, że probuje, ale jakoś nie może. Mamy turystyczny nocnik potette, ale nie chce na nim usiąść jako na desce sedesowej, w ogole zgadza sie na nim usiasc tylko gdy stawiamy go na trawie w parku,...
-
Dwuletni maluch poznaje kiedy skrecamy w nasza ulice, wie ze to 'nasza ulica' , wola 'dom',
uwielbia biegac wkolo domu - przez kuchnie pokoj jadalnie
wlasnie zaczal spac w swoim pokoju, w swoim lozeczku
ma swoje kryjowki w ogrodku
jak zniesie przeprowadzke?
czy to tylko moje przewrazliwienie, ze mi przykro, smutno ze czeka go przeprowadzka w zupelnie inne miejsce??
:(
-
Napiszcie jak dlugo siedzicie juz z dziecmi w domu. Chodzi mi o mamy ze stazem dluzszym niż rok.
Ciezko wam czy latwo. Jak organizujecie sobie czas. Co robicie dla siebie? Czy podnosice swoje kwalifkacje zawodowe? Czy żyjecie dniem: dziecko, gotowanie, porządki domowe etc.
Jestem juz z synem 1,5 rok i jest mi ciezko. Nie wiem czy to brak pracy, czy nowe miejsce zamieszkana. Obrzeża dużego miasta, plac zabaw nowy na który widać sporadycznie główne opiekunki z dziećmi.
Mamy tu jakies dziwn...
-
Wlaśnie zostałam mamą drugiego synka. Starszy ma 2,5 roku, jest niezwykle energiczny, wszędzie wejdzie, skacze nad maluchem, koniecznie chce go głaskać (niekoniecznie robi to delikatnie), brać na ręce. Kiepsko się słucha i lubi rozrabiać. Teraz jest ze mną w domu mąż, ale za 2 tyg wraca do pracy, a ja zostanę z nimi sama Strasznie się boję że ich nie ogarnę bo jak przez np. 45 min karmić Małego, jeśli ten drugi w tym czasie hasa po mieszkaniu??? Jak dać starszemu obiad, jak mały nie śpi i r...